Forsyti na scéně – tentokrát v rozhlasové dramatizaci

Forsyti na scéně – tentokrát v rozhlasové dramatizaci

Tisk

altJohn Galsworthy, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1932, psal příběh tří generací rodiny Forsythů, představitelů vyšší anglické šlechty, v průběhu šestnácti let. Vznikly na sebe navazující tři romány (Vlastník, V pasti, K pronajmutí), které v souboru rozšířily dvě mezihry – povídky Forsythovo babí léto a Probuzení.

 


 
Glasworthy žil v době velkých společenských změn. Anglie se tehdy proměňovala z konzervativní velmoci pozdně viktoriánské éry ve velmoc moderní. Tyto změny spisovatel považoval za fázi úpadku, proto zaznamenal ve svém díle pád duchovních hodnot, které postupně nahrazovala posedlost po materiálních statcích, která následně deformovala lidské charaktery. Na tomto pozadí rozvinul příběh velké lásky i nenávisti. Příběh rodičů, kteří se nenávidí až za hrob a jejich dětí, jež se milují „na věky“ a věří, že překonají letitou rodinnou nevraživost. Jenže minulost se nedá překonat jen tak lehce, což dokazují Irena se Soamesem, někdejší manželé, kteří k sobě nedokáží najít cestu, i kdyby na tom záviselo štěstí vlastních dětí z jejich druhých svazků.

Krásné, velké, bohaté téma. Myslím, že románový cyklus zná nejeden ze starších čtenářů. Jenže pro dnešní rychlou dobu je toto dílo možná příliš rozsáhlé, zdlouhavé až nekonečné. Přesto jej čtenáři mají rádi už několik generací, je nosným tématem i pro filmaře. Je tedy jasné, že Sága rodu Forsythů si řekla i o rozhlasovou dramatizaci. Ujal se jí v roce 1999 František Pavlíček, který s citem pro atmosféru doby a sílu obsahu díla dokázal zachytit osudy tří generací rodiny Forsythů – a to v plné šíři, i když na poněkud omezené ploše. K tomu přidejme skvělé herecké výkony všech protagonistů, dobrou dramaturgii a režii a je jasné, že rozhlasový seriál se zařadil, oprávněně, k zlatému fondu Českého rozhlasu.

alt

Někdejší čtenáři si připomenou své oblíbené postavy, současní poznají Anglii přelomu devatenáctého a dvacátého století. Všichni si užijí výtečné češtiny, skvělého přednesu a jedinečné atmosféry.  Pro mne rozhlasový návrat k oblíbené knize byl velkým zážitkem. A musím přiznat, že z obsahu knihy jsem opravdu nic nepostrádala, naopak mi příběh zněl sevřeněji a uceleněji.

Myslím, že velká díla – obsahem i rozsahem – romanopisců devatenáctého a počátku dvacátého století mají v dramatizaci a četbě na pokračování jedinečnou šanci, jak si uchovat příznivce i v tak uspěchané době, jako je ta naše. A je dobré se občas zastavit, poslechnout si osudy z dřívějších dob. Dokáží nám totiž napovědět, jak se chovat dnes v různých situacích a zároveň i připomenout, že některé hodnoty, které bereme za samozřejmé, nebylo lehké si vydobýt.

Sága rodu Forsythů
Autor: John Galsworthy v dramatizaci Františka Pavlíčka
Interpret: Viktor Preiss (vypravěč), Vladimír Ráž (starý Jolyon), Jan Hartl (Philip Bossiney), Daniela Kolářová (Irena), František Němec (Soames), Veronika Žilková (June), Jiří Plachý (Jolyon), Jan Šťastný (Jon), Bořivoj Navrátil (George), Blanka Bohdanová (Emily), Lubomír Lipský (Swithyn), Stella Zázvorková (Ester) a další
Žánr: rozhlasová dramatizace
Režie: Ivan Chrz
Stopáž: 6 hodin 34 minut
Rok vydání: 2012 (nahráno 1999)
Vydavatelství: Radioservis
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zlínská Zelenáčova šopa je pro naši kapelu GAIA kultovní místo, říká Vladan Vavruša

vladan vavrusaI když zlínsko-otrokovickou kapelu GAIA čeká v sobotu 23. března další koncert ve zlínské Zelenáčově šopě, následující rozhovor s kapelníkem Vladanem Vavrušou je hlavně o novinkách a plánech. Třeba o nových písničkách a nahrá...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pěna dní

pena dni 200Ve městě, kde auta mají volant v kufru, lidé bruslí pozpátku a klavír míchá koktejly, žije idealistický a vynalézavý Colin. Jednoho dne potká svou osudovou lásku Chloé, která je jako jeho milované blues ...


Literatura

Oko za oko, zub za zub

rozsudek smrti 200To je podtitulem detektivky Rozsudek smrti od Davida Urbana, která vyšla v nakladatelství Kalibr.

 

...

Divadlo

Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

karamazovi  foto perexRomán Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi patří k vrcholným dílům světové literatury. Nesmrtelný příběh o otcovraždě měl v dramatizaci a režii Jana Holce premiéru v Divadle Petra Bezruče v Ostravě 10. pros...

Film

Streamovací platforma DAFilms uvádí exkluzivní retrospektivu uznávaného dokumentaristy Martina Marečka

Marecek perexKolekci sedmi snímků českého režiséra, dokumentaristy, filmového pedagoga a dramaturga uvádí od 17. do 24. března 2024 dafilms.cz u příležitosti filmařova životního jubilea.

...