Filip Homola (KUNG-FUCIU5): „Líbila se mi ta slovní hříčka, to spojení Kung-Fu a Konfucia“

Filip Homola (KUNG-FUCIU5): „Líbila se mi ta slovní hříčka, to spojení Kung-Fu a Konfucia“

Tisk

Filip Homola200Filip Homola, člen elektronického projektu Kora et le Mechanix, přichází se svou zbrusu novou identitou aka KUNG-FUCIU5. Na novém albu 16 Little Stories přináší hudbu na pomezí DJingu, lo-fi hip hopu, jazzu a elektroniky.

 

 

Proč zrovna KUNG-FUCIU5, autor rčení „Co nemáš rád, nedělej jiným“?

Anebo taky: „Hudba vytváří druh potěšení, bez kterého se lidská přirozenost neobejde.“ Líbila se mi ta slovní hříčka, to spojení Kung-Fu a Konfucia, spojení čínského filozofa a bojového umění působícího navenek nejen tvrdě, ale i měkce, nejen agresívně, ale také umírněně.

Znamená něco číslo 5 v názvu?

No, mohl bych říkat, že číslo pět je v čínské kultuře mimo jiné spojováno s pěti základními elementy, smysly a barvami, ale po pravdě je to jen číslo, které vypadá jako S, aby si mě někdo nespletl s jiným KUNG-FUCIEM. :-)

Projekt KUNG-FUCIU5 si bere inspiraci z prostředí komiksů, jak dlouho k nim trvá tvá láska?

Už od dětství. Stáli jsme každý měsíc dlouhé fronty od sobotního rána v Jungmannově ulici a čekali, až otevřou prodejnu zahraničních časopisů, abychom si mohli koupit Pifa ve francouzštině. Častokrát se na nás nedostalo, nebo prostě časopis nepřišel, ale když přišel a koupili jsme si ho, tak to byla neuvěřitelná extáze. Jinak samozřejmě komiksy z ABC, ale já měl vždycky raději ty zahraniční, vůbec jsem těm slovům nerozuměl, ale byly krásný a parádně voněly.

Filip Homola1

Jaké komiksy jsou tvé nejoblíbenější?

To se samozřejmě mění s časem, nejdřív to byly dětské, pak pro dospělé, potom „intelektuální“ a teď se zase vracím k dětským, k jednoduchosti příběhu a čisté lince. Řekl bych, že takový přirozený lidský vývoj.

Sleduješ také dění na české komiksové scéně?

Moc ne, měl jsem rád Maška s Babanem a Jerieho, ale jak říkám, vlastně to nijak nesleduju.

A dále jako inspiraci uvádíš asijské bojové filmy ze 70. let. Jak ses jimi inspiroval?

Jo, kdo by neměl rád filmy s Brucem Leem a všechny ty „komnaty Šaolinu“. V dětství jsem na tom dost ujížděl, ty videokazety musely mít úplně propsaný pásek od hlav, jak jsem to sjížděl. Dneska je to pro mě taková nostalgie a pobavení, prostě je to vtipný, ale pořád zůstává, že zlo je vymýceno a dobro zvítězí.

Co tě na těchto filmech přitahuje? Dělal jsi sám bojová umění? Třeba kung-fu?

Na to už jsem vlastně odpověděl, ty filmy jsou pro mě nostalgií za dětstvím. Sám jsem nikdy žádný bojový sport nedělal, tedy pokud se nepočítají kliky na pěstech, boxování do zdi a nacvičování jednopalcového úderu alá Bruce Lee.

Filip Homola2

Tvůj nový projekt je dost odlišný od projektu Kora et le Mechanix, jehož jsi poslední dobou takřka výhradním autorem. Klidná hudba tě již nepřitahuje?

Tak to vůbec ne, já klidnou hudbu oblibuju, nevzdávám se jednoho pro druhé, a navíc, kdo zná i další moji hudební tvorbu například pro divadelní inscenace, tak ví, že pracuji s mnoha formami.

A připravuje se nějaké pokračování Kora et le Mechanix, nebo je to ukončený projekt?

Rozhodně pokračuje, je to pro mě taková instituce, ta se nedá zrušit, další připravovaná deska Kora et le Mechanix bude o opuštěném vybydleném hotelu, co si jej okolní příroda bere pomalu zpět. Zase koncepční album (smích).

KUNGFUCIU5 booklet

Projekt KUNG-FUCIU5 je celkem ambiciózní. Co bude následovat?

Venku je album, jak na CD, tak digitální release, budou následovat nějaké promo live sety a samozřejmě bych rád s tímhle projektem v budoucnu víc vystupoval.

Více o projektu najdete v našem článku: Kung-Fuciu5 přináší 16 Little Stories

Zdroj foto: Michaela Homolová, Filip Homola

Více informací:

FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093416987251
Bandcamp: https://bluelizard.bandcamp.com/album/16-little-stories


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Zádveřice

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...


Literatura

Můj otec byl Muž v černém: Syn MIB promluvil... 700 stran záhad

muj-otec-byl-mibPředstavte si, že jste autor kontroverzních knih na téma záhad, mimozemšťanů, neplech světovlád a nic skrytého a tajemného vám není cizí. Jste Jan van Helsing. A jednoho dne za vámi přijde muž, který tvrdí, že jeho otec byl Muž v černém. A ...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

Zelinář a nejen jeho televize

200filmO období normalizace, o dusném bezčasí 70. a 80. let minulého století, kdy lidé, pokud se hlasitě nestavěli proti režimu a spokojili se s málem v oblasti hmotné i duchovní, mohli vcelku pohodlně žít, pojednává kniha Pauliny Bren Zelinář a jeho televize. ...