Audioknižní podoba románu Hana stojí za to

Audioknižní podoba románu Hana stojí za to

Tisk

Hana 200Stěží se najde někdo, kdo ještě neslyšel o románu Hana od Aleny Mornštajnové. Není divu, jedná se o velmi dobré dílo sbírající jedno ocenění za druhým, například Cenu Česká kniha 2018 nebo Kniha roku 2017 a Novinka roku 2017 na Databázi knih. Povedené je rozhodně také audioknižní vydání – poslechněte si ho i vy.

 

 

Alena Mornštajnová se narodila 24. června 1963 ve Valašském Meziříčí a vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Literárně debutovala románem Slepá mapa (Host, 2013), který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014 a pozitivních ohlasů se dostalo i další knize Hotýlek (Host, 2015).

Příběh knihy Hana vychází ze skutečných událostí a odehrává se v autorčině rodišti a bydlišti – Valašském Meziříčí. Tam se v zimě roku 1955 čtenář seznamuje s devítiletou Mirou, která neposlechne rodiče, vydá se k řece a spadne do vody. Kvůli tomu posléze jako trest na oslavě nedostane žloutkový věneček, což radikálně změní její život… Paradoxně díky tomu poznává život její nemluvné a depresivní tety Hany a dozvídá se mnohem více jak o své rodině, tak o válečné době.

Ačkoliv je téma knihy složité a utrpení je v ní nosným tématem, Alena Mornštajnová to podává takovou formou, že to čtenáři a posluchači ani nepřijde. Píše velmi poutavě, skládá k sobě díly skládačky a zároveň poskytuje velmi realistický obrázek. To vše bez zbytečných vyjádření, nebo nějakého klišé. Výše zmíněná ocenění si tak opravdu zaslouží a není divu, že se kniha stala tak oblíbenou.

(Audio)kniha je rozdělena na tři části: Já, Mira – 1954–1963, Ti přede mnou – 1933–1945 a Já, Hana 1942–1963. Tím pádem se zde střídají i vypravěčky, což audioknize perfektně nahrává. Postavy Miry se ujala třicetiletá Tereza Dočkalová, členka souboru pražského Divadla pod Palmovkou, která letos získala Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon v inscenaci Henrika Ibsena Nora. Jedná se o její první audioknihu, ale pravidelně spolupracuje jak s Českou televizí, tak rozhlasem. Její hlas nepůsobí úplně dětsky, naopak spíše přirozeně. To vůbec nevadí, protože se tak hodí k vyprávěným událostem. Navíc dokázala ve své interpretaci věrně znázornit dospívání a prozření Miry. Třetí a obsahově nejobtížnější část připadla na známou herečku Lenku Vlasákovou, která skvěle dokázala zahrát zlomenou ženu nesoucí v sobě spousty tajemství. Její projev je místy temný a zní unaveně a vyčerpaně, což ale dokonale koresponduje s postavou Hany.

Obě interpretky spolu s tklivým hudebním doprovodem dělají z audioknihy skvělý a opravdu působivý počin podávající velmi věrné svědectví doby, které by si měl poslechnout každý.

Hana obalka

Hana
Autor: Alena Mornštajnová
Interpret: Lenka Vlasáková, Tereza Dočkalová
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 9 hodin 20 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 97 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/hana/

Recenzi na knihu si můžete přečíst zde: http://www.kultura21.cz/literatura/16043-hana-roman-vydavatelstvi-host-recenze


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Transformace Daniela Landy. Kouzelník Žito maluje čáry a věci se dějí.

LandaZpěvák, skladatel, scénárista, producent... Daniel Landa je navenek úspěšným mužem, v jehož práci se snoubí mnoho uměleckých profesí tvořících harmonický celek. Výsledkem je spousta písničkových hitů, několik ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zpátky do vánoční atmosféry, kterou však naruší vražda

Vanoce Hercula Poirota 200Vydavatelství OneHotBook zakončilo rok 2018 spoustou titulů a nechyběla mezi nimi ani jedna vánoční lahůdka od Agathy Christie – Vánoce Hercula Poirota.

 

...

Literatura

Přivolejte si jaro s Dobrou sezónou

dobra sezona200Nakladatelství CPress vydalo už druhou knížku blogerkám Michaele Riedlové a Denise Sýkorové – po Dobré sezóně v kuchyni zaměřené na květinové dekorace, jedlé dárky a stolování je tady Dobrá sezóna na jaře. Nalaďte se s ní na toto období roz...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Kronika – každý neumí být superhrdinou
ImageAsi neexistuje nikdo, kdo by neznal slavné, kladné hrdiny, jako je například Superman. Připadá nám jako samozřejmost, že své nadpřirozené schopnosti využívají jen k pomoci a ochraně lidí. Ale předsta...