Lípa Esotera - Chodba smyslů inspirovaná románem Jumaroro

Lípa Esotera - Chodba smyslů inspirovaná románem Jumaroro

Tisk

200lipaProdejní výstava Lípa Esotera, která se v minulých letech dvakrát uskutečnila v České Lípě, byla zaměřena na setkávání lidí, zajímajících se o duchovní rozvoj.
Hlavní náplní výstavy byla prezentace drobných prodejců, kteří ve svých stáncích nabízeli přírodní kosmetické a potravinové produkty, rukodělné výrobky, jako například mýdla, šperky, oděvy či hudební nástroje.

 

 

Dále byly na programu nejrůznější semináře, přednášky a tvořivé dílny. Návštěvníci se nejvíce těšili na psycholožku Patricii Anzari a na astrologa Milana Gelnara, kteří je rozhodně nezklamali. Ale plno zájemců se kupilo i u stolku Marcelky Tichánkové, která se věnuje automatické kresbě a její milý úsměv každého hřeje u srdce, dále u expozice Radka Musila, který s velkým nasazením vysvětloval princip hry na koncovky a fujaru a nakonec i na společném bubnování pod vedením Davida Oplatka. Když se rozezněly všechny djembe v sále, vibrovala celá budova.

lipa1

V suterénu bylo v loňském roce připraveno překvapení zastřené tajemstvím. Pořadatelka festivalu Radka Mothejzíková se nechala inspirovat románem Jumaroro spisovatelky Sylvy Lauerové a tak mohli odvážlivci z řad návštevníků absolvovat procházku Chodbou smyslů. A co je zde čekalo?

Před vstupem do chodby byla postavena zástěna, aby zvědavé oči nezahlédly nic dříve, než se průzkumníci důkladně připraví. Nejprve se museli zout a sundat si ponožky. Hned potom jim byly zavázány oči a asistentky je dovedly na startovní pozici sekce hmatu, kde se postavili na měkkou rohož. Odtud již objevitelé vykročili samostatně po stezce odvahy, kde došlapovali na různé druhy povrchů a rukama se dotýkali předmětů, visících od stropu. Po celou dobu je kontrolovali asistenti, aby v případě potřeby včas zasáhli a nikdo nepanikařil, nebo se nezranil. Veřte, že úleků a zvláštních a nečekaných pocitů bylo dost a dost! Mech, oblázky, kousky polystyrénu na bublinkové fólii, lesní hrabanka se šiškami a odshora se houpající kus kůry, provázky s polystyréhovými válečky a bubínek s pírky…

Další fází tohoto dobrodružství byl úsek věnovaný čichu a chuti. U stolku byly připraveny flakony s různými vůněmi a hned vedle stály misky s kousky ovoce a zeleniny. Po hmatu a stále se zavázanýma očima brali účastníci vše do rukou a zkoušeli uhodnout původ vůní a chutí. Zazvonění na malý zvoneček bylo signálem, že dorazili do cíle.

lipa

Asistentky jim sundaly masku z očí a před východem je už čekal jen pohled na barevná světýlka a polodrahokamy, aby zrakové vjemy završily celkový dojem a zážitek.

Reakce byly různé. Ačkoliv připravená trasa nebyla dokonalá a jednalo se jen o čirou improvizaci, mnozí z těch, co ji absolvovali, skutečně zažili něco takového poprvé a byli sami překvapeni silou některých pocitů. Ale všichni se hodli natom, že to stálo za to.

Pokud vás zaujala tato zkouška smyslů, můžete si podobnou variaci připravit sami. Více inspirace však najdete v samotném románu Jumaroro, o který si můžete buď zasoutěžit na stránkách Kultury21 až do 30.9.2013 nebo si jej pořídit ve vašem oblíbeném knihkupectví.

Více informací v rubrice Soutěže.

Foto: Alena Puhlovská


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Kindl říká, že album Loutka devátá uzavírá jednu jeho životní etapu

michal kindl rozhovor 200Michal Kindl prokázal svoji schopnost napsat solidní popovou melodickou písničku již na svém debutovém sólovém albu Barvy, které vyšlo v roce 2018. Od té doby ušel kus cesty, která ho dovedla k nevšední spolupráci s mezi...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ve Strži bylo živo

exkurze perŽe název Strž vám nic  moc neříká?  Ani Stará Huť u Dobříše? Ovšem jméno Karla Čapka již připomíná, že se jedná o jeho letní sídlo, na kterém často pobýval. Později po sňatku s herečkou Olgou Scheinpflugovou   dům získal v roce 1935 jako svatební...


Literatura

Za Josefa II. prý bylo dobře

Synove Matky terezieHistorická publikace o synech velkolepé panovnice Marie Terezie zaujme popisem nejen jejich panovnického, ale i soukromého života. Oblíbený panovník Josef II., který měl se svou matkou časté spory, nebyl sám, kdo seděl na habsbur...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

Čas oponou trhnul, a nejen oponou, ale nic se neděje

tv pohadky200Sledování premiérových pohádek v televizi se věnuji o vánočním čase už nějakou dobu, ale málokdy jsem nadšený. Ne všechno zachrání krásné přírodní slovenské scenérie nebo tajemství a kouzlo starých hradů či zámků. Letos jsem se nedočkal ani...