Tiché lži potěší milovníky psychologických thrillerů

Tiché lži potěší milovníky psychologických thrillerů

Tisk

tiche-lzi 200Audiotéka vydala další knihu spisovatelky Sarah Pinborough – po Ví o tobě jsou tady Tiché lži. Tak co, dosahují kvalit její prvotiny?

 



Sarah Pinborough je milovnice koček a výherkyně British Fantasy Awards za rok 2009 v kategorii nejlepších krátkých příběhů. Tuto cenu si odnesla i v letech 2010 a 2014, a to za nejlepší román. Dodnes vydala přes 20 románů v několika zemích světa, a když nepíše knihy, pracuje jako scénáristka pro BBC.

Pro Lisu je nejdůležitější její dospívající dcera Ava. Ta si však přeje více volnosti a nic neví o utajené minulosti své matky, která se pomalu začíná připomínat. Lisa tak musí čelit svým démonům, aby ochránila Avu. Pomůže jí v tom její nejlepší kamarádka, jak ostatně slíbila? Kdysi totiž Lisa porušila slib, který dala a její zrada nebyla nikdy zapomenuta…

V Tichých lžích autorka hodně přeskakuje a to jak ve vypravěčích, tak v čase. Poté, tehdy, teď, potom, … Měla jsem v tom zmatek a dost dlouho také trvalo, než jsem se do audioknihy pořádně zaposlouchala a nemůžu říct, že by mě celkově nějak strhla. Poslouchala jsem ji spíše ze setrvačnosti, proto, že audioknihy nerada odkládám.

Příliš si nepotrpím na vícehlasé četby, ale zde by dávaly smysl. Tedy objevuje se zde Lukáš Hlavica, ale jen velmi okrajově. Hlavní interpretkou je Lucie Kožinová. Nutno uznat, že se k podobným dílům opravdu hodí. Z poslední doby ji mám naposlouchanou z audioknihy Až tady nebudu a líbila se mi i jako vypravěčka odborného titulu Mír jako podnikatelský plán. Zde ji role starostlivé matky sedí dokonale a poradila se i se vzdorovitým projevem puberťačky Avy.

Někdo říká, že knihy by se neměly srovnávat. Něco na tom jistě bude, ale když vás zaujme od autora jedna kniha, očekáváte od něj jistou úroveň a porovnávání se zkrátka nevyhnete. Z toho důvodu mě Tiché lži opravdu zklamaly a trávení času s dalšími díly od Sarah Pinborough si dobře rozmyslím.

Pro milovníky podobných psychothrillerů budou Tiché lži zřejmě bombou, na mě neudělaly dojem a jejich děj jsem rychle zapomněla.

tiche-lzi

Tiché lži
Autor: Sarah Pinborough
Interpreti: Lucie Kožinová, Lukáš Hlavica
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 12 hodin 37 minuty
Typ: audiokniha
Hodnocení: 60 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/tiche-lzi


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bratři Krausovi vyprávějí o své famílii k pohledání: Rodinný sjezd

200mluNakladatelství Fonia přináší v distribuci Popronu záznam představení z pražské Violy, kde Jan a Ivan Krausové čtou z knihy Rodinný sjezd. Starší z bratrů, spisovatel Ivan Kraus, těží ve svých humoristických povídkách z příhod své velké a svérázné rodiny...


Literatura

YRSA mne uhranula

Detektivky 200Tak dlouho jsem přemýšlela, jak nazvat článek o dvou detektivních románech islandské spisovatelky Yrsy Sigurđardóttir Led v žilách a Žhavý hrob, až jsem svůj pocit z jejích knih vyjádřila ta...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních in...