Ostré předměty

Ostré předměty

Tisk

ostre 200Není to tak dlouho, co audioknižní posluchači pěli ódy na opravdu skvělý kousek v podobě Zmizelé od Gillian Flynn. Nutno říct, že OneHotBook nezahálelo a svým fanouškům přichystalo ještě před Vánoci další povedený kousek od této americké bestselleristky. Výbornou Zmizelou nahradila její prvotina Ostré předměty, o jejíchž načtení se tentokrát postarala herečka Lenka Krobotová.

 

 

Sama autorka o sobě tvrdí, že již od mala trpí zvláštní oblibou pro hororové a krvavé příběhy. Tato možná trochu znepokojující záliba v ní přetrvala až do dospělosti, a když nastal ten správný čas, přetavila ji v jedinečné příběhy, které přitahují čtenáře po celém světě. Břitký a místy dost naturalistický styl psaní je pro tuto autorku typický, stejně jako schopnost zvedat čtenářům hladinu adrenalinu v krvi. Již Zmizelá ukázala, že její knihy v audiopodobě mohou povýšit na novou úroveň, obzvláště když se sejdou vynikající interpreti. Bude zajímavé sledovat, jestli u posluchačů obstojí i Ostré předměty.

Wind Gap je polozapomenuté missourijské maloměsto, o kterém prakticky nikdo neví. Ovšem to se má změnit. Před devíti měsíci zde byla zavražděna malá holčička - vrah neznámý. A aby toho nebylo málo, příběh se opakuje. Únos další malé holčičky nezůstal už bez povšimnutí, a tak se mladá chicagská reportérka Camille Preakerová vrací do města, v němž vyrůstala a pojí jí s ním více či méně šťastné vzpomínky.

Na samotné posluchače čeká velmi znepokojující psychothriller, který nabízí mnohem víc, než jen krev a násilí. Autorka fanouškům servíruje velmi znepokojivé informace a psychologické stavy hlavních hrdinů s lehkostí Hannibala Lectera. A právě Hannibal by mohl být předlohou pro tento příběh. Velmi brutální, až řekněme sadomasochistický, přesto psaný v náznacích a s lehkostí, která ke knize připoutá nejednoho čtenáře či posluchače a nenechá nikoho lhostejným.

„Překvapilo mě jak je to těžká práce, jak je náročné zvládnout techniku - aby mi takzvaně 'netvrdla pusa', abych místy nebyla moc překotná či naopak příliš pomalá... a abych při tom zároveň udržela sílu a linku příběhu. Byla to pro mě velká škola. Především děkuji paní režisérce za důvěru a následnou trpělivost, kterou se mnou měla při hledání cesty k co nejlepšímu pojetí," vyznává se Lenka Krobotová.

ostre 1


Zpět ovšem k samotné audioknize, která je již tradičně na velmi vysoké úrovni. Celým příběhem, který čítá skoro devět a půl hodiny, posluchače provází řada originálních zvuků a hudebních motivů, které dotvářejí celkovou atmosféru a oddělují i jednotlivé kapitoly. Samotná kompozice je skvěle vyvážená a ničím nenarušuje děj, ba právě naopak, skvěle podtrhuje celkový zážitek z poslechu.

Nutno říct, že na výběru interpreta dost často stojí celá kniha. Je tedy vždy hodně ošemetné, když se režisér rozhodne pro nějakého nováčka, který nemá s namlouváním audioknih zkušenosti. Tento výstřel do tmy ovšem OneHotBook vyšel na výbornou, Camille Preakerová sedí Lence Krobotové opravdu skvěle.

Její drsný nakřáplý chraplák tomuto příběhu zkrátka sedí. Po pár minutách si posluchači na hlas interpretky bez problému zvyknou a mohou si naplno vychutnat drsný a přímočarý thriller. Tento fakt navíc narátorka podpořila skvělou prací s hlasem, takže všechna ta zvrácenost a hořkost samotného příběhu na posluchače doslova dýchá z každé poslechnuté minuty.

Dost posluchačů se možná neubrání srovnání právě se Zmizelou. Což by byla rozhodně škoda, protože oba příběhy jsou stavěné tak trochu jinak a Ostré předměty mají posluchačům rozhodně co nabídnout, přesto pokud budete srovnávat, vyjdou z toho tak trochu jako chudý příbuzný Zmizelé, a to by byla rozhodně škoda.

Název: Ostré předměty
Autor: Gillian Flynn
Žánr: Thriller, Krimi
Vydavatelství: OneHotBook
Rok vydání: 2014
Délka: 9 hod. 22 min.
Interpret: Lenka Krobotová
Hodnocení: 85 %

www.onehotbook.cz

Zdroj foto: bux.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Soňa Špačková: Mé mandaly asi nikdy nebudou viset jako velká umělecká díla někde v galeriích. Ale mé poslání je jinde

Spackova 1Kreslení a obtahování mandal, domácí vzdělávání, relaxační online programy. To jsou témata, ke kterým má Soňa Špačková rozhodně co říct. Jak vám může pomoct obtahování? A má samotná umělecká tvorba nějaký vliv na život? To – a mnohem více – se dozvít...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

O míru by se mělo mluvit

Mir jako podnikatelsky plan 200Audiokniha Mír jako podnikatelský plán je další audioknihou, která vyšla při příležitosti účasti světových osobností na diskuzním fóru Meltingpot konajícím se na festivalu Colours of Ostrava.


Literatura

Těžké hodiny rozhodování, to je Operace mé dcery
ImageStanislav Rudolf napsal v roce 1980 knihu Operace mé dcery. Později byla tato úspěšná novela zfilmována i Československou televizí, v hlavních rolích jsme mohli spatřit Vlastimila Harapese a Janu Šulcovou. V letošn...

Divadlo

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmov...

Film

Šokující film Ghoul, nyní nově na DVD

ghoul 200

Horor s názvem Ghoul aneb Hlad má mnoho podob, který měl dvě premiéry, jednu v USA a druhou 26. února v Praze, nyní nově vychází 8. července na DVD i Blu-ray ve společnosti Magic Box. Režisérem je kaskadér a sc...