Slovní sebeobrana může pomoci předcházet konfliktům a zmírňovat jejich dopady

Slovní sebeobrana může pomoci předcházet konfliktům a zmírňovat jejich dopady

Tisk

bmid slovni-sebeobrana-KUV-517717 (2)Nakladatelství Alpress vydalo praktickou knížku Slovní sebeobrana, která má předložit zásady efektivní komunikace a vést k tomu, aby se lidé zbytečně nehádali, lépe se dorozuměli a především uměli pohotově reagovat na slovní útoky. Autorkou je americká lektorka verbální komunikace Sam Horn.

Publikace se jeví jako typická seberozvojová a motivační knížka, která neobsahuje nic odborného, ale srozumitelné praktické rady pro každého. Zaujmout může spoustou příkladů ze života a přehledným rozdělením kapitol na různé oblasti komunikace. Na první pohled vás možná napadne, že tohle už jste někde tisíckrát četli a všechny tyhle rady znáte, ale když se začtete pozorněji a hlouběji, zjistíte, že vám kniha skutečně může něco předat. Umění komunikace je totiž poměrně zásadní pro všechny oblasti života, nejen pro sféru profesní, ale také osobní a vztahovou.

Už samotný název napovídá, že cílem knihy je naučit čtenáře pohotově reagovat na nejrůznější slovní útoky, které se nás mohou dotknout, ať už jsou to narážky na náš vzhled, schopnosti či inteligenci, anebo třeba jen ventilace emocí druhé osoby, což s námi nemá nic společného a nemůžeme si tyto výlevy brát osobně. Autorka Sam Horn je úspěšnou lektorkou verbální komunikace. Důkazem toho je její institut Intrigue Agency, který založila a dodnes sama řídí, ale také její publikované články a knihy, jež se staly napříč časem bestsellery. Nakladatelství Alpress vydalo tuto knihu poprvé v roce 1997 pod názvem Verbální Kung-fu, nyní se dočkala druhého vydání. 

Samozřejmě, že je kniha nadčasová, o tom nemůže být pochyb. Je ale pravda, že spousta těchto informací už dnes dobře známe, od prvního vydání uplynulo pětadvacet let a lidé pohybující se v komunikačních sférách a manažerských pozicích způsoby komunikace dobře znají, včetně efektivní komunikace vedoucí ke konstruktivnímu řešení nebo umění asertivního přístupu. Není však na škodu si připomenout, jak správně jednat s lidmi a nenechat se v žádné diskuzi či při slovním útoku zahanbit. Projevy slovní agresivity jsou totiž vždy selháním a známkou bezmoci, pasivní přístup zase známkou strachu a snahy vyhnout se konfliktu. Určitě to jde přece i jinak.

V první části knihy se dozvíme, že je vždy lepší se neurážet a všechno negativní obrátit v pozitivní přístup a projevit empatii druhému člověku. Druhá část zase ukazuje, že je lepší místo přijetí sporu něco uznat, byť třeba v žertu nebo s inteligentním rýpnutím si do soupeře. Pokud se člověk začne bránit, agresivně obhajovat a dá najevo vztek, k ničemu to přece nevede. Třetí část knihy učí obracet konflikty na spolupráci, čtvrtá část nabádá k asertivitě v komunikaci. Když je člověk v úzkých, ideální je začít pokládat otázky. Kniha je doplněna motivačními citáty a konkrétními dialogy.

Slovní sebeobrana určitě stojí za přečtení, protože učí přemýšlet a možná i změnit způsob komunikace v hrozícím konfliktu na základě vědomého přístupu. Samozřejmě je to někdy těžké, když se člověk snadno dostane do afektu nebo reaguje stereotypně tak, jak je to pro něj přirozené. Důležité ale je, cvičit se v tom, aby nás nic nevyvedlo z míry!

bmid slovni-sebeobrana-KUV-517717

Název: Slovní sebeobrana
Autor: Sam Horn
Překlad: Vladimír Novák
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2023, vydání druhé
Počet stran: 263

https://www.alpress.cz/slovni-sebeobrana/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je moje životní vášeň

kristina 200

Mladičká studentka psychologie Kristýna Lištiaková je sympatickou písničkářskou s oduševnělými texty a nádherou barvou hlasu. Zpívá o spříznění duší a lásce, která se nedá na míru ušít…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zlín má své kulinářské centrum CHEF

chef zlin200Před měsícem se ve Zlíně otevřelo jeho první kulinářské centrum CHEF. Kurzy vaření nejen pro širokou veřejnost, ale i profesionály, jsou zcela nově k dispozici přímo ve Zlíně!

...

Literatura

Kniha pro diváky Zahradních proměn

miluj svou zahradu200Miluj svou zahradu: Zahrady inspirované přírodou je název knihy bratří Richových, které i český divák může znát z televizních obrazovek. Jsou totiž jedni z architektů v pořadu Zahradní proměny vysílaného na Televizi Seznam.

Divadlo

Červnové novinky na Dramoxu: kultovní Spalovač mrtvol a autorská tvorba Slávy Daubnerové

SpalovacMrtvolOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. V červnu nabídku obohatil Spalovač mrtvol z Divadla Petra Bezruče v Ostravě a Masterpiece slovenské autorky Slávy Daubnerové.

...

Film

Český lev rozdá filmařům ceny už příští sobotu

Cesky Lev perexNositelům 29. výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají již 5. března v Rudolfinu České lvy přední osobnosti českého filmu. Budou mezi nimi nejen herečky a herci, jako například Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří L...