Andělé všedního dne

Andělé všedního dne

Tisk

altPatříte-li mezi tradicionalisty, jejichž představa andělů zahrnuje okřídlené bytosti bdící nad našimi osudy a strážící naše kroky, můžete se nechat obohatit o novátorský a zcela jiný přístup, o pohled, jenž nám předkládá spisovatel Michal Viewegh ve své novele Andělé všedního dne.

 

Ve třiceti kapitolách se seznámíte s anděly Hachamelem, Nith-Haiahem, mladičkou Imuth a jejich andělským kolegou, který celý příběh vypráví. Ti čtyři tvoří tým božích poslů, jsou koordinátory lidských osudů a jelikož většinou asistují zejména při jejich završení, přirovnává je sám vypravěč cynicky k mordpartě. Absence křídel a logistiky, nespokojenost se záměry Nejvyššího a občasné remcání nad nevděčností jejich poslání jim dodává jakýsi lidský rozměr.

Jádro příběhu tvoří paralelně plynoucí životy tří hlavních postav, jejichž cesty se posléze protnou a díky obratným a téměř konspiračním zásahům našich andělů bude některým z nich dopřáno skonat v lepším rozpoložení, než v jakém se nacházeli na počátku. Již od prvních stránek víme kdo, kdy a za jakých okolností zemře. Nicméně se nemusíte obávat, že budete připraveni o pointu. Tak zkušený spisovatel, jakým Viewegh bezesporu je, nechává příběh rutinně gradovat, takže budete moci pokračovat v napínavém čtení až do stránky poslední.

Tento román svou nadpozemskou tématikou lehce vybočuje z řady románů ryze společenských. Avšak i zde se zúčastnění potýkají se vztahovými problémy, jsou zmítáni erotickými představami, psychickou a citovou rozervaností, iluzemi a deziluzemi. Z pohledu spisovatele je například naprosto iracionální vzývat anděly a vykládat andělské karty, nehledě na to, že zmíněné bytosti mají přece tolik důležitějších úkolů, než odpovídat na každodenní, častokrát banální, dotazy fanoušků knih americké psychoterapeutky Doreen Virtue, spolupracovnice říše archandělů, andělů a víl… Přesto se v některých případech může anděl zjevit a pro zvýšení psychologického dopadu a naléhavosti sdělení použije jako rekvizity i pár nasazovacích křídel.

alt

Toto, pro Viewegha netradiční, téma je uchopeno až s překvapivou ohleduplností, otázku andělské přítomnosti nezesměšňuje, pouze nabádá k reálnějšímu pojetí světa bez úniků do říše iluzí a tajemna. Příběh je psán svěžím stylem a možná právě díky tomu, že i sám spisovatel musel hledat cestu k vyjádření božské otázky a nadpozemské existence, je něčím nový a neměl by vás nudit.

Michal Wievegh vydal Anděly všedního dne i jako audioknihu, více informací lze získat na stránkách www.druhemesto.cz, www.viewegh.cz , www.tympanum.cz .

Andělé všedního dne
Autor: Michal Viewegh
Žánr: novela o andělech a lidech
Rok vydání: 2007
Počet stránek: 123
Vydavatel: nakladatelství Druhé město v Brně, audiokniha Tympanum
Hodnocení: 85%

Zdroj foto: nakladatelství Druhé město


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ne, milé ženy, opravdu NEMUSÍTE!

Nemusis 200Katka je vdaná, a kromě domácnosti manžela se musí starat i o dva puberťáky. Z jejího manželství se vytratily láska a respekt a zůstal jen nekonečný stereotyp. Katce zoufale chybí vášeň, chce být znovu milována, chce zkoušet nové věci a dělat, co ...


Literatura

Než se rozední, zbývá jim poslední tanec...

svitani nad savanou 200Hana Hindráková vydala další knihu Svítání nad savanou s podtitulem Než se rozední, zbývá jim poslední tanec. Její fanoušci nepřijdou o Afriku, ale mohou se těšit na více odpočinkové čtení.

Divadlo

Divadlo doma na Valentýna: Nosatý romantik Cyrano, Lucie Bílá jako Carmen. Jen dokoupit květinu

Lucie Bílá jako CarmenRůže, čokoláda a divadlo! Ať už jste v páru, nebo single, vyberte si na Valentýna jako doprovod některou z vašich divadelních postav. S divadelními tipy Dramoxu si na své přijdou milovníci ulítlých komedií, shakespearovské klasiky i muzikál...

Film

Najdou Tři bratři Kouzlo měsíčního svitu, nebo jej rozsvítí až Emma Stone?

Allen perexDvě filmové premiéry, které měli možnost diváci zhlédnout v kinech během uplynulého týdne, vás přenesou do světa tajemna a fantazie, nechybí v nich stateční a ztepilí muži a krásné a chytré ženy. Český pohádkový příběh Tři bratři a Allenovský sním...