Tenkrát na západě - lahůdka pro milovníky westernů

Tenkrát na západě - lahůdka pro milovníky westernů

Tisk

tenkrat na zapade 200Zachvěje se vaše klukovské srdce pokaždé, když šerif tasí pistoli a vzápětí třeskne výstřel, po kterém se zloduch skácí k zemi? Potom jste tou pravou osobou, která by se měla začíst do nové knihy s vůní střelného prachu divokého západu…



Zajímavosti ze zákulisí

Karel Jordán, producent hudebního vydavatelství Supraphon, vlastním jménem Karel Deniš (*1952), po první úspěšné biografii Můj bratr Vinnetou, věnované spisovateli Karlu Mayovi (1842 – 1912), napsal novou knihu, Tenkrát na západě. Jak už její název napovídá, věnuje se filmovým westernům, a proto jsem do titulku dala ten, který se mezi filmovou veřejností proslavil nejvíce. Pro fanoušky žánru, jež socialistický režim kdysi ochudil o možnost sledovat jeho vývoj, je kniha s podtitulem Český průvodce světovými westerny skutečnou lahůdkou. Ocení ji hlavně opravdoví fajnšmekři, kteří si nenechají ujít žádný z westernů v televizním vysílání (poslední dobou třeba na TV Barrandov) nebo na DVD. Tady ale mají možnost vychutnat si zajímavosti, týkající se zákulisí natáčení jednotlivých snímků.

Zachycuje přelomové filmy

Kromě americké produkce v publikaci najdete i spoustu informací o západoněmeckých mayovkách, indiánkách natočených v bývalém NDR, ale také o proslulém Limonádovém Joeovi, filmovaném v našich luzích a hájích, nebo další specialitě ze zemí bývalého východního bloku - socialistických easternech. Hlavní důraz ovšem Jordán klade na vyčerpávající přehled světových snímků. Nezapomíná samozřejmě na skutečně přelomové filmy jako Sedm statečných, Tanec s vlky, Nesmiřitelní nebo Opravdová kuráž. V knize nechybí ani hitparáda nejslavnějších filmů a samozřejmě i profily herců, režisérů a scénáristů.

Inspirací se stala brožurka

Svoji procházku světem westernu začíná Jordán roku 1903 v USA, později se z Ameriky přesouvá do Evropy, kde se hlavně v šedesátých letech 20. století objevila řada zajímavých snímků, a pokračuje sedmdesátými lety až do současnosti. Materiál prý autor sbíral celý život, patří ostatně mezi nadšence, již neztratili dobrodružné klukovské srdce ani v dospělosti, ale pobídka napsat tuto knihu jako celkový přehled žánru přišla až v roce 2007, kdy se mu dostala do ruky brožura o westernech po italsku pocházející z benátského filmového festivalu. Chuť pustit se do práce mu pak dodal i ohlas doprovázející knihu Můj bratr Vinnetou.

Určeno pro nadšence, nikoli experty

Cílem knihy je, aby jednotlivé kapitoly mohly existovat i samostatně, jde tedy vlastně o encyklopedická hesla, ovšem tvořící dohromady kompaktní, čtivý a také vtipný celek. Milovníci pistolníků, drsných, ale spravedlivých chlapíků s kolty proklatě nízko, a romantické přírody divokého západu si tentokrát rozhodně přijdou na své. Téma je zpracované velice přehledným a vyčerpávajícím způsobem. Autor, celoživotní fanoušek westernů a boje dobra se zlem, popisuje filmy sice fundovaně, ale zároveň bere ohled na to, že jeho čtenáři nejspíše nebudou filmoví experti, ale "pouze a jenom" milovníci westernů. A tak je to správně. Nemluvíme tu totiž o technice kamery, ale o pravé nefalšované romantice. Mimochodem, pokud jste některý ze zásadních snímků světové westernografie nějakým omylem osudu ještě neviděli, možná, že po přečtení knížky to budete chtít napravit.

tenkrat na zapade
Název: Tenkrát na Západě
Autor: Karel Jordán
Žánr: encyklopedie westernu
Vydáno: 2012
Počet stran: 280
Nakladatelství: Mladá Fronta
Hodnocení: 100 %

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V civilu nemám na obličeji ráda jakékoliv nánosy make-upu, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana200Udělat rozhovor s Bohdanou Pavlíkovou je vždycky radost. Fascinuje mě totiž nejen jako tvárná herečka, ale líbí se mi, jak je přímá, na nic si nehraje a má smysl pro humor. A i když jsem měl původně záměr si popovídat o její poslední divadelní premié...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pojďte chovat slepice

slepice 200V lednu vyšla u nakladatelství Esence publikace Slepice v druhém, opraveném a revidovaném vydání. Kniha s podtitulem Výběr a chov slepic krok za krokem bude pomocníkem hlavně pro začínající chovatele.

...

Literatura

O lásce, o mužích a o šatech

trimetryvasne perNebylo vždy snadné vynikat svým vzhledem mezi všemi vrstevníky, potýkat se s prvními láskami a přitom se ještě starat o to, jestli jsou zrovna tyhle šaty dost dlouhé na to, aby zakryly širší stehna! Ale nakonec přišla na to, že ke svém...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...