Pekelné horko v Ďáblově kolonii

Pekelné horko v Ďáblově kolonii

Tisk

dablova kolonie rollins bbartNanotechnologie a historie založení Ameriky, nerozluštitelné šifry a tajné dějiny, podzemní jeskynní labyrinty v Utahu, Yellowstonu a na Islandu, skupina vyvolených na jedné straně a bojovníci za spravedlonost na straně druhé. To vše zahřáté na maximum, ještě bublající nalito do hlubokého talíře a prostřeno před natěšeného čtenáře. Ale pomalu, pořádného horka si užijeme ještě dost…

 

Teplo nám bude nejen ve sluncem rozpálených skalách Skalistých hor, ale i v geotermálních podzemních prostorách, doposud utajených před veřejností a také při honičkách, za kterých jsou „kolty zavěšeny proklatě nízko“. A možná nás také postihne zlatá horečka… Tajuplné jeskyně jsou totiž zlata plné, a ne ledajakého! Má podivuhodné vlastnosti a některé kousky jsou natolik zajímavé, že kvůli nim stojí za to i zabíjet.

Kniha Ďáblova kolonie od Jamese Rollinse nechává čtenáře, pod rouškou mysticismu, poutavým způsobem nahlédnout pod pokličku historických pramenů souvisejících se založením Ameriky a atraktivní menu ještě dochucuje fascinujícími informacemi o rozvoji nanotechnologií. Naznačuje, že vývoj tohoto odvětví sahá mnohem dál, než do dvacátého století a že při používání nanoproduktů bychom měli být velice opatrní – stejně, jako když při vaření sypeme do pokrmů ostré koření.

Děj románu je částečně založen na historických a vědeckých faktech a zbytek tvoří fikce. Čtení se tak stává napínavou hrou ve stylu „věřte-nevěřte“. V závěru knihy je několik stránek věnováno poznámkám autora, kde, jak sám říká, odděluje zrno od plev a uvádí na pravou míru pár témat, použitých k námětu.

V Utahu, ve Skalistých horách, přivede zvědavost dva mladíky do jeskyně Velkého ducha, jejíž existence je svázána s pověrou, udržovanou Indiány. Nikdo z těch, kdo do ní vstoupí bez povolení, z ní už nikdy nesmí odejít. Jinak nastane konec světa. Oni dva se však na denní světlo vrátí a tím probudí temné síly. Kletba je oživena, závod s časem začíná.

Díky úžasným antropologickým nálezům se jeskyně stane terčem vědců. Hodnota objevených artefaktů je nesmírná, ale nadšení je bržděno indiánskými protesty proti vykrádání jejich dědictví. Při jedné z konfrontací davu indiánů se skupinkou vědců se, přímo za přítomnosti reportérů ze CNN a jejich kamery, odehraje odhalení zlaté lebky totemového zvířete. Zvednutím víka schránky však jako by byla otevřena Pandořina skříňka. Výbuch, který nastává, působí značnou destrukci, ale tím to nekončí. Rozklad hmoty pokračuje a začíná se šířit do všech stran.

Na scéně se objevují geologové, seismologové, fyzici a další vědci, elitní vojáci, příslušníci tajných služeb, zástupci „vyvolených“, krásná členka indiánské teroristické organizace a statečný pes. Luští se šifry a starobylé texty, noříme se hlouběji do nitra země i do historie Ameriky a jsou nám odhalovány překvapivé skutečnosti, nechybí ani špetka lásky.

dablova kolonie rollins bbart

Často a s úspěchem používané schéma boje dobra se zlem je zde ozvláštněno hrozbou konce světa. Geotermální aktivita stoupá a rychlost dezintegrace je umocňována miliardami nanobotů. Skupinka zainteresovaných se snaží zkáze zabránit, to se však chvílemi zdá zhola nemožné. Dá se vůbec řetězová reakce zastavit?

Tak, jako vulkanologové napjatě sledují seismografy a čekají, kdy dojde k erupci, je udržována i čtenářova pozornost až k samotnému závěru.

Ačkoliv se ani v této knize nevyhneme údivu nad zázračnými úniky hlavních hrdinů z beznadějných nebezpečných situací, můžeme si četbu užít a dozvědět se tak o pár novinkách z vědy a techniky, či rozšířit si své znalosti o vzniku Ameriky, jejíž součástí skutečně měla kolonie, s názvem Ďáblova, být.

James Rollins (nar.1961 v illinoiském Chicagu) je autorem řady napínavých dobrodružných románů. Jako amatérský potápěč a nadšený jeskyňář tráví většinu volného času pod zemí nebo pod vodou. Odtud tedy zajisté čerpal inspiraci i pro napsání Ďáblovy kolonie.

Více o autorovi se můžete dozvědět na jeho stránkách www.jamesrollins.com

Ďáblova kolonie
Autor: James Rollins
Překlad: Zdík Dušek
Žánr: dobrodružný román
Rok vydání: 2012
Počet stránek: 382
Vydavatel: BB/art s.r.o.
Hodnocení: 80%

Zdroj foto: BB/art


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondrej Kandráč a Kandráčovci: Už jedenásť rokov s Alexandrovcami

Kandracovci perexS Alexandrovcami je to v poradí už siedmy a záverečný koncert, ktorý sme na Slovensku odohrali Je nám veľkou cťou, že sme mohli byť ich predkapelou. Hrali sme s nimi všade okrem Humenného. Najskôr sme mali koncert pol hodinu pred ich ko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kudy jít a nezabloudit?

Jsem-to-ja obalka200Dospívání vůbec není jednoduché. Plácali jsme se v něm my, tápou naše děti. Tolik bychom jim chtěli pomoci, jenže spoustu záležitostí sdělit nemůžeme, někdy neumíme, jindy nám není nasloucháno. Odjakživa se lidé učí tím, že zkouší...


Literatura

Ekonomika kořeněná kokainem a erotikou – Lumpové a beránci

Lumpove a beranci perexManželská a autorská dvojice Markéta Šichtařová- Vladimír Pikora patří mezi osobnosti, které obvykle servírují nepříjemnou realitu bez obalu. Nyní se však rozhodli udělat výjimku a ve své...

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Co nám zanechal 17. festival francouzského filmu?

francouzsky film 200Do českých kin pronikají z Evropy i Ameriky zejména podřadné, na mentalitu stádních teenagerů zacílené horůrky, komiksovité historky o lidičkách s nadlidskými schopnostmi či přepracované verze původně počítačových her. A čest...