Dluh ještě společnosti nesplatil. Chce začít znovu a má před sebou dálnici možností…

Dluh ještě společnosti nesplatil. Chce začít znovu a má před sebou dálnici možností…

Tisk

Lincolnova dalnice 200Ve vydavatelství OneHotBook vychází audiokniha Lincolnova dálnice – mnohovrstevnatý román od autora bestselleru Gentleman v Moskvě.

 

 

 

Po odpykání trestu v nápravném zařízení je mladistvý Emmett Watson zavezen domů do Nebrasky. Farmu zesnulého otce však zabavila banka a on musí i s bráškou Billym vyklidit pole. Ve stodole naštěstí pořád parkuje šedomodrý studebaker, do jehož motoru táta schoval tři tisícovky coby počinek pro synovo lepší příští. Emmett je hodlá investovat do tesařiny v Texasu, ale rozumbrada Billy ho přesvědčuje, aby radši pátrali v Kalifornii po matce, která kluky opustila ještě v útlém věku. A vtom se tu vyloupnou mimoň Woolly s poděsem Vévodou – Emmettovi spoluvězni na útěku tajně dorazili v kufru vozu policejní eskorty a prý se s nimi rozdělí o dědictví uložené na chatě Woollyho zazobané rodiny poblíž New Yorku. Takže na Západ, nebo na Východ?

Amor Towles nás v červnu 1954 protáhne Amerikou, jež dál trvá na uhlazeném Sinatrovi a přehlíží předpojatosti, ačkoli všude podél Lincolnovy dálnice už je patrné, že promluví rokenrol, Kerouac a Rosa Parksová. A protože někdejší „hlavní třídu“ USA lemují i zvlčilí kazatelé, uznalé běhny a další figurky, čeká čtveřici hochů škola života, která je přiměje zkoumat podstatu obyčejných zázraků mezi nebem a zemí. A vybrat si mezi zralostí a běsy, až jejich devět dní on the road dospěje do drásavého finále.

„Nezatracujme americký sen, zvlášť je-li cesta volná. Kdo si zvolí Lincolnovu dálnici, neprohloupí: může na ní dohnat sám sebe.“ – Los Angeles Times

„No páni! Smekám nad Towlesovým výrazovým rejstříkem. Inspiroval se Homérem, Hamletem, Huckem Finnem i Lenniem ze Steinbeckova O myších a lidech a proplétá jejich bolesti křížem krážem, jelikož osudy nejsou tak přímočaré jako transkontinentální trasy. A šeptem ujišťuje, že kdyby nás události vychýlily z dráhy, vždy máme možnost srovnat volant.“ – Bill Gates

„Skvělý román zrání pojatý jako odysea. Neboť o co v životě jde, mladý muži? Rád by ses v něm vydal na velice konkrétní místo, ale nejdřív musíš někam úplně jinam…“ – National Public Radio

„Dílo pozoruhodně povznášející, hravé, prodchnuté vtipem i odhodláním poznat nesmírné obzory vůle, která nás nutí být lepším. Autor se zaměřil na pouhých deset dní existence na životních křižovatkách, a přece skrz jeho zvětšovací sklíčko sledujeme zápas o síle legendy.“ – The New York Times Book Review

Účinkují:

  • Emmett – Daniel Bambas
  • Vévoda – Martin Písařík
  • Wooly a Billy – Ondřej Brousek
  • Sally – Petra Špalková
  • Pastor John – Jan Vlasák
  • Ulysses a Abacus – Otakar Brousek ml.
Lincolnova dalniceBambas

Amor Towles (* 1964) je mladík z dobré bostonské rodiny, který kultivoval své vlohy na univerzitách „břečťanové ligy“: vystudoval anglistiku na Yaleu a Stanfordu. Z jeho učitelského angažmá na zastupitelství v Číně však kvůli zhoršení bilaterálních vztahů sešlo a setrvání v nevýnosném oboru považoval za riskantní. Zabydlel se na Manhattanu a přes dvacet let působil jako investiční bankéř na Wall Street, nicméně na soustavné jemné naléhání mentora – spisovatele a světoběžníka Petera Matthiessena – se do říše slov vrátil a podmanil si publikum pozdním debutem Pravidla zdvořilosti (2011, č. 2017). Retro zasazené do New Yorku 30. let se stalo světovou senzací a získalo francouzskou Prix Fitzgerald. Ideologické střety meziválečného období, tentokrát ale v podmínkách tuhé sovětské totality, tvoří též osu jeho druhé prózy Gentleman v Moskvě (2016, č. 2018). Čtyři vlivné anglickojazyčné deníky dílo označily za knihu roku, což mu zajistilo milion prodaných výtisků, nominaci na International Dublin Literary Award a zájem filmařů (v chystané adaptaci TV Showtime postavu ztvární Ewan McGregor). I třetí román Lincolnova dálnice (2021, č. 2022) přes půl roku vévodil bestsellerovým žebříčkům The New York Times a zvítězil také ve výroční anketě čtenářů Amazonu.

Lincolnova dalnice

Lincolnova dálnice
Autor: Amor Towles
Interpret: Daniel Bambas, Jan Vlasák, Martin Písařík, Ondřej Brousek, Otakar Brousek ml., Petra Špalková
Režie: Michal Bureš
Délka nahrávky: 18 hodin 47 minut
Překlad: Martina Šímová
Datum vydání: 20. dubna 2023

Více informací: https://onehotbook.cz/collections/novinky/products/lincolnova-dalnice


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

„Chtěla bych vyfotit štěstí,“ sní fotografka Sára Saudková

Maminka čtyř dětí, fotografka a charismatická dáma. To vše a mnohem více je Sára Saudková, která vám nyní dovolí nahlédnout do jejího nitra.

 

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Prohlédněte si dubnové audionovinky

tembr 200

Přinášíme vám přehled audioknižních novinek z nakladatelství Témbr.

...

Literatura

A tak tedy šel…

Tak tedy jdu 200V nakladatelství Epocha vyšla kniha Jiřího Dynybila s názvem A tak tedy jdu… popisující jeho prožití 787 kilometrů Svatojakubské cesty.

...

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

Festival francouzského filmu: Bretaň, větry a Woody Allen

proti vetru francouzsky filmZa neutuchajícího rachotu svatých motorů jsme se s Festivalem francouzského filmu rozjeli z Paříže do větrné Bretaně. Režisér snímku Proti větru Jalil Lespert se nás pokusil ovanout tí...