Měla to být jeho rajská zahrada, stal se z ní však očistec

Měla to být jeho rajská zahrada, stal se z ní však očistec

Tisk

Zahrada 200Úspěšná tuzemská prozaička Petra Dvořáková svou knihou otevírá jedno z nejtemnějších témat, jaké současná česká literatura nabízí.

 

 

Pětatřicetiletý Jaroslav se vrací domů poté, co jako vyhořelý duchovní pastýř opustil své stádo. Ale starý dům se zanedbanou zahradou, který zdědil po smrti babičky, už něčí domov příliš nepřipomíná. Osamělý muž odvyklý kontaktu s normálním světem tu přesto najde kýžené útočiště, díky fyzické námaze se postupně zbavuje nadbytečných kil i černých myšlenek a po seznámení se sympatickými sousedy začne pomalu vylézat z tíživé ulity své samoty. Jednoho dne však i díky nim pochopí, co stojí za jeho celoživotním pocitem odcizení a proč je jeho naděje na šťastný život přinejlepším mizivá. Najde se někdo, koho Jaroslavovo děsivé tajemství neodežene? Kdo jej přijme takového, jaký je? A dokáže s tím on sám vůbec žít?

„Ve Vranách se ta tíha vyprávění týkala dětství, které je vždycky čisté a nevinné. Nyní v Zahradě vyprávím příběh dospělého člověka, který si už něco odžil. Částečně dobře, částečně špatně, tak jak to v životě bývá. Barunky ve Vranách se čtenář měl tendenci jednoznačně zastat, u hlavního hrdiny Zahrady to možná bude v tomto směru složitější,“ říká Petra Dvořáková.

Petra Dvořáková (* 1977) je rodačka z Velkého Meziříčí. Strávila čtyři roky v klášteře, souběžně vystudovala SZŠ a až do synovy vážné nemoci pracovala jako zdravotní sestra. Od absolutoria filozofie na brněnské Masarykově univerzitě se věnuje literární tvorbě. Čtenáře upoutala už debutovým souborem rozhovorů Proměněné sny (2007) o vztahu Čechů k víře, oceněným Magnesií Literou za publicistiku. V knize Já jsem hlad(2009) popsala svůj zápas s mentální anorexií. Děti a mládež poprvé oslovila knihou Julie mezi slovy (2013, rozšířeno 2020), za niž získala výroční Zlatou stuhu, a nejmladšímu publiku věnovala poté i kancelářskou historku Flouk a Líla (2015) a florbalový román Každý má svou lajnu (2017). Její scenáristická tvorba zahrnuje mj. přípravu pořadů pro kanál ČT D:). Ve výrazově sevřených novelách Dědina (2018), Chirurg (2019) a Vrány (2020), které patří k nejžádanějším titulům současné české prózy, líčí sociální dramata odehrávající se mimo ostrá světla velkoměst. Všechny tři tituly vydalo OneHotBook v audioverzích.

Zahrada1
Zahrada
Autor: Petra Dvořáková
Interpret: Ondřej Novák
Režie: Natália Deáková
Délka: 5 hodin 13 minut

Více informací: https://onehotbook.cz/collections/novinky/products/zahrada


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Anna K. a Kryštof Michal hodnotí festivalovou sezónu

anna k krystof michalOpen Air Festival sice hostil zahraniční hvězdy velkých jmen, které na sebe strhly značnou pozornost, ale Kultuře21 neunikly ani stálice české poprockové scény. Kryštof Michal ze Support...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Stát se někým jiným je v dnešní době velmi jednoduché

Text audio 200Vydavatelství OneHotBook vydalo aktuální dílo ruského spisovatele Dmitrije Glukhovskyho s jednoduchým názvem Text. Interpretace se ujal známý herec Martin Písařík.

...

Literatura

Nechte se pohltit knihou Temná hmota

temna hmota perexKoncem května vydalo nakladatelství Knižní klub ponurý příběh Blake Crouche Temná hmota. Vymakaný příběh s přesahem do světa fyziky o životních rozhodnutích, která navždy mohou měnit naše životy, si zaslouží pozornost i vás!

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare je působivý a plný nápadů

zamilovany shakespeare 200Už v minulé sezóně se zlínské divadlo pustilo do jevištní adaptace známého a oceňovaného filmu Zamilovaný Shakespeare. Jedná se o romanci, kde září Joseph Fiennes a Gwyneth Paltrow, kterou mají na starosti scenáristé...

Film

Whitney Houston hrála hvězdu, kterou byla

Film Osobní strážce (1992) nás už dobrých dvacet let seznamuje se zákulisím showbyznysu. Zpěvačka Rachel je zde na vrcholku kariéry, a i když se v její práci točí spousta peněz, má své osobní problémy a velmi své...