Supi mezi mrakodrapy

Supi mezi mrakodrapy

Tisk

200litKnížka Supi mezi mrakodrapy autora Andrease Patenidise mě potěšila. Velmi dlouho mi trvalo, než jsem ji zpracovala. Vlastně o ní uvažuji dosud, nechala ve mně skutečně silný otisk. Je to poetická próza, jakou mám ráda, hra se slovy a s myšlenkami, žádné klišé. Celému textu lze každé slovo věřit, ale číst knihu rozhodně nejde povrchně ani rychle. Musíte si ji vychutnat. Jste vtaženi do děje, prožíváte příběhy, které vypravuje Alex, syn imigrantů, Lauře, která mu umí naslouchat. Dozvíte se o jeho tátovi, mámě, Nelle a prckovi, děj kolem víří, prostor a čas se deformují, nastává dezorientace v čase. Jste okouzleni, udiveni, objevují se různé emoce, jako byste sledovali barevný obraz v 3D provedení.

 

 

Autor většinou píše v druhé osobě: „Někdy se vzbudíš a nevíš, jestli je ráno nebo večer… Píšeš a nevíš, kolik je, a to bezčasí tě staví na druhou stranu, naproti těm, co vstanou, rozsvítí a čistí si zuby, naproti těm, co si čistí zuby, zhasnou a jdou spát.“ Kniha potěší náročnější čtenáře, kteří hledají přirozenou originalitu textu, poetiku, prostor pro přemýšlení a fantazii. Graficky působí velmi čistě a uspořádaně, jako kniha veršů. Fotka na obálce podtrhuje poetiku textu.

lit

Chtěla jsem se o autorovi něco více dozvědět. Z České bibliografické databáze jsem zjistila, že Andreas Patenidis je velmi mladý spisovatel (narodil se v roce 1987), jeho otec je Řek a matka Češka. Od roku 2009 je šéfredaktorem časopisu GRASP a v roce 2011 vydal básnickou sbírku Veslovat ve Slovech. Tak tu si určitě rovněž přečtu.

Knížku Supi mezi mrakodrapy hodnotím velmi vysoko a mohu ji s čistým svědomím doporučit milovníkům krásné literatury. Rozhodně nebudete zklamaní.

Název: Supi mezi mrakodrapy
Autor: Andreas Patenidis
Žánr: próza – beletrie
Nakladatelství: GRASP
Rok vydání: 2013
Počet stran: 117
Autor foto: Jan Axel Cubillia Rodriguez
Hodnocení: 100 % 

Zdroj foto: GRASP


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dark metalová kapela z Českých Budějovic právě dokončila své nové album Bittersweet Devotion

dark angels bittersweet devotion200Tímto titulkem bychom Vás rádi pozvali k povídání nejen o DARK ANGELS. Nová deska vyjde na přelomu března a dubna a to je správná příležitost popovídat si se zakládajícím členem k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Parkour & Freerunning láká zejména puberťáky

parkour-a-freerunning perexMáte doma potomka, který nemluví o ničem jiném než o parkouru a přeskakuje všechno, co mu přijde do cesty? Pak právě pro něj může být publikace s názvem Parkour & Freerunning, na které se autorsky podíleli již ostř...


Literatura

Ideální kuchařka na podzim: Dokonalá dýně

dokonala dyne200Kdy jindy v kuchyni nastávají dýňové hody, než právě na podzim? Nakladatelství Esence se toho chytlo a v září vypustilo do světa knížku Dokonalá dýně od německé autorky Anny Walzové. Pokud holdujete oranžovému pokladu, jež nazýváme dýně,...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

Animovaná Addamsova rodina se vrací na plátna kin s druhým dílem. Nudit se nebudou děti ani dospělí

Addamsova  rodina200Kultovní hororová rodinka se vrací na plátna kin! Tentokrát se Morticia, Gomez, Pugsley, Wednesday, Lurch, strýček Fester a Věc vydají na rodinnou dovolenou, která bude, jak jinak než, zábavná, výstřední, bláznivá, a tak troch...