„Život je příliš křehký, než aby byl uložen na jediné planetě. Musíme vypracovat záložní plán.“

„Život je příliš křehký, než aby byl uložen na jediné planetě. Musíme vypracovat záložní plán.“

Tisk

Budoucnost lidstva 200Obsáhlá publikace amerického astrofyzika a popularizátora vědy Michio Kakua BUDOUCNOST LIDSTVA se nyní dostává i k posluchačům. Poutavou formou popisuje dobývání vesmíru a předkládá technologický výhled pro nejbližší staletí, a to za pomoci citací z řady populárních literárních a filmových děl.

 

 

 

Základní premisou knihy je autorovo přesvědčení, že lidstvo bude jednoho dne nevyhnutelně čelit události, jež ohrozí samo jeho přežití. A že nezbytným východiskem je naši Zemi opustit a vznést se do vesmíru. Michio Kaku upozorňuje, že „život je příliš křehký, než aby byl uložen na jediné planetě, vydán napospas všem těm hrozbám, které na Zemi číhají“.

Díky nebývalému vypravěčskému talentu autora a poutavému přednesu interpreta je audiokniha přístupná široké veřejnosti a všem zájemcům o vesmírné perspektivy člověka. Ukazuje, kam by lidstvo mohlo dospět v oblasti kosmických letů, při rozvíjení své inteligence i při osidlování vesmíru. Mimo jiné se zabývá cestováním na Mars, hledáním mimozemského života, kombinováním lidské neuronové báze s robotikou a uvažuje rovněž o možných stupních vývoje vesmírných civilizací. Připomíná známá vědeckofantastická díla, jakými jsou Verneův prorocký román Ze Země na Měsíc, Asimovova trilogie Nadace, průlomové dílo Olafa Stapledona Tvůrce hvězd, dále film 2001: Vesmírná odyssea či seriál Star Trek.

Načrtává také kroky potřebné k překonání překážek, jimž budeme nevyhnutelně čelit, abychom se stali víceplanetárním druhem žijícím v prostoru mezi hvězdami. Autorův pohled zůstává optimistický, a přestože možné negativní dopady technologie nepřehlíží, zaměřuje se spíš na výsledky a přínos rapidně se rozvíjejícího lidského poznání.

Michio Kaku je vědec s verneovskou představivostí, jíž nečiní potíže rozletět se kosmickými sférami rychlostí světla. Věhlasný mistr myšlenkových experimentů navýsost přístupně uvažuje, jak a kdy by lidstvo – nyní na stupni energetického rozvoje 0,7 podle Kardašova – mohlo uspět ve snaze nedržet se při Zemi a nespokojit se s krůčkem k Měsíci. Předpokládá to ovšem přizpůsobit k obrazu svému Mars, probádat slibné měsíce velkých planet, zřídit si přestupní stanice u hranic Sluneční soustavy a poté zamířit k nejbližším exoplanetám, ke kterým už s nadějemi hledí stovky pozemských teleskopů. Kakuovy vize poodhalování tajů vesmíru, kde zajisté nejsme sami, stavějí na pokroku robotiky i nanotechnologií, počítají s fúzními raketami i se zásadním zdokonalením lidské inteligence, jež se od pravěku skvěle přizpůsobovala proměnlivým podmínkám. Máme důvod. Naši hvězdnou štaci u žlutého trpaslíka typu G2V dříve či později čeká katastrofa, takže se vydejme budoucnosti vstříc. Štěstí přeje připraveným!

Budoucnost lidstva

Michio Kaku: BUDOUCNOST LIDSTVA
Čte: Miroslav Táborský
Stopáž: 14 hodin 15 minut

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/budoucnost-lidstva-nas-ud/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Tuomas Seppälä (Amberian Dawn): „Mám v hlavě soukromé rádio.“

altFinští melodic metalisté Amberian Dawn vydali své první album v roce 2008. Nyní po čtyřech letech na hudební metalové scéně vydali čtvrté album s názvem Circus Black, které obsahuje i duet se známým zpěvákem Timem Kotipe...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyprávění, které pomáhá. Nejčtenější česká prozaička současnosti oživila zvířecího maskota Nadace Terezy Maxové dětem

Teribear200Teribear je méďa-hrdina a také maskot Nadace Terezy Maxové dětem, která už čtvrt století hledá domov nejmenším bez rodiny. V audioverzi pohádky Aleny Mornštajnové červenému plyšovému medvídkovi vdechl život herec Hynek Čermák. ...


Literatura

Mluvící Anglický obrázkový slovník

anglicky obrazkovy slovnik200V edici Kouzelné čtení od Albi vyšla v loňském v roce další interaktivní mluvící kniha – Anglický obrázkový slovník. Tentokrát jde o publikaci v běžném formátu s běžnými tenkými papírovými listy, což z ní dělá ...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Kozímu příběhu nepomohl ani sýr

kozi pribeh se syremPřed čtyřmi roky natočil Jan Tománek Kozí příběh - pověsti ze staré Prahy a kolem nerozlučných protagonistů, Kuby a jeho mluvící kozy (ale nikoli tak užvaněné jako osel ve Shrekovi), rozvinul napínavé ...