Rozhodla se zalhat nejlepší kamarádce. Jaké to bude mít následky?

Rozhodla se zalhat nejlepší kamarádce. Jaké to bude mít následky?

Tisk

Nejlepsi kamaradky perexElizabeth a Bry nemají vůbec nic společného. Jsou jako den a noc, ale jejich přátelství překvapivě funguje. Jsou nejen nejlepšími kamarádkami, ale jsou si i navzájem kmotrami svých dcer. Pro obě je největší prioritou bezpečí jejich dětí.


Protože se znají již mnoho let, myslí si, že o sobě vědí všechno. Netuší ale, že se radikálně rozcházejí v jedné důležité otázce. Když Elizabeth, jejíž dcerka ze zdravotních důvodů nesmí být očkována, pořádá narozeninovou oslavu, vysloví jeden požadavek: aby všechny pozvané děti měly za sebou kompletní očkování. Bry, která má své důvody, proč neočkovat, se rozhodne zalhat. Netuší ale, že její zdánlivě nevinná lež bude mít fatální následky. Jak se obě kamarádky i jejich rodiny s tragédií vypořádají?

O autorce
Emily Edwards, autorka knihy Nejlepší kamarádky, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Ikar, pracovala po studiu na Edinburské univerzitě ve think-tanku v New Yorku. Po návratu do Londýna působila v charitativní organizaci pomáhající ženám v tíživé životní situaci.

Inspirací pro napsaní této knihy se jí stala situace, kdy v osmém měsíci těhotenství seděla na zahradě a poslouchala vášnivou debatu o očkování, kterou vedl její manžel s alternativní dulou. Tehdy si Emily uvědomila, že tento problém se týká každého a že by to byl skvělý námět na román.

Očkování ze všech úhlů pohledu
I když se autorka rozhodla zpracovat poměrně kontroverzní téma, nepřiklání se výrazně ani na jednu stranu a zvládla se vyhnout i otravnému moralizování a poučování. Místo toho se snaží pochopit oba nesmiřitelné tábory. Vnímá jejich argumenty a důvody a nikoho neodsuzuje. Místo toho se soustředí na komorní příběh dvou přítelkyň s rozličnými životními zkušenostmi. Ani jednu z nich přitom nevykreslila jako hloupou nebo sobeckou – jsou to prostě jenom ženy, které chtějí pro své děti to nejlepší a které se rozhodují na základě svých osobních zkušeností.

Střídající se kapitoly o Elizabeth a Bry jsou proložené krátkými pasážemi, které vypráví o lidech spojených s celou kauzou – o ženě, která píše nenávistné komentáře na internetu, o odpůrkyni očkování, o novináři, který píše bulvární články o obou přítelkyních a o ženě s nemocným dítětem, které kvůli nízké kolektivní imunitě nemůže opouštět domov. Díky tomu se tak na celou problematiku podíváte opravdu komplexně a pochopíte, že i když by se mohlo zdát, že existuje jen jeden správný názor, možná to není tak jednoduché.

Kromě zajímavého a vysoce aktuálního tématu a propracovaných postav nabízí kniha i nečekaný závěrečný zvrat a spoustu podnětů k zamyšlení, a tak rozhodně stojí za přečtení.

 Nejlepsi kamaradky

NEJLEPŠÍ KAMARÁDKY
Autorka: Emily Edwards
Originální název: The Herd
Překlad: Kateřina Keilová
Žánr: psychologický román
Vydáno: Ikar, 2023
Počet stran: 328

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/599079-nejlepsi-kamaradky.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniel Čech: „Já zcela nepatrioticky na české filmy vůbec nechodím. Přijde mi to všechno na jedno brdo a pořád s těmi stejnými herci.“

daniel-cech 200Daniel Čech je na českém uměleckém poli jako doma. Nejvíce vešel do podvědomí televizních diváků v zábavném pořadu Na stojáka. Jeho stand-upy jsou nezapomenutelnými zážitky každého návštěvníka. Kromě toho se věnuje i film...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak pracovat s hlasem

jak pracovat s hlasem200Touto otázkou se trápí řada tzv. hlasových profesionálů – herců, moderátorů, zpěváků či učitelů. Příručku pro cvičitele, trenéry a učitele Jak pracovat s hlasem napsaly autorky MUDr. Renáta Rokytová a PaedDr. Zdeňka Slavík...


Literatura

Máte špatný den? Zlepšete si ho četbou Dějin lidských průserů

Dejiny lidskych pruseru 200Příběhy o takzvaných f*ckupech a neúspěších jsou v dnešní době velmi oblíbené. Pozadu se nedrží ani nakladatelství Jota, které vydalo knihu Toma Phillipse s názvem Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme po...

Divadlo

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Morav...

Film

Spolupráce na Slovensku slaví úspěchy

SLOV perexVydávání filmové literatury se na Slovensku daří - Slovenský filmový ústav nejenže vytrvale vydává měsíčník Film.sk (na rozdíl od pražského Národního filmového archivu, který ukvapeně zrušil unikátní F...