Seznamte se s osudy pilota RAF Emila Bočka

Seznamte se s osudy pilota RAF Emila Bočka

Tisk

emil-bocek 200Audiotéka vydala před několika dny audioknihu s názvem Emil Boček – Strach jsem si nepřipouštěl. Jedná se o dílo historika Jiřího Plachého, který jej založil na rozhovorech a vzpomínkách tohoto pilota RAF.

 


Jiří Plachý je vědecký pracovník Historicko-dokumentačního odboru VHÚ, který se narodil v roce 1975 v Praze. Po gymnáziu vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor historie se specializací na dějiny východní a jihovýchodní Evropy, ve studiích pokračoval a od roku 2007 je vědeckým pracovníkem historicko-dokumentačního odboru Vojenského historického ústavu v Praze. Specializuje se především na dějiny druhého zahraničního odboje a poúnorovou perzekuci jeho účastníků. Autor nebo spoluautor deseti knižních titulů a zhruba stovky článků a studií, uveřejněných v českých i zahraničních odborných periodikách. V letech 2012–2013 byl členem redakční rady časopisu Vojenství/Vojenstvo.

Armádní generál Emil Boček je žijící válečný hrdina druhé světové války, který v této knize vypráví svůj životní příběh. Ten se začal psát na konci roku 1939, kdy tajně uprchl z protektorátu balkánskou cestou přes Bejrút až do Francie a Británie, kde se přihlásil k letectvu a tam během války létal jako pilot RAF v československé stíhací peruti. Po skončení byl propuštěn z armády propuštěn a zařídil si opravnu motocyklů. Později po komunistickém puči až do odchodu do důchodu se živil jako soustružník. Do generálské hodnosti jej povýšil Miloš Zeman v roce 2017. Za své hrdinství obdržel vysoká československá i britská válečná vyznamenání – například nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva.

Kniha je složená z rozhovorů a vzpomínek pana Bočka, ale přišlo mi, že je různých faktografických popisů moc na úkor jeho velmi zajímavých vzpomínek a vyprávění. Možná i vzhledem k délce mi to přišlo takové nevyrovnané a ocenila bych spíše rozsáhlejší biografii nebo zkrátka jinak postavenou knihu. Technicky není audioknize co vytknout, jen musím uznat, že hlas Pavla Rímského mi tentokrát vůbec neseděl a místy mě i nudil. Interpreta mám ráda, jsem na něj zvyklá především z detektivek ale v tomto případě mi nevyhovoval.

Poslech jako takový mi přišel hodně zajímavý a obohacující a jsem ráda, že takové audioknihy vycházejí. Je třeba si tyto lidi připomínat a mluvit o nich, ale tentokrát mi forma příliš neseděla a sáhla bych raději po knize. Když to srovnám s dílem Na útěku, tak tehdy se jednalo o dost lepší audioknihu.

emil-bocek

Emil Boček – Strach jsem si nepřipouštěl
Autor: Jiří Plachý
Interpret: Pavel Rímský
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka, Jota
Délka: 4 hodiny 30 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 71 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/emil-bocek


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Nová deska kapely KOFE-IN je tady!


200rozJan Kunze spolu se svou kapelou jsou opět středem zájmu, jelikož jim vychází po dvou plackách nová deska. K této příležitosti připravili i klip ke skladbě s názvem Moje dobré nebe. O desce, klipu a dalších věcech vám teď poreferuje frontman sám.

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Peklo Dana Browna

200mŠifra mistra Leonarda, Andělé a démoni, Ztracený symbol. Myslím, že jen málokdo nezná knižní tituly spisovatele Dana Browna, z nichž první dva uvedené se staly předlohami k celovečerním filmům. A pravděpodobně se bude natáčet dál. Ale ještě před tím je tu n...


Literatura

Moderní romance o sestřičkách z předválečného Londýna

Sestricky na prijmu perexNa jaře roku 1937 mají Dora a Millie, studentky ošetřovatelství v nemocnici Nightingale, plné ruce práce. Čekají je závěrečné zkoušky, a tak kromě praxe na odděleních věnují spoustu času i studiu. Hned po zkouškách...

Divadlo

Moderní zpracování klasického příběhu

Cyrano perexPaříž, 17. století. Cyrano z Bergeracu (Luboš Veselý) je nápadný nejen díky svému vtipu, pohotovosti a básnickému umění, ale především kvůli svému mimořádně velkému nosu. Miluje svou nádhernou sestřenici Roxanu (Natálie Řehořová), o kterou má ...

Film

Film Barbory Chalupové Zákon lásky boduje na Hithitu

Zakon lasky 200Po zdolání půlmilionové mety sbírka na dokončen na portále HitHit pokračuje, navazující podpora umožní tvůrcům realizovat původní soundtrack a taky film distribuovat do zemí, kde čelí LGBTQ+ lidé ještě mnohem složitější situaci než u nás...