Dobrodružství mývala Gianlucy začínají na půdě malířské dílny mistra Leonarda da Vinciho

Dobrodružství mývala Gianlucy začínají na půdě malířské dílny mistra Leonarda da Vinciho

Tisk

Gianlucova dobrodruzstvi perex

Fantasy plná napětí, záhad a humoru, odehrávající se v renesanční Itálii, se sice tváří jako četba pro děti a mládež, ale vůbec tomu tak nemusí být. Autor knihy Adam Folta totiž stvořil hrdinu – mývala Gianlucu, šibala, pohádkáře, dobrosrdečného naivku – který je sympatický jak svými kladnými vlastnostmi, tak svými nedokonalostmi. A právě dospělí si většinou už velmi dobře uvědomují své slabosti a chyby, které však úspěšně přehlížejí. Gianluca tak má potenciál stát se pro mnoho čtenářů jakýmsi šetrně a nenápadně nastaveným zrcadlem.

Když se mýval jednoho večera ocitne na půdě dílny samotného mistra Leonarda da Vinciho, setká se zde se stálými obyvateli - starým ješitným gekonem Gerrym a rozvážnou želvou Týnou. Vidina pohodlného pobytu vykoupeného každodenní pomocí při úklidu malířské dílny se však poměrně brzy rozplyne. Florencií se totiž roznese zpráva, že někdo vyloupil banku Medicejských a ukradl jeden záhadný předmět. A mývalí stopy před bankou vrhají stín podezření na Gianlucu! Aby očistil své jméno, nezbývá mu nic jiného, než se pustit do pátrání po pravém viníkovi. Zvířecí přátelé ho nenechají na holičkách a přidají se k němu. Na své dobrodružné cestě potkávají další spřízněné duše a ve finále samozřejmě i ty pravé padouchy.

Dan Brown českých luhů a hájů

Když jsem se pustila do čtení, velice mile mě překvapil dynamický styl vyprávění s uvěřitelnými a přirozeně stavěnými dialogy. A báječným osvěžením jsou odkazy na historické osobnosti, události a s nimi se pojící okolnosti, reálie či relikvie. Milou a nezapomenutelnou drobností (alespoň pro mě) je odtajnění speciální techniky dodávající da Vinciho obrazům nenapodobitelný ráz. Jako fanoušek knih Dana Browna a dalších chytrých počinů ze sféry detektivních, dobrodružných, sci-fi či fantasy románů musím ocenit originalitu a neotřelost provázející Gianlucova dobrodružství. Díky tomu jsem si četbu velice užívala a každou volnou chvíli jsem využila k tomu, abych se znovu ponořila do příběhu. Což bylo o to snazší, že děj provázejí přenádherné ilustrace Veroniky Klener. 

Takže trilogie...?

Je fajn, že se z malého českého rybníčku vynořil Adam Folta, „zelenáč“ se spontánními nápady, který nejenže nepodceňuje dětského čtenáře, ale dokáže zároveň stylem svého psaní oslovit i dospěláky (s mladou duší). Navíc do příběhu umí nenápadně propasírovat přiměřenou dávku poučení s potenciálem oslovit fanoušky žánru všech generací. A jelikož autor, podle svých vlastních slov, nemá rád škatulkování, tak se nejspíš v budoucnu můžeme těšit na další z jeho mnohovrstevnatých a současně přesně mířených počinů. Ale ještě předtím by mělo přijít na řadu další (jedno či dvě…) pokračování s novými příhodami mývala Gianlucy. Sledujme tedy společně knižní trh roku 2023, abychom druhý díl nepropásli.

Gianlucova dobrodruzstvi

Gianlucova dobrodružství
Žánr: Literatura česká, Fantasy, Pro děti a mládež
Vydáno: 2022, 65. pole
Počet stran: 296
Jazyk vydání: český
Ilustrace/foto: Veronika Klener

Hodnocení: 92 %

www.65pole.cz/kniha/gianlucova-dobrodruzstvi/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Čokoládové kousky štěstí

kousky200Už jste přemýšleli nad tím, jak strávíte podzim života? U knih, které čekaly dlouhá léta na přečtení? Budete zvelebovat zahrádku? Hlídat vnoučata či pravnoučata? A má někdo z vás v plánu odjet na Fidži a pustit se do výroby vlastní čokolády?


Literatura

Povídky Jiřího Raichla vás dostanou nejen vtipem a lehkostí

tenci nez vlakno 200Tenčí než vlákno pavučiny je název povídkové knihy Jiřího Raichla, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít.

 

...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Nad námi Elysium jako běžným smrtelníkům nedostupné místo

200 filmJihoafrický režisér Neill Blomkamp upoutal nezvyklou sci-fi Distrikt 9, v němž se zcela obešel bez obvyklých žánrových klišé a příběh vybudoval jako varování před rasovými předsudky a ústrky, které postihnou zbídačené mimozemšťany, kteří nalezli pramál...