Biozahradničení není žádná věda a pomáhá přírodě

Biozahradničení není žádná věda a pomáhá přírodě

Tisk

biozahradniceni 200Nakladatelství Kazda vydalo na podzim knihu Biozahradničení Základní kurz od odborníka Petera Berga, který je biologicko-dynamickým zahradníkem a hospodaří se svou rodinou na biodynamické farmě v oblasti trojmezí Německa, Francie a Švýcarska.

 

 

Kniha je rozdělena do mnoha přehledných kapitol: První kroky, Živá půda, Zahradničení podle Měsíce, Výsev, Kompost, Oživení půdy, Láskyplná péče, Posilování rostlin, Včely a sezóny jednotlivých ročních období. V závěru se nachází Služby a Rejstřík obsahující zajímavé kontakty například na Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy nebo statek Fořt u Vrchlabí, kde se scházejí právě příznivci buidynamiky.

Velmi mě zaujala především první část knihy zaměřená na základy spojená například s poznáním půdy nebo s indikátory stavu půdy v podobě rostlin. Člověk si ani neuvědomuje, že vše roustoucí na zahradě má svůj důvod. Například, že v zásadité půdě se daří hořčici polní, violce rolní nebo ptačinci. Spoustu faktických věcí jsem už znala z jiné publikace o biozahradničení, konkrétně z Biodynamického zahradničení podle přírodních cyklů a lunárního kalendáře od Montyho Waldina (Knižní klub, 2016), ale opakování nikdy neuškodí. Moc se mi líbily stránky věnované rostlinám samotným, například jejich čeledím, ovocným dřevinám, zelenině a podobně. Každý druh byl doplněn fotografií a krátkým, ale naučným popisem o vzhledu, výsevu nebo sklizni.

Kniha Biozahradničení je opravdu moc pěkně udělaná, protože z ní přímo čiší láska k přírodě a také odbornost. A co je nejdůležitější je, že je také velmi praktická a názorná. Texty jsou totiž doplněny fotografiemi, které krok za krokem znázorňují důležité postupy. Ty jsou navíc jak popsány v „hlavním“ textu, tak ještě ve zkratce přímo u obrázků s podtitulem Co je skutečně důležité, takže by čtenářům nemělo nic uniknout.

Tuto publikaci rozhodně všem doporučuji a to i těm, kterým třeba to přízvisko BIO nic neříká, nebo k němu mají nějaké negativní předsudky. Nenechte se tím odradit, nemusíte se do toho všeho hned pouštět, nikdo vás nenutí, ale dozvíte se spoustu věcí navíc. A to za to podle mě stojí!

Peter Berg představuje už třetí generaci rodiny Bergů, která podle požadavků biodynamického zemědělství obhospodařuje 35 hektarů půdy. Od počátku se zaměřují na pěstování široké palety druhů zeleniny a bylin a dodávají je koncovým zákazníkům. V roce 1984 dokonce spustili jako první v Německu dnes tak oblíbené „bedýnky“. Pro veřejnost provozují jedinečnou biodynamickou výukovou zahradu s více než 200 druhy jedlých rostlin. Kromě Biozahradničení napsal Peter Berg další podobně laděné knihy: Měsíční zahradník: Biodynamické zahradnictví s Petrem Bergem, Zahradničení podle Měsíce komplexní doby výsevu a tipy na zahradničení a Ekologické zahradničení pro začátečníky.

biozahradniceni

Biozahradničení Základní kurz
Autor: Peter Berg
Překlad: Jana Čeřenová
Žánr: hobby
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/biozahradniceni-zakladni-kurs


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Magdalenou Wagnerovou

200 rozhovor„Rok co rok si naplánuji na léto nejvíc práce,“ řekla nám spisovatelka Magdalena Wagnerová

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY V ÚSTECKÉM MUZEU

korunovacni klenoty2 perexKorunovace, to byl vždy zážitek na celý život jak pro korunované hlavy, tak i pro prostý lid. Jednak korunovace nebyla každý den a tak se hovořilo se o ni dlouho předem a ještě déle po jejím ukončení. Pro tuto jedi...

Z archivu...


Literatura

Pojďte se bát s mrazivou Knihou nehod

kniha nehod200V únoru vyšla u nakladatelství Laser kniha u nás poměrně neznámého autora Chucka Wendiga – Kniha nehod. Kingovská atmosféra i témata, silné postavy, co pro svou rodinu udělají možné i nemožné, napjatá atmosféra a co víc – magie. Chcete se b...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Raubíř Ralf aneb když padouch začne toužit po uznání!?

taubir ralf disnesyWalt Disney Pictures v posledních dnech uvedl v kinech dlouho avizovaný, originální a vychvalovaný videoherní animák Raubíř Ralf, a soudíme-li podle premiérových tržeb ve výši 49 milionů dolarů, leg...