Putování kolem světa aneb středověké národní eposy

Putování kolem světa aneb středověké národní eposy

Tisk

Eposy 200Z literatury či dějepisu na střední škole si jistě všichni pamatujeme epos Ilias a Odyssea od Homéra – ale to jsme v antice. V tomto článku bych ráda otřepala naše akademické znalosti národních eposů středověku a nabídla jejich krátkou přehlídku dle dané země. Koneckonců, opakování je matkou moudrosti.

 

Snad každý západoevropský národ se může pyšnit středověkými eposy – tedy obsáhlými epickými veršovanými skladbami. Ty se koncentrují na postavu hrdiny, ať už je to šlechtic či pouhý bojovník, který je nadán ctnostmi a křesťanskými zásadami.


Mezi snad vůbec nejznámější epos středověku řadíme anglického Beowulfa, dílo z doby kolem roku 1000. Beowulf byl synovec krále, který se vydal na pomoc dánskému králi v boji proti příšeře Grendelovi. Hrdina zabil nejen Grendela, ale i jeho matku. Rek úkol splnil, vrací se tedy do své domoviny. V druhé části eposu bojuje Beowulf s ohnivým drakem, ale nakonec umírají oba. Zajímavostí je, že děj tohoto díla se neodehrává na Britských ostrovech, ale v oblasti Švédska a Dánska 5. století.


Z Velké Británie se přesuneme do Francie, konkrétně k starofrancouzské skladbě Píseň o Rolandovi, z doby asi kolem roku 1100. Jedná se o hrdinský epos, jež adoruje postavu hrdiny jako čestného a ctnostného rytíře. Píseň je psána vysokým stylem, každá postava ztělesňuje určitý morální postoj (např. křesťan versus pohan), je založena na skutečné události a byla mnohokráte upravována a přepracovávána.


Ve Francii se ještě chvíli zdržíme – a to díky jednomu z nejoblíbenějších milostných příběhů středověku, tedy Tristan a Isolda, pravděpodobně z 12. století. Hlavním tématem je zde nenaplněná láska ctnostného rytíře Tristana k irské princezně Isoldě.

Eposy


Nyní skočíme do Španělska, kde se kolem poloviny 12. století vynořila Píseň o Cidovi. Opět se jedná o hrdinský veršovaný epos a jde o nejvýznamnější památku španělské středověké literatury.  Opěvuje udatnost národního hrdiny Cida, který se proslavil v bojích proti Maurům.


Mezi vrcholná díla středověké německé literatury se bezesporu řadí Píseň o Nibelunzích z období kolem roku 1200.  Tato literární památka je zajímavá v tom, že spojuje různé okruhy legend: germánské, severoislandské a hunské. Ač epos popisuje život soudobé šlechty a bohatých, tak se zde vyskytují také nadpřirozené prvky (např. víly, neviditelný plášť).


Závěrem se podíváme do Finska na Kalevalu, díky které celý tento článek vznikl. Kalevala je národním eposem, který z ústní slovesnosti Finů a Karelů sestavil Elias Lönnrot. Epos shrnuje v příbězích tří bohatýrů, kteří jsou potomky mýtické Kalevy, celou finskou mytologii.


Pro úplnost doplňuji, že v severské literatuře se setkáme s pojmem ságy; v Rusku jsou to byliny – lidové epické písně s postavou bohatýra; v srbské, chorvatské a bulharské literatuře mluvíme o junáckých písních a konečně dumy jsou názvem ukrajinských hrdinských písní.

Více informací o Kalevale se dozvíte díky Měsíci Kalevaly ve Skandinávském domě: http://www.skandinavskydum.cz/mesic-kalevaly

Zdroje: Vladimír Prokop: Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století, www.wikipedia.com

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ edice ČT

CT Krysaci oceneni perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a navíc se potkali s koleg...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Boty z Kolumbie září barvami
ImagePestré vzory, přírodní materiály, rukodělná výroba a stoprocentní originalita. Taková je nabídka společnosti KATALINA, která jako jediná dováží na český trh boty a kabelky vyráběné Indiánkami v Kolumbii. Kdo si potrpí na jedinečno...

Literatura

Kočka na cestách – chlupatý kamarád i rádce

kocka na cestach 200Přátelství mezi kočkou a člověkem je mnohdy zvláštní věc. Ač někdo bere kočky jako nezávislé a samostatné, protože si často dělají věci po svém, není to tak úplně pravda. Kočky potřebují svůj klid, pohlazení, plnou misku, místo ...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Milionář z chatrče Dev Patel jako rytíř kulatého stolu v novém celovečerním filmu Zelený rytíř

Zeleny rytir 200Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu, synovec krále Artuše, Sir Gawain, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel – obrovský a tajemný Zelený rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i s...