Pravidla moštárny

Pravidla moštárny

Tisk

 

mostarna perexJiž několik generací se setkáváme s velikány literatury v jejichž příbězích ožívají neuvěřitelné lidské osudy každým přečteným řádkem. Irving Stone patří mezi tyto velikány příběhů a svým barvitým slohem nás přímo vtahuje do života Homera Wellse, sirotka ze Saint Claude, kterého se ujal místní lékař, porodník, potratář, ředitel sirotčince Saint Claude v Meine a v neposlední řadě mecenáš a učitel malého Homera. To vše na třech CD v nezkrácené verzi

Chlapec i po několika adoptivních pokusech, především po tom posledním, kdy se málem stal synem manželského páru dobrodruhů, nakonec zůstal doma v sirotčinci, pro potěchu obou zdravotních sester i samotného doktora Wilbura Large. Doktor Large byl i kronikářem sirotčince a každý jeho zápis začínal slovy : „ U nás v Saint Claude…“  Kromě toho měl doktor i další rituál svého povolání, kdy přál dobrou noc svým sirotkům : „ Dobru noc Princové z Meine, králové nové Anglie…“.

Kromě zápisů archivujících dění zařízení, barvitě popisoval smyšlené osudy méně šťastných sirotků, jež podlehli zákeřným nemocem. Dokázal jejich záznamy vést celé roky. Díky jednomu takovému upravenému zápisu zachránil Homera a připravil mu své místo v životě.

Homer prožil svůj život v sirotčinci a stal se mu domovem. Doktor Large jej naučil vše co uměl a připravil jej na roli potratáře, kterou Homer odmítnul, prozatím. Sám doktor sebe neoznačoval jako potratáře, ale jako toho, kdo se staral o nepřivádění dalších sirotků do tohoto neutěšeného světa. Moc dobře za léta praxe věděl jak to ze sirotky je.

Homer si za sirotčince odnesl spoustu barvitých zážitků od mrtvého plodu ve svých dlaních, přes mrtvolu přednosty stanice Meine, až po seznamování se s vlastní sexualitou prostřednictvím Melony. Melony, jméno vzniklé zkomolením dvou jiných Melany a Melody.

Dívenka byla odjakživa spíše pesimista a tak jako Homer v sirotčinci dorostla do dospělosti. Byli skoro stejně staří a trávili spolu spoustu času. Melony si usurpovala právo na Homera a on se nebránil.

A proto není divu, že Homer sirotčinec při první příležitosti opustil. Chtěl poznat i něco jiného, doktor Large sám jej na tuto myšlenku přivedl. A tak bez předchozích příprav odjel do jablečných sadů v Ocean Wiew s mladým párem majitelů.

Melony utekla za ním. Hledala jej všude a procházela neutěšenými místy peripetií měst, kde se jí nic hezkého nemělo stát. Jako mladá dívka lákala pozornost mužů. Následky byly pro ni strašné. Přišla o zuby při znásilnění, při druhém to byla ona kdo držel situaci pevně v rukou. A proto že její postava byla korpulentní, útočníky postupně srazila a opaskem jednoho z nich je seřezala. Následně jejich autem s opaskem v rukou, jako důkazem, pod pohrůžkou oznámení pokusu o znásilnění policii přijala své první opravdové místo v ovocném sadě.

Homer mezitím prožíval své štěstí na Ocean Wiew. Také se objevily drobné šmouhy na modrém nebi, ale pořád to byl opravdový život, plný opravdových lidí a pro něj opravdový rodinný život. Co jej v něm dále potkalo většina z nás „zná“ z filmové podoby Pravidel moštárny. Žel se do něj nevešlo vše, co najdete v nezkrácené verzi tohoto CD. I přes některé až nechutně morbidní popisy některých situací se do tohoto příběhu vnoříte a proplujete jím až do konce.


Název: Pravidla moštárny
Autor: Irving Stone
Žánr: 3mp3 CD
Nakladatelství: Tympanum
Rok vydání: 2012
Délka nahrávky: 28h23min
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

„Jako obvykle jsem měl největší problém rozhodnout se, jestli jsem běloch, nebo indián…“

Maly velky muz 200Když jejich karavanu na cestě do žírné Kalifornie roku 1852 přepadnou Čejeni a zmasakrují ji, nezbývá malému Jacku Crabbovi než přidružit se k jejich kmeni. Adoptivní rodiče, náčelník Stará stanová kůže a jeho squaw Bizoní bahniště,...


Literatura

Angela Hartfield: Dotek lásky

dotek lasky perexMalá knížečka a výkladové karty. Co bych z této sady nejvíce vyzdvihla? Určitě obrázky. Úžasné ilustrace Josephine Wall jsou něčím, co vám utkví v paměti. Dokonce bych řekla, že její obrázky jsou velm...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

Masaryk – o nezlomném boji za ideály

masaryk-film-perexNa plátna českých kin vstupuje dojemný příběh, který se věnuje osudu velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí Jana Masaryka. Dějová linie se opírá o diplomatickou kariéru a napínavý životní osud bohéma s duševní c...