Nová hvězdně obsazená audio komedie Jsem tu omylem vychází na CD a digitálně

Nová hvězdně obsazená audio komedie Jsem tu omylem vychází na CD a digitálně

Tisk

Jsem tu omylem200Vězeň, novinář, expremiér a prostitutka jako hvězdy nové audioknihy Martina Johanny Jsem tu omylem. V poutavém příběhu plném humoru vás nabijí dobrou náladou Petr Čtvrtníček, Kryštof Hádek, Jiří Lábus, Dana Černá, Miroslav Táborský, Oldřich Navrátil, Milan Šteindler, David Vávra a Marie Tomsová. Režie Jan Jiráň.

 

Komedie o tom, že cela tuží charakter, pokud ho ovšem máme, tak zní podtitul nové audio grotesky Jsem tu omylem od mladého autora Martina Johanny. Poutavý hodinový příběh plný humoru svede dohromady osoby, jež by se na jednom místě potkali jen stěží. O to absurdnější je, že se starý vězeň, horlivý novinář, mocichtivý státník a podnikavá prostitutka setkají ve vězeňské cele. A třebaže byl každý z nich zadržen z jiných důvodů, jedno mají společné – nikdo nechce za mřížemi zůstat moc dlouho. Za zdmi vězení totiž probíhá revoluce, a toho je třeba využít.

„Starej vězeň se mi hrál skvěle. Protože já jsem ve vězení pečenej vařenej. V kuřimském kriminále hraju na bubny, jako jediný civil z těch kluků tam, takže já vězení důvěrně znám a v té roli jsem se velmi dobře zabydlel,“ říká o své postavě Petr Čtvrtníček.

„Je to komedie, která stojí na dialogu. A když se bavíme o nahrávání mluveného slova, dialog je nejdůležitější. Mně se to dělalo dobře, protože dialog vypadá, že sedí. Je pěkně vystavěný, a je co hrát,“ přidává své postřehy Miroslav Táborský.

Také režisér Jan Jiráň si komediální polohu textu užíval: „Mám rád humor. Umí pobavit, ale můžeme díky němu také s nadsázkou komentovat společenské či politické přešlapy naší doby. A někdy se i díky humoru sami dokážeme chytit za nos. Někdy i omylem,” říká Jiráň, který v roce 2016 obdržel Cenu za podporu a rozvoj audioknih v České republice. A jak se mu pracovalo s herci Jiřím Lábusem a Petrem Čtvrtníčkem, kteří jsou v oblasti slovní zábavy mistři? „Tito dva komici jsou profesionálové, na které je vždy spolehnutí. Mám u nich jistotu, že text obohatí osobitým humorem,” dodává Jiráň.

MARTIN JOHANNA

Od sedmnácti let se ve volném čase věnuje psaní divadelních textů. Zatím nejnovějším je volná dramatizace roku 1969 v životě Hany Benešové s názvem Paní Hana. Má zálibu ve frankofonní kultuře, jež je patrná např. v psaní francouzských písňových textů, které uslyšíte v recitálech zpěvačky a herečky Radky Fišarové. S oblibou píše také české texty, nejnověji třeba pro vokální seskupení 4 Tenoři. V oblasti mluveného slova debutoval v roce 2019 autorskou audio povídkou Každý ve svém, kterou namluvili herci Ondřej Novák, Kateřina Bohatová a dvojnásobný držitel Ceny Thálie Jan Kříž.

jsem tu omylem

Martin Johanna: JSEM TU OMYLEM
Celkový čas 61:04

O hudební stránku audioknihy se postaral skladatel Dominik Renč a titulní kresbu vytvořil významný český výtvarník Jiří Slíva.

Komedie JSEM TU OMYLEM vychází na CD v distribuci vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis a. s. a v digitální verzi ji můžete pořídit na Radioteka.cz.

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Bydlím na vesnici v domku se zahradou. A to musí být moje hobby ať chci nebo ne, říká herečka Eva Daňková

eva dankova200Během let jsem viděl herečku Evu Daňkovou na scéně Městského divadla ve Zlíně minimálně v patnácti velkých rolích. I když hrála v české klasice a titulech světového repertoáru, obdivoval jsem její civilní projev a schopnost výstižné char...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Velký Gatsby: Příběh velké lásky, oslnivého společenského vzestupu i tragické deziluze

velky gatsby 200Francis Scott Fitzgerald (1896–1940), „autor jazzového věku“, dokázal jedinečným způsobem zvěčnit atmosféru prvního poválečného desetiletí v USA. Ve svém nejznámějším románu Velký Gatsby vypráví příběh velké lásky, oslnivého společenské...


Literatura

Velké historické okamžiky 20. století z netradičního úhlu pohledu odhaluje Stoletý stařík… Jonase Jonassona

stolety starik 200Alan Karlsson měl toho dne slavit sté narozeniny. Se všemi poctami, co k takové slávě patří. Celý domov důchodců se na to připravoval, babky se zkrášlovaly, dědkové se těšili na vzrůšo, personál domova netrpělivě pobíhal a všichni...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá Srpnové světlo, příběh absolutní lásky. Režisérem novinky bude sám autor Martin Františák

srpnove svetlo 200Srpnové světlo, novou českou hru renomovaného divadelníka Martina Františáka, uvede 24. září ve světové premiéře pražské Švandovo divadlo. Poetický příběh lásky s prvky thrilleru vypráví o neobvyklém milostném čtyřúhelníku lidí žijící...

Film

Hasičský bál jako jeviště světa

hori ma panenkoDigitalizace význačných českých filmů, která divákům slibuje intenzivnější umělecký zážitek jak díky vyčištěnému obrazu, tak zásluhou sytějších barev, pokračuje sice hlemýždím tempem, ale přece jen s prokazatelnými výsledky - po úhelné...