Absolutním vítězem cen Audiokniha roku 2014 je MUŽ JMÉNEM OVE z vydavatelství OneHotBook

Absolutním vítězem cen Audiokniha roku 2014 je MUŽ JMÉNEM OVE z vydavatelství OneHotBook

Tisk

Ove 200Druhý ročník cen Audiokniha roku vyvrcholil 15. května na veletrhu Svět knihy Praha slavnostním vyhlášením vítězů. Tou vůbec nejlepší Audioknihou roku 2014 se ve velké konkurenci mnoha titulů od 14 vydavatelů stal Muž jménem Ove z vydavatelství OneHotBook. Bestseller Fredrika Backmana „o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem“, který mistrovsky načetl Jan Vlasák, získal nejvíce bodů v hlasování osmnáctičlenné odborné poroty.

Vydavatelství OneHotBook uspělo i v dalších z celkem sedmi kategorií ankety Audiokniha roku 2014, jíž vyhlásila Asociace vydavatelů audioknih. Nejlepší čtenou audioknihou se stal jejich Muž z ostrova Lewis. Předsednictvo Asociace vydavatelů audioknih se navíc rozhodlo udělit zvláštní cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih herci Martinu Stránskému, jehož jako prvního do role narátora audioknihy Muži, kteří nenávidí ženy obsadilo právě vydavatelství OneHotBook, pro které načetl i zbytek trilogie MILÉNIUM, na níž letos na konci srpna naváže čtvrtým dílem Dívka v pavoučí síti v podání Davida Lagercrantze.


Cenu v kategorii Nejlepší interpret si odnesl Oldřich Kaiser za četbu povídek Bohumila Hrabala Bambini di Praga 1947 (Radioservis) a odměnu za nejlepší dramatizaci si odnesla audiokniha Georges Simenon: 4x komisař Maigret – potřetí (Radioservis).

 

Ove vyhra
Všechny oceněné audioknihy jsou kdykoliv ke stažení na portálu Audiolibrix (www.audiolibrix.com). Pro členy Klubu Audiolibrix navíc za ještě výhodnější ceny!


Audiolibrix je jednou z největších digitálních distribucí v České a Slovenské republice, úspěšně funguje od roku 2012. Za atraktivní ceny nabízí ke stažení více než 2 200 audioknih nejrůznějších žánrů. Členství v Klubu Audiolibrix přináší možnost výhodného předplatného jedné nebo dvou audioknih měsíčně, které je navíc spojeno se slevami na další tituly, přednostním přístupem k novinkám a jinými výhodami.

 

Fredrik Backman: Muž jménem Ove
Určitě toho starého protivu znáte – všechno ví a umí nejlépe, nesmyslně škudlí, chová se jako samozvaný strážce pořádku v nejbližším okolí a neustále otravuje se zbytečnostmi, protože mu „jde o princip“. Jenže s Ovem život pěkně zametl. Teď je mu 59 let, před několika roky ho vystřídali na pozici předsedy družstva vlastníků, nedávno mu zemřela žena a v práci ho poslali do penze. Copak se lze divit, že chce po svém okolí už jen klid na efektivně provedenou sebevraždu? Ve světě, kde lidé střídají značky aut a nedovedou si nic opravit vlastníma rukama, už pro něj stejně není místo. Ale jeho noví sousedi, kteří místo pozdravu nešikovně nabourají do Oveho poštovní schránky, a vlezlý toulavý kocour, který mu pořád courá po zahradě, to ne a ne pochopit… Audiokniha v podání výtečného Jana Vlasáka vypráví o přátelství, které dokáže vrátit chuť do života, i když se mohlo zdát, že ztratil smysl.


Vypráví: Jan Vlasák
Délka: 8 hod. 46 min.
Běžná cena: 299 Kč

Ove Vlasak

 

Peter May: Muž z ostrova Lewis
Bývalý policejní detektiv Fin Macleod opustil svůj život v Edinburghu a vrací se na rodný ostrov, kde se snaží obnovit přerušené vztahy a opravit zchátralý dům po rodičích. Místní policie mezitím v rašeliništi na ostrově Lewis objeví tělo zavražděného mladého muže, který je podle testů DNA spřízněný s otcem Finovy dětské lásky Marsaili Macdonaldové. Jenomže Tormod Macdonald, dnes již vetchý muž trpící demencí, celý život tvrdil, že žádné příbuzné nemá. Příběh střídá dvě linie: aktuálně se odehrávající Finovo pátrání a vzpomínkové pasáže, které vypráví právě zestárlý, zmatený Tormod. Dokáže si chorý stařec vybavit dávné události? A neměly raději zůstat pohřbené v bažině? Audiokniha v podání Jiřího Dvořáka, jehož podmanivý hlas umí sugestivně zprostředkovat napínavé hledání pravdy i subjektivní retrospektivu, disponuje také originálním hudebním doprovodem.


Vypráví: Jiří Dvořák
Délka: 11 hod. 29 min.
Běžná cena: 299 Kč


www.audiolibrix.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Richard Müller: „Jednoznačným hitom je skladba Po schodoch.“

richard mullerJak vznikla právě píseň Po schodoch? Jak to vypadá na olympiádě? To a mnohem více si můžete přečíst v tomto rozhovoru s osobitým zpěvákem Richardem Müllerem.

 

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Smlsněte jednohubku od Miloše Čermáka

Valcik 200Za pár dní skončí crowdfundingová kampaň zaměřená na třetí povídkovou knížku od Miloše Čermáka. Ta se bude jmenovat Valčík na přivítanou a vyjde před Vánoci. Vydavatelství OneHotBook si pro své fanoušky připravilo ochutnávku v audioknižní podobě, kt...


Literatura

Michael Crichton na stopě zločinu: Velká vlaková loupež

velka vlakova loupe 200Kniha Zlín vydala v červnu klasický román Michaela Crichtona Velká vlaková loupež, který popisuje jeden z největších zločinů v dějinách. Dáte popisnému příběhu z viktoriánského období šanci?

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

F. A. Brabec: “ Každé „své“ filmové dítě miluji.”
ImageF.A.Brabec se v současné době kromě svých filmových projektů zabývá výukou mladé generace kameramanů na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Jeho ateliér kamery je jeden z nejnavštěvovanějších, protože o své...