Podívejte se na českou společnost očima Erika Taberyho

Podívejte se na českou společnost očima Erika Taberyho

Tisk

opustena-spolecnost 200Bookmedia pod značkou Audiotéka vydala audioknižní zpracování naučné a velmi aktuální knihy s názvem Opuštěná společnost od Erika Taberyho s podtitulem Česká cesta od Masaryka po Babiše. Vydejte se na tuto cestu s Jiřím Dvořákem a Ivanem Trojanem.

 


Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt, se narodil 13. června 1977 v Českých Budějovicích. Ve své úspěšné novinářské činnosti se věnuje zejména politický komentářům a je autorem knih Vládneme, nerušit (získal za ni prestižní cenu Toma Stopparda, byla také nominována na cenu Magnesia Litera) a Hledá se prezident. Erik Tabery je také autorem námětu k dokumentu Tady je Šloufovo a dokumentárnímu seriálu o mladých lidech s názvem Generace nula.

Kniha Opuštěná společnost vyšla v roce 2017 v nakladatelství Paseka a jedná se o kritický avšak pořád objektivní popis naší republiky od jejího vzniku až po současnost. Erik Tabery zde zasazuje politické a společenské události do historického a evropského kontextu a vše doplňuje citáty nejrůznějších českých osobností. Moc mě potěšilo, že Opuštěná společnost není jen o dějinách a politikaření, ale dotýká se i v dnešní době velmi aktuálních témat jako je například populismus, sociální sítě nebo konspirační teorie.

Nejsem zrovna příznivcem politiky ani historie, ale ráda mám alespoň nějaký obecný přehled a právě k němu mi napomáhají díla, jako je zrovna Opuštěná společnost. Velkým plusem je pak to, když je od novináře, protože ten má za prvé obrovský všeobecný přehled a za druhé umí psát a nezabředává zbytečně do jiných nesouvisejících témat. Kniha je pak díky tomu srozumitelná a také čtivá.

Překvapilo mě, že audiokniha má dva interprety a lámala jsem si dopředu hlavu nad tím, jak se zde budou střídat a výsledek mě mile překvapil. Hlavní interpret je Jiří Dvořák, kterého doplňuje Ivan Trojan mající na starosti citáty slavných osobností. Díky tomu dochází k odlišení, Trojan nechává slova klasiků pěkně vyniknout a jde také o zajímavé zpestření. Jiří Dvořák je klasik a profesionál s bezchybným projevem. Jeho hlas je trpělivý a zdálo se mi, že se z dílem (potažmo textem a názory Erika Taberyho) výborně ztotožnil.

Opuštěná společnost je jedinečné dílo plné velmi zajímavých informací, jehož napsání muselo dát velkou práci. Audiokniha je také skvělá a rozhodně stojí za opakovaný poslech, protože pokaždé vám může v hlavě ulpět něco jiného…

opustena-spolecnost

Opuštěná společnost
Autor: Erik Tabery
Interpret: Jiří Dvořák, Ivan Trojan
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 10 hodin 32 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 90 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/opustena-spolecnost

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Inspirujte se a naučte se plést z papíru

pleteni 200K rozhovoru jsme tentokrát nepřizvali žádnou celebritu, ale jednu moc šikovnou paní z Dubu nad Moravou, Janu Metlíkovou. Jejím koníčkem je pletení z papíru a my jsme se mu podívali na zoubek. Co vše je potřeba, jak výroba probí...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Když nevíte, komu věřit…

Ver mi 200J. P. Delaney proslul nejen v naší republice románem Ta přede mnou. Vydavatelství OneHotBook přineslo posluchačům audioknižní verzi jeho dalšího díla, taktéž thrilleru s názvem Věř mi.

...

Literatura

Vážně by nikomu neublížil?

Nikomu by neublížil, perexNikomu by neublížil. Už jen tato tři slova ve mně vzbuzují pochybnosti. Kdyby to tak bylo a nikomu by neubližoval, nemuselo by se o tom mluvit. Má zvědavost kdo, co, kdy, kde a jak mě k nové knize Catherine Bur...

Divadlo

Služky - První inscenace sezony 2015-16 v BuranTeatr Brno

Sluzky 200BuranTeatr hraje po mnoha různých stěhováních už několik let na Sokolském stadionu v Brně. Má tam své stabilní zázemí, má tam své diváky, o které díky pestré a nápadité nabídce inscenací nikdy nemá nouzi. Stejně tak bylo plno i na první premiéře sez...

Film

Malé zamyšlení nad Jedním světem 2012
ImageKaždoročně pořádaná přehlídka filmů Jeden svět (letos ve dnech 6.-15. března) dokládá urputný, mnohotvárný boj o prosazení i dodržování základních lidských práv kdekoli na světě. Pro českého diváka má hlavně ten význam...