TÁTO, POVÍDEJ!

TÁTO, POVÍDEJ!

Tisk

werich tato povidej 200Díky nečekaným archivním nálezům se legendární rozhovory Jana Wericha s jeho dcerou vrací k posluchačům v netušené devítihodinové délce. V polovině května cennou nahrávku vydá na 8 CD Supraphon.

 

 

V létě roku 1969 navrhl rozhlasový režisér Jiří Melíšek, pracující ve dvojici s Vladimírem Rohlenou, že nahraje pro Československý rozhlas memoáry Jana Wericha. Bylo to v době již počínající normalizace, která však ještě neudeřila plnou silou, takže bylo možné v září téhož roku postupně, každou sobotu, Werichovo svobodné vyprávění, vzpomínky a úvahy vysílat. Půlhodiny, ve kterých si spolu vyprávějí Jan Werich s dcerou Janou, byly nazvány Táto, povídej! Staly se nesouměřitelným fenoménem, celý národ tehdy naslouchal dosud neznámým vzpomínkám tohoto umělce.

werich tato povidej jana

Vzpomínky Jana Wericha mají dvě roviny: chronologické řazení událostí, příběhů a konstatování, v rovině druhé pak nespoutané odbočky nečekaných asociací, jiskření nápadů a humorných míst. Úkolem dcery Jany bylo nejen glosovat otcovo vyprávění, ale držet tok jeho vzpomínek v předem dohodnutém celku. „Z devíti hodin záznamu vyšel počátkem sedmdesátých let malý, osmdesátiminutový sestřih na 2 LP Pantonu, který byl po celá desetiletí jedinou zprávou o legendárním pořadu. Nyní vyjde celý, nesestříhaný záznam v kompletu 8 CD. Čerpá z archivu Českého rozhlasu, Supraphonu a Jiřího Melíška, obsahuje také hodinu vyprávění, vydaného v roce 2000 nakladatelstvím Lotos. Navíc se podařilo vyhledat i rozhovory dosud nikdy nezveřejněné. Uslyšíme tedy konkrétní, velmi podrobné vzpomínky na počátky, aktéry a jednotlivé hry Osvobozeného divadla. Důležité a nesmírně zábavné je dále vyprávění o hovadismu, směru vyznávaném nejenom protagonisty divadla, ale i řadou jejich přátel a známých. Z něj pak plynou gejzíry humorných příběhů, nazvaných v 8 CD kompletu například Koktavý telegram, Kapesník, Kanon, Vítej nám, otče vlasti, a Hovadnej Tonda. Werichovy vzpomínky vrcholí emigrací a životem v USA ve čtyřicátých letech, kdy se ke slovu dostává výrazněji i Jana. Táto, povídej! je zdrojem informací o celé první polovině minulého století v české, ale i francouzské a americké kultuře, doplněné nesmírně cennými postřehy,“ upřesňuje producentka edice mluveného slova vydavatelství Supraphon Naďa Dvorská.

Stanice ČRo Dvojka v rámci pořadu Tajuplný ostrov, který je věnován devadesátinám Českého rozhlasu, bude v průběhu května zařazovat speciální cyklus půlhodinových ukázek z nahrávky: Táto, povídej! Jana a Jany Werichových. Pořad se vysílá v neděli 5. 5., 12. 5., 19. 5. a 26. 5. vždy od 14:00 hodin.

werich tato povidej

Komplet 8 CD vyjde u Supraphonu v pátek 17. 5. a nahrávka bude rovněž nabídnuta v digitálních servisech, jako jsou Audioteka.cz a Supraphonline.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

„Pro mě je hvězda Hana Vítová i moje babička,“ říká Blanka Kovaříková

Blanka Kovarikova200Blanka Kovaříková je autorka osmnácti knih o legendárních hercích, domech slavných a prvorepublikových detektivech. Patří mezi ně například Herecké balady, Jak se dědí sláva, Rada Vacátko a jeho hříšní lidé, Lexikon slavných čes...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dana Morávková se vrací k Princezně Husopasce

dana moravkova princezna husopaskaPo 23 letech se Dana Morávková vrátila k Princezně Husopasce. Ve studiu v těchto dnech namluvila  oblíbenou pohádku společně s dalšími od bratří Grimmů na CD. Nová...


Literatura

Přijde Bůh a řekne, že si musíte promluvit!

a buh pravil perexNení to ale tak jednoduché. Hans Rath v třetím pokračování příběhů o Jakobu Jakobim pořádně zavařil všem přítomným. Jakobovi nejvíc už jen tím, že se s ním opět potkáme před Vánoci ve chvíli, kdy ho čert, Mikuláš a anděl okrado...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Moje kino LIVE nabízí filmy i v době omezeného pohybu

kinoVybraná menší kina se rozhodla zprostředkovat filmy online a zajímavým způsobem nabídnout i další program. V pátek 27. března to byla třeba beseda s Vítem Klusákem, režisérem filmu V síti. Program bude pokračovat i během dubna. Projekt nese název Moje kino LIV...