Tak jak se vám žije, opičáci?

Tak jak se vám žije, opičáci?

Tisk

 Groteska boris rosnerVonnegutova Groteska je posměšné pojednání o věcech smrtelně vážných. Jakési …důvěřivé smlouvání s osudem. Tak autor označil hned v jejím úvodu zoufalou snahu svých oblíbených komiků Laurela a Hardyho probojovat se všemi životními trapasy a neúspěchy. Groteska je satirický sci-fi román, v němž se mikrominiaturi¬zovaní Číňané teleportují na Mars, na Manhattanu roste býlí a poloviční génius dr. Wilbur Swain s bizarním dětstvím reorganizuje hroutící se americkou společnost do soustavy umělých rodin, ale v němž se také hovoří o lidské (ne)schopnosti vzájemné komunikace a lásky.

 

Wilbur Swain je posledním prezidentem Spojených států amerických. Nyní, když už není z Bílého domu komu vládnout, protože nejmocnější zemi světa rozložily dvé zákeřné pandemie, zelená smrt a albánská chřipka, žije se svou těhotnou vnučkou Melodií na Manhattanu. Tady začne sepisovat své barvité paměti. Příběh geniálních sourozenců, jenž začal podivně – naprostou izolací od okolního světa. Protože se narodili jako „příšery“, byli se svou sestrou Elizou – dvojčetem – ukryti rodiči v zámku, daleko od lidí, od okolního světa. Nikdo nevěřil, že ti dva přežijí dětství, že se vůbec někdy dokážou o sebe postarat sami. Nikdo nechtěl vidět jejich schopnosti, jejich vzájemné propojení. Přitom sourozenci oplývali telepatickými schopnostmi, jen vzájemným spojením dokázali vytvořit génia. Jenže okolní svět tento fakt odmítal!

Žijeme ve Spojených státech amerických, kde nikdo nemá právo spoléhat na druhého - a kde se každý učí jít svou vlastní cestou. Pádluj svou vlastní kánoi. Haj hou.

 Groteska boris rosner

Wilbur s Elizou již v dětství vymysleli plán, jak zachránit Spojené státy americké před individualismem. Snaží se stvořit umělé rodiny. Jenže věc se nedaří tak, jak by chtěli. Protože musí žít odděleně, jejich génius je zničen. Jen společně dokážou vymyslet „velké věci“. Když Eliza zahyne na Marsu, je Wilbur sám. Snaží se zachránit nejmocnější zemi světa, jenže už je pozdě.

Kterou civilizovanou zemi by mohl zajímat takový Bídákov, jako je Amerika…

Groteska je román, který se zadře pod kůži a nepustí. Ukazuje, jací jsme a kým bychom mohli být. Je plná skrytých narážek na maloměšťáctví, hamižnost, inteligenční nedostatečnost a civilizační pokrytectví. A posloucháme-li téměř čtyři hodiny výtečného Borise Rösnera, stále více nám dochází, kolik přesných a nadčasových postřehů do textu Kurt Vonnegut vložil.

 Groteska kurt vonnegut

Groteska vyšla poprvé česky v roce 1981 (překlad Jaroslav Kořán) a okamžitě zmizela z knihkupeckých pultů. Rozhlasová nahrávka vznikla v roce 1986. Nyní si ji můžeme poslechnout na mp3. Grotesku o lidské klauniádě, která odhaluje planetární pošahanost světa. Předkládá nám ironik Kurt Vonnegut, jehož slova opravdu bravurně tlumočí Boris Rösner.  

Ukázka:

http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/groteska.mp3

Groteska aneb Už nikdy sami
Interpret: Boris Rösner
Žánr: audiokniha
Režie: Pavel Linhart
Stopáž: 3 hodiny 38 minut
Vydavatelství: Radioservis, 2012
Hodnocení:  99 %

Zdroj foto: Radioservis a nndb.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Arakain se na klubové turné moc těší!

200rozNaše skupina Arakain se na podzim chce vrátit ke kořenům svým turné Thrash Club Tour 2013, jež bude věnováno prvním dvěma album. Jak se kluci připravují a jaký mají názor na atmosféru klubů?

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Boží mlýny někdy melou nestoudně pomalu... Nový román Petra Stančíka vyšel jako audiokniha

pravomil 200Nový román nositele ceny Magnesia Litera Petra Stančíka, inspirovaný skutečným příběhem válečného hrdiny Pravomila Raichla, vyšel jako audiokniha z dílny vydavatelství OneHotBook. Autor prostřednictvím fiktivního deníku hlavní postavy posluchače...


Literatura

Děravé paměti Michala Viewegha

Děravé paměti 100Michal Viewegh v letošním roce oslavil kulaté 60. narozeniny a u té příležitosti si nadělil i knižní dárek v podobě autobiografie s názvem Děravé paměti. Podtitul Šedesát báječných let pod psa potom mluví za vše.

...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Festival francouzského filmu: Svatý pan Oscar a ministr, jemuž chcípnul motor

holy motorsHned pět francouzských filmových titulů, které budou mít příští týden českou premiéru, uvádí v předpremiérách 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Festival nastartoval motor ve čtvrtek projekcí snímku Thérèse D...