Jak najít kulturu ve volební kampani…

Jak najít kulturu ve volební kampani…

Tisk

zeleni kampan perex s
Důležité je vzdělání. Právě na to sází Zelení, kteří zahájili svou kampaň pro volby do Poslanecké sněmovny. Ač se v hlavních pilířích (moderní stát, čistá příroda, jistoty a bezpečí) neobjevuje slovo kultura, je jí v něm hodně…

 


Příroda může být buď zhuntovaná anebo kulturní, která přináší radost i užitek většině lidí (kvůli kráse i ochraně životního prostředí). Jistoty a bezpečí, tedy dostupné bydlení, zastavení současné praxe exekucí spojené s jednorázovou amnestií, zavedení minimálního univerzálního starobního důchod atd., zajistí mimo jiné i to, že lidé budou mít čas i myšlenky na to, užít si něco kultury, poslechnout si hudbu, zajít na film, neprožít život jen v obavě o to, že chybí peníze na nájem, na energie, že za rohem číhá exekutor…

zeleni kampan


Oslovovat lidi neagresivně, pomoci
Za kulturní je možné označit i to, že Zelení se snaží oslovit lidi neagresivně, neštvat jedny proti druhým, ale soustředí se na problémy, které skutečně část veřejnosti trápí (je třeba zvýšit minimální mzdu, zavést mýto pro kamiony i na silnice II. a III. tříd, aby je bylo z čeho opravovat). I to pomůže kultuře prostoru a života. Po těchto a dalších opatřeních se hneme z místa. „Pak budeme mít z čeho podpořit rozvoj společnosti,“ uvedl předseda Zelených Matěj Stropnický.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Božská Sarah“ míří do Divadla Kalich

janzu200Herečka Iva Janžurová a režisérka Alice Nellis se opět scházejí nad novou inscenací.  V ní se naše herecká legenda opět promění ve významnou světovou osobnost, tentokrát v divadelní ikonu přelomu 19. a 20. století Sarah Bernhardt.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Odhalte magii čísel

magicka cisla200V nakladatelství Anag vyšla kniha Magická čísla s podtitulem Od Fibonacciho posloupnosti přes Labyrint luny až po zlatý řez a další tajemství posvátné geometrie.

...

Literatura

Kůň - láska i závislost je zajímavou knihou nejen pro koňaře

kun 200V nakladatelství KAZDA vyšla kniha s názvem Kůň - láska i závislost a podle anotace se pohybuje mezi životopisem, esejem a průvodcem.

 

...

Divadlo

Vzhůru do šapitó! To nejlepší z nového cirkusu a pantomimy na Dramoxu

Walls & HandbagsDivadlo, akrobacie a tanec. Novému cirkusu propadá stále více diváků. Na Dramoxu si užijete hned několik fascinujících představení z Česka i zahraničí, v nichž můžete sledovat neuvěřitelné výkony akrobatů.

...

Film

Generace Jihlava

Generace 200Dokumentů v kinech můžeme stále vidět mimořádné množství - a zájem publika o ně zdá se neslábne. Z jedenácti českých filmů, které byly v prvním čtvrtletí letošního roku nasazeny do kin, jsou tři dokumenty. Zastoupení se tak pohybuje mezi pětinou...