Honicí psi – skvělá severská detektivka do uší

Honicí psi – skvělá severská detektivka do uší

Tisk

Honici psi 200Audiotéka nám skoro společně s ochlazením venku přinesla audioknihu populárního norského autora detektivek Jørna Liera Horsta, která rozhodně stojí za to!



Jørn Lier Horst je norský spisovatel, který vystudoval policejní akademii, psychologii a kriminologii a 20 let pracoval jako vyšetřovatel. Od roku 2013 se je spisovatelem na plný úvazek a drží se žánru detektivek. Hlavního vyšetřovatele Williama Wistinga, uvedl na scénu již ve své první detektivce v roce 1995 a doposud v této sérii vzniklo 10 knih. Oproti jiným severským autorům je tak u nás Jørn Lier Horst spíše ve stínu, což je rozhodně škoda.

Honicí psi u nás vydala Kniha Zlín v loňském roce jako teprve druhé dílo autora. Děj titulu po čtenáři a posluchači nevyžaduje znalost předchozích dílů série a ihned nás seznamuje s vrchním komisařem Williamem Wistingem, který je suspendován kvůli zfalšování důkazů od 17 let starého případu zmizení a vraždy mladé dívky. Tím se roztáčí jedna kola a přibývá také mnoho otázek, mezi kterými nechybí ta, zda byl odsouzený člověk opravdu nevinný. Do toho všeho zmizí další děvče a je na čase dát pozor na všechny souvislosti…

Vyšetřování probíhá na dvou frontách – na jedné straně se William Wisting snaží očistit a na druhé je tu jeho dcera Line, jež je novinářkou a také se žene jak za pravdou, tak za novým případem. Linie se navzájem proplétají a postupně vedou k cíli. Skvěle je zde ukázán jak vztah otce a dospělé dcery, tak také spolupráce mezi policií a novináři, což je velmi zajímavé.

Audiokniha je velmi dobře udělaná – kapitoly jsou přiměřené dlouhé a jsou uvozovány jejím číslem a doplněné také pauzou, což obzvlášť oceníte, když chcete přerušit poslech. Nikterak rušivá není ani hudba, které je zde poskrovnu, za to pomáhá gradovat napětí. Stejně jako zvuky vytáčení telefonu při důležitých voláních zvyšují koncentraci na obsah hovoru. Interpret Zdeněk Kupka nijak nepřehrává a moc dobře se poslouchá, že vám těch 12 hodin ani vůbec nepřijde.

Pokud přemýšlíte nad nějakou detektivkou a chcete zkusit nového autora, pak sáhněte po Honicích psech a rozhodně nebudete zklamaní.

Zdeněk Kupka je herec Divadla Pod Palmovkou, který se narodil v roce 1971 Liberci. Věnuje se takřka výhradně divadelní profesi. Od roku 1995 prošel divadly v Uherském Hradišti, Karlových Varech, Českých Budějovicích a pražským divadlem Pod Palmovkou. Na českých jevištích měl možnost potkat se s rolemi Malvolia ve Večeru tříkrálovém, Trigorina v Rackovi, Gilese v Pasti na myši, Joa v Někdo to rád horké, Johna Proctora v Čarodějkách ze Salemu, Chlestakova v Revizorovi, Krále Bertieho v Králově řeči, nebo Krále Artuše v muzikálu Monty Python’s Spamalot. Nyní odchází na volnou nohu a ve volném čase se intenzivně věnuje tenisu a golfu.

Honici psi

Honicí psi
Autor: Jørn Lier Horst
Interpret: Zdeněk Kupka
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 12 hodin 12 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 95 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/honici-psi

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Samo Alexander, Pressburger Klezmer Band: Som najradšej, keď je na pódium zábava

sam perexPostupne sa dostávame ku Klezmeru zo Slovenska. Začalo to predchádzajúcim CD, kde sme mali jednu pieseň z Vyšných Rastlavíc. Kedysi sme nevedeli, že sa hral na Slovensku, v súčasnosti sme v rôznych knihách naš...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cirkus svět je napínavá pohádka

cirkus svet200Černokněžník Raven se touží stát vládcem světa. Chce zastínit slunce a vyčarovat nekonečnou tmu. Podaří se mu to, nebo mu někdo překazí plány? Napínavá pohádka o zlém čaroději s Borisem Rösnerem, Radkem Holubem a Taťjanou Medveckou v hlavních...


Literatura

Francouzský noir s hororovou příchutí: Krvavé stíny

krvave stiny200V září vydalo nakladatelství Grada již třetí román francouzského autora Jérôma Loubryho v českém jazyce, konkrétně Krvavé stíny. Zamotaný román s typicky francouzským svérázným prostředím, tajemným případem, odkazy do minulosti a tíživou ...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Tohle je válka! Romantika v akčním hávu
ImageJak to vypadá, když se dva nejlepší kamarádi, oba špičkoví agenti CIA, zamilují do jedné dívky? Není to sice přímo příběh ze života, se kterým bychom se mohli ztotožnit, ale své diváky si určitě najde. Jedná o snímek, který sice neurazí, ale a...