Hana, román, který opravdu stojí za pozornost

Hana, román, který opravdu stojí za pozornost

Tisk

Hana perexBez dechu, doslova přes noc jsem si přečetla román Aleny Mornštajnové s názvem Hana. Příběh dívky Miry, její tety Hany a dalších příbuzných židovského původu z malého městečka Valašské Meziříčí je velmi dojemný a vtáhne čtenáře okamžitě do děje.

 

Jakmile se začtete, jste polapeni a něžný hořkosladký příběh musíte dočíst do konce. Ani na minutu se nenudíte. Mráz vám běhá po zádech, nechtěli byste nic z toho zažít, ale současně vám jsou postavy blízké a rozhodně k nim nezůstanete lhostejní. Autorka se při líčení svého příběhu nechala inspirovat skutečnými událostmi, které postupně zasáhly Valašské Meziříčí v průběhu druhé světové války a po ní, kdy město v roce 1954 napadla tyfová epidemie.


I když je holokaust součástí příběhu, Hana podle autorky není jen knihou o pronásledování Židů. Je to především příběh dvou dívek, jejichž plány a sny se střetly s krutou realitou. Díky náhodě se devítiletá Mira nenakazí tyfem, který v roce 1954 zkosí celou její rodinu kromě nemluvné a depresivní tety Hany. Ta smrtící nákazu přežije pouze díky tomu, že ji přežila již jednou – za války, v koncentračním táboře. Tragédie je k sobě připoutá a retrospektivně jsou odhaleny zbylé střípky z historie těžce stíhané rodiny. Autorka poukazuje na skutečnost, že Židé, kteří nějakým zázrakem přežili, se poté cítili provinile. Vrátili se do světa, který je nechtěl a nerozuměl jim. Proto svoji knihu pojmenovala Hana. Slovy autorky je to nejen jméno hrdinky, ale také pocit, se kterým žije. Cítí se poznamenaná, provinilá, cítí hanu.

Přesto není tento příběh depresivní. Má i humornou stránku, hladí po duši. Je hořkosladký, plný skutečného života, lásky, zrady, přátelství i nenávisti. Svým způsobem se týká každého z nás. Text je velmi kultivovaný, psaný překrásnou češtinou. A jak je krásný text, je krásná i kniha jako taková – obálku i grafickou úpravu navrhla Veronika Kopečková. Vřele doporučuji tento román všem milovníkům krásné literatury. Jsem moc ráda, že se Alena Mornštajnová po všech peripetiích vlastního života rozhodla psát. Bylo by škoda, kdyby svůj veliký talent nevyužila. Velmi se těším na další její romány.

Alena Mornštajnová (*1963) vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Žije ve Valašském Meziříčí. Debutova¬la v roce 2013 románem Slepá mapa, který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014. Její druhý román Hotýlek vyšel v roce 2015.

Hana obalka


Hana  
Autor: Alena Mornštajnová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Host – vydavatelství s. r. o.
Rok vydání: 2017
Počet stran: 306
Zdroj foto: Host – vydavatelství s. r. o.
Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Originální kapela The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let

The Yellow SocksMilan Cyrus hraje nestárnoucí hity. Nezajímá ho moderní hudba, ale evergreeny. Se svou kapelou The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let a vystupují v kostýmech, které evokují tehdejší dobu. Co na sebe te...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sliby a chyby Štěstí, lásky, čokolády aneb dokonalý recept na štěstí ŽENY?

stesti laska cokoladaPojďme se podívat, co obal knížky slibuje a co opravdu dává. Skóre je skvělé! Je nepříjemným zvykem psát na KAŽDOU knihu, že je nejlepší a skvělá  a prostě jinak NEJ. Mnohé jsou, ale mnohé také nejsou.


Literatura

Bacha na Selfies

selfies perTentokrát až po 2 letech se objevila další kniha oblíbeného dánského autora Jussiho Adlera-Olsena, sedmý díl o vyšetřovacím týmu z oddělení Q, tentokrát s názvem Selfies. Zároveň vyšlo najevo, že čtenáře čekají už jen 3 případy tohoto oddělení,...

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Mezinárodní filmový festival ovládl film Bob a stromy

Karlovy Vary 200Slavnostním zakončením 50. Mezinárodního filmového festivalu, který se konal 11. července v hotelu Thermal, provázel moderátor Marek Eben. Po krátkém úvodu, kdy zažertoval na téma jubilejních festivalových padesátin, pozval na podium ...