Láká vás včelařství? Pak si nenechte ujít tuto audioknihu

Láká vás včelařství? Pak si nenechte ujít tuto audioknihu

Tisk

helen-jukes--srdce-vcely-ma-pet-komor 200V nakladatelství Kazda vyšla po knize i audioverze titulu Srdce včely má pět komor s podtitulem Jak jsem se stala včelařkou od autorky Helen Jukes.




Helen Jukes je britská spisovatelka, včelařka a učitelka tvůrčího psaní. Její práce se objevily v Caught by the River, BBC Wildlife, Resurgence, Junket a LITRO. Učí tvůrčímu psaní na Oxfordské univerzitě a spolupracuje s neziskovou organizací Bee Friendly Trust, která usiluje o zvýšení našeho povědomí o životě včel a podporující péči o udržitelná stanoviště. Její práce se objevily v různých periodicích jako je New York Times, Port Magazine nebo Caught by the River. Helen Jukes žije ve Wye Valley.

Audiokniha obsahuje sedm kapitol (Brána, Úl, Včela, Orientace, Ztráta dohledu, Roj a Med) rozdělených do celkem 65 tracků. Kapitoly jsou odděleny nerušivým a na poslech příjemným předělem. Díky kratším skladbám je snadné poslech přerušit a dostat se brzy zpátky do děje. Celá kniha se zabývá autorčiným seznamováním se se včelami. Helen Jukes si kolem třicítky uvědomí, že potřebuje něco, co ji přesahuje, něco, co ji bude připadat smysluplné a přijde na jiné myšlenky než jen na práci. Nadchne se proto pro včely a tím se od základů změní její život.

Helen nejprve spoustu věcí zjišťuje, potkává se u toho s novými lidmi, zkoumá, jaké úly jsou nejlepší a dostává se i do muzea plného nejen hmyzích exponátů. Pak už to jde ráz na ráz, objedná si úl, s pomocí jej instaluje na zahradu a poté hlavně dostane od svých kamarádů včely. Ty se nekupují, protože podle starých mýtů darované včelstvo přináší štěstí. Tím Helen začíná včelařský rok, v rámci, kterého má možnost názorně zjistit, co vše obnáší chov těchto tvorů. Přes mnoho jejích starostí příběh spěje ke šťastnému konci, a to nejen v podobě medu…

Interpretkou audioknihy je herečka Martina Frejová Krátká dodávající tomuto vyprávění přidanou hodnotu. Skvěle totiž pracuje s emocemi, nejčastěji ztvárňuje autorčino nadšení, ale i nejistotu a obavy. Nejvíce mě v tomto ohledu pobavila věta ve stylu „A můžu od včel odjet? Nebude jim to vadit?“, která v audioknižní verzi ještě více vynikla. Interpretka se velmi dobře poslouchala a k dílu rozhodně pasovala. Dovedu si s ní představit i další díla a doufám, že ji budou tvůrci audioknih více obsazovat.

Srdce včely má pět komor je moc milé, a především zajímavé dílo. Nenásilnou formou se díky němu totiž můžete dozvědět spoustu nového. A pokud vás to nenaláká také si pořídit včelstvo, rozhodně se pak na včelaře budete dívat jinak!

Martina Frejová Krátká po studiu na JAMU nastoupila do Divadla Husa na Provázku o od roku 2013 byla členkou Švandova divadla, kde se prosadila také jako režisérka. V současnosti působí jako herečka, režisérka a lektorka na volné noze. Objevila se také ve filmech Nestyda, Jak básníci čekají na zázrak, Dukla 61 a seriálech Místo zločinu Plzeň nebo Specialisté.

 

helen-jukes--srdce-vcely-ma-pet-komor

Srdce včely má pět komor
Autor: Helen Jukes
Interpret: Martina frejová Krátka
Vydavatelství: Kazda
Délka: 6 hodin 21 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

Audioknihu můžete vyhrát v naší soutěži: Pronikněte do světa včel

https://www.knihykazda.cz/srdce-vcely/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Celé znova „Chceme si Pošembeří tour užít, a pobavit lidi a vlastně i sebe!“

Cele znova 200Regionu Pošembeří v dubnu až květnu bude žít akcí s názvem Pošembeří tour, jejíž tváří se stala skupina Celé znova. My jsme toho využili a pořádně jsme vyzpovídali Stanislava Potměšila. Ten nám prozradil více o životě na vesnici (pohoda na v...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Když jde o peníze, jde často rozum stranou

penize-a-zdravy-selsky-rozum 200Moc ráda do mého výběru audioknih zařazuji i nějakou odbornou, ideálně jen populárně naučnou knihu, tedy ne úplně encyklopedickou a náročnou. Proto jsem moc ráda, že taková díla občas vydává Audiotéka. Je...


Literatura

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé sv...

Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Je rolí člověka průměrovat pravdu?

role200Pravda je esenciálním prvkem finského dramatu Role člověka. Tento snímek zahájí desátou přehlídku Severská filmová zima v pražském kině Lucerna, a to ve čtvrtek 13. února 2020. Příběh filmu vychází ze stejnojmenné knihy autora Kariho Hotakainena. Přijďte ...