Dobrý proti severáku do chladných večerů

Dobrý proti severáku do chladných večerů

Tisk

dobry proti severaku200V rámci akce Audioknihy NAHLAS, svátku audioknih, kdy vyšlo 12 skvělých novinek od 8 vydavatelů mluveného slova, se na svět dostala i adaptace románu v emailech Dobrý proti severáku. Tento počin už vycházel na pokračování v roce 2015 v Českém rozhlase a nyní je zpět v plné síle.

 

 

Dobrý proti severáku je kniha rakouského spisovatele Daniela Glattauera, která se stala velmi oblíbenou a má za sebou i divadelní adaptaci. Tu si upřímně nedovedu představit, ale jako audiokniha je opravdu vynikající. Jedná se o variaci na román v dopisech v modernější formě – v emailech. Hlavními hrdiny jsou Emmi Rothnerová a Leo Leike a čtenáři se setkají také s manželem Emmi, Bernardem.

Příběh začíná úplně nevinně, kdy Emmi Rothnerová chce emailem zrušit předplatné časopisu Like a kvůli překlepu přistane tento email u Lea. Omyl vyústí v každodenní komunikaci, kdy si tito dva píší zdánlivě o ničem, ale přesto je cítit jakási hloubka a napětí, až se velmi sblíží a začínají přemýšlet o osobním setkání. Co by se změnilo? Jak by se chovali? To jsou jen jedny z mnoha otevřených otázek…

Audiokniha je rozdělena do 10 dílů, které mají necelou půlhodinku a obsahují krátké hudební předěly. Kromě interpretky Emmi a Lea je zde důležitý také Jiří Valůšek, který má na starosti funkci vypravěče spojenou s čtením předmětů emailů nebo časových údajů. V audioknize je skvělým prvkem také počítačový zvuk značící příchod nového emailu a výborná je i hudba potvrzující celkovou náladu audioknihy.

V rolích Emmi a Lea jsou herečtí kolegové Jana Štvrtecká-Kaločová a Martin Sláma. Oba jsou výborní a dokázali emailovému neosobnímu textu vdechnout mnohem osobnější ráz. Skvěle pracují s emocemi, umí zdůraznit určité pasáže, vyjádřit napětí, touhu i zklamání.

S audioknihou Dobrý proti severáku jsem strávila možná více času než s knihou, ale velmi rychle mi to uteklo, nemohla jsem přestat poslouchat a navíc mi tato audiokniha ukázala, že ty musím dát další šanci a věnovat čas dalším počinům Českého rozhlasu.

Jana Štvrtecká-Kaločová se narodila 19. září 1971 a pochází z města Lanžhot. Vystudovala JAMU, je členkou Národního divadla Brno, věnuje se dabingu (Komisař Rex, Pohotovost), komentuje také nějaké pořady (Autosalon) a nyní ji můžete vidět například v Saturninovi. Martin Sláma se narodil v Brně, vystudoval herectví na JAMU a po absolutoriu se stal v roce 1992 členem činohry Národního divadla Brno. Pravidelně se věnuje dabingu, hrál v řadě televizních inscenací a je také úspěšný moderátor.

Daniel Glattauer je rakouský spisovatel a novinář, který se narodil 19. května 1960 ve Vídni. Studoval dějiny umění a pedagogiku, poté působil jako novinář. Pod pseudonymem Dag psal sloupky a zprávy ze soudů. Román Dobrý proti severáku vyšel v originále v roce 2006. U nás jeho knihy vydává od roku 2010 Host Brno. Druhý díl byl Každá sedmá vlna (2009) a následovaly další knihy Navždy tvůj (2012) a Není zač (2014).


Dobrý proti severáku

Autor: Daniel Glattauer

Interpreti: Jana Štvrtecká-Kaločová, Martin Sláma, Vladimír Hauser

Vydavatelství: Český rozhlas (distributor Radioservis)

Délka: 4 hod. 33 min. 10 sek.

Typ: audiokniha

Hodnocení: 97 %

Zdroj foto: Radioservis

dobry proti severaku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

„Jsem z těch tkalců, co pracují současně na více stavech,“ prozrazuje na sebe spisovatelka Martina Drijverová

altPo dlouhých čtrnácti letech se Albatros vrátil ke knize Domov pro Marťany. Už její první vydání se vleklo neuvěřitelných 8 let. Nakladatelé, jako kdyby se této knížky báli. Veřejnost odborná ji vřele přijala – získala pět lit...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Oceňovaný román Jaroslava Rudiše vychází jako audiokniha

Winterbergova posledni cesta obalka 200Letošní podzimní Velký knižní čtvrtek přinesl i dlouho očekávaný nový román spisovatele Jaroslava Rudiše. Tento jeho první německy psaný román vzbudil velký ohlas a vynesl autorovi nomi...


Literatura

Tajemství hedvábného vějíře – přátelství, jenž pomáhá přežít

vejirKdyž jednoho dne malá dívka jménem Lilie dostane hedvábný vějíř od dívky jménem Sněžný kvítek, nemůže uvěřit svému štěstí. Sněžný kvítek ji totiž žádá o to, aby s ní mohla být spojena v citový svazek lao-thung. Svazek, který je pevnější než jakýkoliv jiný a zprav...

Divadlo

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.