Historická Bratislava vo fotografii

Historická Bratislava vo fotografii

Tisk

bratislava foto 200K podujatiam v rámci dní Bratislavy pre všetkých prispel svojou tvorbou aj významný básnik a fotograf Karol Kállay. Na svojich fotografiách zachytil historické miesta Bratislavy, ktoré mladšia generácia len s ťažkosťami identifikuje, pre skôr narodených je to samozrejmosť a vyvolávajú v nich spomienky na detstvo a mladosť. Smutné ale je, že veľa miest, ktoré zachytávajú jeho fotografie už neexistujú.

 

Jeho výstavnú zbierku fotografií o Bratislave slávnostne otvoril 19. apríla vo výstavnej sieni Múzea mesta Bratislavy v Starej radnici jeho syn Karol Kállay, ktorý si aj týmto spôsobom zaspomínal na svojho otca, ktorý zomrel minulý rok vo veku 86 rokov.
„Teším sa, že výstava sa uskutočňuje v takých krásnych priestoroch ako v Starej radnici a že otec aj, ktorý tu nie zostáva v povedomí ľudí. Stále je záujem o jeho osobu a prácu,“ poznamenal Karol Kállay mladší.

bratislava foto4

Karol Kállay pracoval pre rôzne časopisy doma i v zahraničí. Pracoval pre GEO, Hamburg, Stern Fokus, Spiegel, Manager Magazin Merian a iné. Jeho prvá kniha Slovenské rieky vyšla v roku 1954. Publikácie Pieseň o Slovensku a Los Angeles získali okrem iných ocenení aj Cenu UNESCO ako najkrajšie knihy sveta. Za knihu Kafka und Prag získal cenu v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 1995.

bratislava foto3

V roku 1970 sa stal členom Medzinárodnej federácie umeleckej fotografie vo Švajčiarsku, ktorá mu udelila titul EFIAP (Excellence de la Fédération Internationale de l´ Art Photographique). Redakcia magazína GEO v Hamburgu mu udelila cenu Fotograf roka 1992.

bratislava foto2

Svoju tvorbu bilancoval na vyše 80-tich osobných výstavách doma i v zahraničí a podieľal sa na mnohých skupinových expozíciách po celom svete. V roku 1998 mu prezident republiky zapožičal Pribinov kríž I. triedy za celoživotné dielo v oblasti umeleckej fotografie. Získal aj cenu Leopolda J. Danihelsa za umelecké aktivity v Los Angeles v USA.

bratislava foto


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotbal je magie, je to souboj umění, techniky a síly se soupeřem, který chce taky vyhrát

Pavel Karoch - archiv Pavel KarochNa svém kontě má 130 fotbalových zápasů v nejvyšší československé soutěži, během nichž vystřelil 11 gólů. Kromě toho je dvakrát mistr Kostariky a jednou mistr stř...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Future Soldier 2012 - voják budoucnosti: Kybernetické hrozby a obrana proti nim

vojak future soldierV současné době vnímáme problém, který je stále akutnější, a to jak budou naši vojáci připraveni na budoucnost, co budou muset znát, jak budou vypadat, jaké na ně čekají kybernetické hrozby a jak se jim budou muset umět ...

Z archivu...


Literatura

Bohové, hrdinové, zloduši a legendy starověkého Říma. Seznamte se s jejich příběhy

rimske myty perexVe starověkém Římě hrála mytologie důležitou roli. Zasahovala do náboženství i politiky a souvisela i se založením věčného města. Dnes se s odkazy na tyto příběhy můžete setkat dříve, než s příběhy samotnými.

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Krvavý boj za skotskou svobodu

statecne srdceTěžký historický film Statečné srdce (1995) ztvárňuje něco, co je v období každé krize velmi aktuální. I když zabíjet není právě nejlepší řešení, můžeme se podívat, jak se daly řešit podobné problémy kdysi dávno.

...