Vypravěč hlavním hrdinou – rozhlasová dramatizace Chevallierovy veselé kroniky pokrokového městečka

Vypravěč hlavním hrdinou – rozhlasová dramatizace Chevallierovy veselé kroniky pokrokového městečka

Tisk

Bylo jednou jedno městečko v jihofrancouzském Beujolais, které mělo pokrokového starostu, co chtěl pozvednout v obci laťku mravnosti a hygieny. Nechal tedy za obecní peníze zbudovat veřejný záchodek nedaleko hostince a na skok od kostela. Rozohnil tím opozici, způsobil rozkol mezi obyvateli, až dokonce došlo na vpád francouzského vojska. To městečko s pohnutým osudem se jmenovalo zvukomalebně: Zvonokosy.

Veselé vyprávění Gabriela Chevalliera, které režisér Jiří Horčička upravil jako veselé štěbetání několika obyvatel Zvonokos, kteří se točí kolem vypravěče a bodře s ním rozmlouvají. On se táže a dostává odpovědi, proto se mnohdy stává nedílnou součástí děje. Dokonce ho tu a tam některá z postav osloví jménem. Vypravěč Karel Höger je pro tuto adaptaci hlavním hrdinou a je to on, kdo odvíjí nit rozmarného příběhu.
Nahrávka vznikla v roce 1966, čili už do půlstoletí mnoho nechybí, přesto je naprosto současná a nese v sobě nadčasový projev většiny herců v ní hrající. Pro některé současné posluchače však bude trochu těžší přijmout bez výhrad hudební složku hry v podání Settlerů – ti evokují dobu, do které hra spadá, představují dobu, o níž je vyprávěno, vytvářejí onu historickou kulisu. Vnášejí do děje patřičnou nostalgii a patřičný historický kolorit, někdy až moc historický a možná dnešnímu uchu nesrozumitelný. Pro mne právě ona rozporuplnost mezi mluveným projevem a zvukovou složkou ukazuje absurditu dodržování nesmyslných zvyklostí a dogmatického naplňování podivných mravů nemravné společnosti.
Toto zpracování Zvonokos patří k nejlepší rozhlasovým nahrávkám světoznámého díla. Jeho velikost umocňují interpreti v čele s již zmíněným Karlem Högerem, na němž leží největší porce příběhu. On je slyšet (čili je přítomen) neustále, bez něho se neodehraje ani malinký kousek děje. Velmi pěkně mu nahrávají Martin Růžek (pokrokový starosta), Josef Gruss (učitel Kulíšek), Josef Kemr (obecní hlídač Sedmikvítek), Jaroslava Adamová (krasavice Judita Čuprová), Vlasta Chramostová (Eulálie Čubíková), Jaroslav Vojta (farář Calaba), František Smolík (exministr Duplikát), František Filipovský (poslanec Foukal) a další a další jména.
Zvonokosy zní malebně – jak jejich jméno, tak hra o jejich lidičkách, co kvůli záchodkům na veřejném prostranství téměř vojnu rozpoutají. Vám však v uších nastolí klid, mír a pohodu. Věřte, že poslech je velmi přínosný (a knihu otevřete až pak, kdy si budete chtít ověřit, zda jste poslouchali správně, pokud ji otevřete vůbec).

zvonokosy 1

 

Ukázka: Radio Servis
Název: Zvonokosy
Autor: Gabriel Chevallier
Interpret:  Karel Höger, Martin Růžek, Josef Gruss, Josef Kemr, Jaroslava Adamová, Vlasta Chramostová a další
Režie a úprava: Jiří Horčička
Stopáž: 2 hodiny 46 minut
Vydavatelství: Radioservis, a. s.
Hodnocení: 93 %

Zdroj foto: RadioServis

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zjistěte víc o Elonu Muskovi

elon musk200Autor Steva Jobse a dalších úspěšných životopisů přináší nesmírně důvěrný příběh nejkontroverznějšího a nejpozoruhodnějšího inovátora současnosti, vizionáře, jenž se nezdráhá porušovat pravidla, aby dovedl svět do éry elektromobilů, soukromého ves...


Literatura

Margaret Ann Lembo: Andělé drahých kamenů

andele drahych kamenu na webSpojení energie drahých kamenů a andělů, tedy spíše symboliky obou dvou ezotericky velmi silných záležitostí, je něčím, co rozhodně upoutá pozornost. Jala jsem se pátrat po tom, s čím vším lze takový křišťál, citrí...

Divadlo

Mystifikační balábile s velkým orchestrem

Krokodyl ze Svratky200Wolfgang Amadeus Mozart, asi nejnespornější génius evropské hudby. Pro mnohé dokonce symbol geniality jako takové, tolik úchvatné hudby stihl za pouhých pětatřicet let svého života vytvořit. Ze všech oslavných citátů na té...

Film

Mezipatra: Břišní tanečníci i láska seniorek

jezero zen mezipatraTřináctý ročník festivalu Mezipatra bude v pražském kině Lucerna zahájen 8. listopadu ve 20 hodin slavnostním ceremoniálem a promítnutím kanadského filmu z roku 2010 Místy oblačno. Projekc...