Přátelství: Diář 2022 Eleny Ferrante čeká právě na vás!

Přátelství: Diář 2022 Eleny Ferrante čeká právě na vás!

Tisk

Diář Přátelství 2022Nejvyšší čas poohlédnout se po diáři na rok 2022, který bude plně vyhovovat vašim představám. Rok 2022 bude dozajista úžasný a vy se můžete postarat o to, aby byl plný nádherných zážitků a plánů, které si můžete zapisovat do krásně ilustrovaného diáře s citáty oblíbené autorky mnoha bestsellerů pro ženy – Eleny Ferrante.

Diář na rok 2022 PŘÁTELSTVÍ přináší na každý týden podnětné myšlenky jedné z nejčtenějších spisovatelek současnosti ELENY FERRANTE. S motivem přátelství se setkáváme v celém jejím díle, zejména ve slavné tetralogii Geniální přítelkyně (PROSTOR 2016–2018), jež si získala miliony čtenářů na celém světě. Dosud žádná jiná autorka nedokázala zachytit vztah mezi přítelkyněmi se všemi jeho odstíny jako právě Ferrante, která pravdivě obnažuje základní lidská pouta. Diář nabízí inspirativní pohled i na další rozličná témata včetně lásky, krásy, moudrosti či odvahy, a vtáhne vás hlouběji do vlastních myšlenek.

Elena Ferrante, publikující od svého prvního románu Tíživá láska (česky PROSTOR 2018) pod tímto pseudonymem, se proslavila po celém světě především tetralogií Geniální přítelkyně (česky PROSTOR 2016–2018). Ohromující úspěch ságy (12 milionů prodaných výtisků po celém světě, překlady v padesáti zemích) dal podnět k pátrání nejednoho investigativního novináře po autorčině identitě, která však dosud nebyla odhalena. Ať už je Elena Ferrante kdokoli, v současnosti je kritikou řazena mezi nejvýznamnější žijící italské autory a týdeník Time ji v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Síla jejího vypravěčského umění spočívá v autenticitě, s níž nahlíží ženské osudy, a v mnohovrstevnatosti hrdinek. Téma žen, které se snaží zorientovat ve vlastní minulosti a najít sebe samé skrze pochopení a narovnání vztahů se svými blízkými, se objevuje ve většině autorčiných próz.

Kromě již jmenovaných také v románech Dny opuštění (PROSTOR 2019) a Temná dcera (PROSTOR 2019). Dílo Temná dcera je tematikou propojené s krátkým napínavým příběhem pro děti Pláž v noci (PROSTOR 2019), v němž Ferrante rozvinula motiv ztracené panenky. V minulém roce se čeští čtenáři mohli seznámit s ilustrovaným souborem esejů Příležitostné nápady (PROSTOR 2020), které autorka psala po dobu jednoho roku na žádost deníku The Guardian, a s románem Prolhaný život dospělých (PROSTOR 2020) o bolestném dospívání a hledání kořenů a vlastní identity v Neapoli 90. let minulého století. )

V produkci Netflixu a společnosti Fandango vzniká jeho seriálová adaptace. Televize HBO odvysílala v roce 2018 osmidílný seriál natočený podle prvního dílu tetralogie Geniální přítelkyně, v roce 2020 uvedla druhou řadu a v následujících letech připraví také další díly. Známá americká herečka Maggie Gyllenhaal si pro svůj režijní debut zvolila filmovou adaptaci Temné dcery, na níž v současnosti pracuje. Rovněž romány Tíživá láska a Dny opuštění se dočkaly filmového zpracování.

Ilustrátorka diáře Přátelství

Malířka a ilustrátorka JIŘINA LOCKEROVÁ ilustrovala více než 50 knižních titulů. Věnuje se mimo jiné malbě meditačních obrazů s terapeutickým účinkem, k nimž ji přivedl hluboký zájem o alternativní způsoby léčby a širší vnímání života. K dílu Eleny Ferrante má osobní vztah: „Její knihy, plné vášně a života, mě uchvátily chápáním ženské duše.“

www.lockerova.eu

Můj pocit z diáře

Můj pocit z diáře je opravdu velmi pozitivní. Na první pohled diář upoutá krásnými ilustracemi, které se dotýkají vaší duše. A pokud máte rádi Elenu Ferrante a četli jste její knihy, budete šťastní, že v diáři najdete mnohé citáty z autorčiných bestsellerů. Každý měsíc nese jedno téma, například jsou to: láska, přátelství, upřímnost, odvaha, změna, cesta, tvorba, poznání a podobně. V diáři je dost místa na zapisování, což určitě oceníte, navíc vzadu jsou ještě volné stránky pro vaše poznámky.

Diář Přátelství 2022

Název knihy: Přátelství: Diář 2022
Autor: Elena Ferrante
Citáty sestavila: Denisa Novotná
Ilustrace: Jiřina Lockerová
Grafika: Ondřej Šmerda
Počet stran: 272
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 90 %

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/pratelstvi-diar-2022.aspx?referrerID=42


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kariéra není všechno a já chci hlavně spokojeně žít, říká herečka Vendula Fialová

foto vendula perexZatímco televizní publikum ji zná coby rosničku z Dobrého rána ostravské televize, pro publikum, které chodí Moravského divadla v Olomouci, se zavedla jako herečka mnoho proměn. Zatímco na začátku svého olomouckého angažmá vytvoři...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nové nakladatelství KNIHA.JE chce vydávat především humoristické romány

Kniha je perexNa českém knižním trhu se loni v létě objevilo nové nakladatelství. Nese název KNIHA.JE, a přestože se narodilo poměrně nedávno, už teď se pyšní hned několika zajímavými tituly. A další budou následovat.

...

Z archivu...


Literatura

Karneval - bizarní vyprávění velkoměstského taxikáře

Karneval perexRomán Karneval je bizardním vyprávěním osudu velkoměstského taxikáře, který bloudí ulicemi Montrealu jako Moucha, tak si i sám hrdina říká, Moucha. Proč? Protože rozděluje taxikáře do dvou sk...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cíl...