Vetřelec: Velký dům. Tři mrtvoly. A jeden nezvaný host…

Vetřelec: Velký dům. Tři mrtvoly. A jeden nezvaný host…

Tisk

vetrelec200Držitelka ceny Nejlepší česká detektivka roku 2021 Kristýna Trpková v březnu potěšila své příznivce a fandy české krimi, jelikož jí u nakladatelství Kalibr vyšla kniha Vetřelec. Už se bojíte?

 



Nadějná česká autorka

Kristýna Trpková (* 1996) žije s rodinou v Holicích. Pracovala jako disponentka zákaznického servisu, nyní se věnuje péči o tři malé děti. Od sedmi let hraje na klavír, také ráda zpívá, jezdí na kolečkových bruslích nebo peče. Psaní detektivních románů se začala věnovat před narozením třetího dítěte. Na kontě má knihu Rozsudek smrti (2021) a Stvůra (2021), kde představila hlavní vyšetřovatelku lauru Linhartovou, s níž pokračuje ve Vesnici (2022) a zakončuje ve Vetřelci.

Přečtěte si rozhovor s autorkou: „,Já se pořád víc než za spisovatele považuju za čtenářku, takže svoje knihy píšu hodně intuitivně.“

Zapeklitý případ a nezvaný host

V domě na okraji Holic jsou nalezena tři těla: mladí manželé a jejich tříletá dcerka. Byť nejdřív vše nasvědčuje tomu, že chladnokrevnou vraždu má na svědomí jedna z obětí, brzy se ukazuje, že místo činu bylo pouze narafičené. A že rodinu, která jako by vypadla z reklamy na štěstí, někdo dlouhé týdny, možná i měsíce, sledoval. Komisařka Laura Linhartová postupně odhaluje, že tahle rodinná idylka byla pouze zdánlivá, a na povrch vyplouvají přísně střežená tajemství, o kterých se neměl nikdy nikdo dozvědět. Jak vysokou daň si vyžádají? A kolik nevinných životů budou nakonec stát?

Konec jedné éry

Kniha byla, jako ostatně všechny od této autorky, nesmírně čtivá a měla spád, nechybělo napětí ani vztahové pády a vrcholy hlavní vyšetřovací dvojice. Netušila jsme, že se jedná o poslední díl této série a musím přiznat, že se cítím trochu ošizena, jelikož mi vyšetřovatelé sedli jako lidi a přišlo mi, že tento díl měl trochu uspěchaný závěr. Také se zde vyskytlo mnoho vyšetřovacích faux pas, a proto celý příběh skončil tak, jak skončil.

Tím ale nechci a ani nemohu říct, že by se mi kniha nelíbila. Jen mě to jako čtenáře zamrzelo. Nicméně na tuto autorku si musíme dávat dobrý pozor, protože její knihy patří objektivně opravdu mezi to nejlepší, co nám český trh nabízí.

vetrelec

Název: Vetřelec
Autor: Kristýna Trpková
Série: Laura Linhartová a Adam Beneš (3. díl)
Žánr: detektivka, krimi
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023, pevná
Počet stran: 320
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/vetrelec/kniha/15110/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kultura pro mě znamená jít někam ven, za vyšší formou zábavy.“

langerova 200Pokračujeme s rozhovory s našimi redaktory, abychom vám přiblížili, kdo se skrývá za řádky těch všech recenzí a článků. Nyní o sobě více prozradila Jana Langerová, se kterou už jste možná komunikovali ohledně soutěží.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čokoládové kousky štěstí

kousky200Už jste přemýšleli nad tím, jak strávíte podzim života? U knih, které čekaly dlouhá léta na přečtení? Budete zvelebovat zahrádku? Hlídat vnoučata či pravnoučata? A má někdo z vás v plánu odjet na Fidži a pustit se do výroby vlastní čokolády?


Literatura

Do Benátek na výlet? Jedině s tímhle průvodcem!

Benátky - perexOd Náměstí svatého Marka až po most Rialto, od La Fenice až k Mostu vzdechů, od Velkého kanálu k laguně, přes paláce a muzea dávného i současného umění, krásné město na moři se před Vámi v mžiku otevře díky tomuto je...

Divadlo

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Prem...

Film

Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Kraska a zvire film perexOd proslulé animované verze se na plátnech a obrazovkách objevilo několik dalších zpracování tohoto „pojmu“ v pohádkovém světě, avšak úspěšným a velice zdařilým se stal až snímek z letošního roku z dílny Walt Disney...