Přečtěte si příběhy z kouzelné Šumavy

Přečtěte si příběhy z kouzelné Šumavy

Tisk

bejvavalo-na-sumave-smutno-i-veselo 200V nakladatelství Pointa vyšla další kniha Lucie Oudové zaměřená na Šumavu. Začtěte se do ní!

 

 

 

 

Titul mě zaujal, protože jsme s přáteli loni o prázdninách strávili na Šumavě jeden skvělý týden a chtěla jsem se tam prostřednictvím řádků knihy vrátit. Autorka knihu s úctou věnuje svým prarodičům a všem Šumavákům, kteří v této krajině nechali své srdce. Ačkoliv nejsem Šumavák, srdce jsou v tom koutu republiky nechala také…

Kniha je rozdělena do třech hlavních částí: Bylo-nebylo, Kronika dní a Očitá svědectví. První příběhy představují pověsti a příběhy šumavského folkloru, kde nechybí nadpřirozené bytosti a jedná se o texty, které jsou ponechány v původním dobovém zápisu. Kronika dní nabízí čtenářům tragické i humorné denní zprávy ze šumavských periodik z let 1858 až 1935. Potud se jednalo pouze o posbírané a utříděné zprávy, které autorka jen musela dát dohromady.

„Vykradli kurník
Rolník P. R. v Trpěšicích na Hartmanicku má pěkný stateček. Aby představa statku byla dokonalá, patří ke statku také drůběž. A o tuto byl uvedený rolník nyní připraven zákrokem neznámého pachatele, který v novi ze soboty na neděli se dostal do statku a z kurníku odnesl 24 slepic, které si rolník cení na 250 Kč. Aby mu při tom nebyla zima, vzal si k tomu ještě rolníkovo různé prádlo, které bylo uloženo v malé světničce. Četnictvo nyní hledá nového majitele 24 slepic. Dosud bezvýsledně.
Sušické listy 22. září 1933, ročník XVI, číslo 38“ (str. 53)

Mě nejvíce zaujala očitá svědectví, tedy vyprávění Šumavanů, které napsal sám život. U většiny se zasmějete, a hlavně není problém si je představit. Mě se líbilo vyprávění o beranovi v biografu, o štěkající vráně Káče, která si zahrála ve filmech nebo o dětském zavádění elektřiny do bunkru.

„Naše životy jsou v rovnováze. Někdy je smutno, jindy zas veselo. A tak to na tom světě prostě chodí! Poslouchejme vyprávění starých lidí, mají nám co říct. Zajímejme se o dobové prameny, jsou dědictvím našich předků. Nesmíme zapomínat!,“ apeluje v epilogu Lucie Oudová.

Bejvávalo na Šumavě smutno i veselo je pro mě kniha na jedno přečtení, ale vůbec toho nelituji. Ráda jsem si připomněla některá města, zasmála jsem se i podivila a souzním s autorkou, že nesmíme zapomínat a že je všude kolem nás plno zajímavých příběhů.

Lucie Oudová se narodila na Šumavě a žije Šumavou. Má tuto krajinu hluboko ve svém srdci, proto není divu, že o ní stále píše. V současné době pracuje na pozici sociálního pracovníka, je neustále v kontaktu s lidmi. Volný čas pak tráví se svými dětmi na Šumavě – toulá se s nimi po lesích a zapadlých koutech této krajiny a sbírá vyprávění o neobyčejných lidech. Ty pak sepisuje do příběhů, aby mohla tyto výjimečné odkazy pamětníků předávat dalším generacím. V roce 2020 vyšla její první kniha s názvem Dary Pošumaví, ta byla určena především rodinám s dětmi. Nyní by chtěla přiblížit čtenářům Šumavu z jiného úhlu pohledu, a tím je dědictví našich předků.

bejvavalo-na-sumave-smutno-i-veselo

Bejvávalo na Šumavě smutno i veselo
Autor: Lucie Oudová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022
Počet stran: 104
Hodnocení: 76 %

https://pointa.cz/project/93bdf7b3-075c-11ec-9b6c-4a5df0861c6d


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

laura perexČerné kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance a bílé košile a rocková energie – to jsou průvodní znaky skupiny Laura a její tygři.

„Na rok 2020 jsme s kapelou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Štědrovečerní pohádka v knižní podobě

duchnadzlato perexVánoce už jsou sice dávno passé, ale na naladění a znovu připomenutí vánoční atmosféry není nikdy pozdě. A nic nenavodí lépe pohodovou atmosféru Vánoc tak jako kouzly, humorem a láskou prošpikovaná pohádka čtená dětem před spaním. 


Literatura

Zasmějte se u Historek z Tinderu

Historky z Tinderu200Historky z Tinderu je název knihy Lucie Macháčkové, která vyšla v nakladatelství Cosmopolis. Jedná se o skvělou oddechovku, nenechte si ji ujít!

 

...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Tři bratři se vydali hledat nevěsty

Tri bratri 200Na počátku bylo i z televize známé jevištní pásmo pro děti, poskládané z hudebních variací na čtyři známé pohádky - o Šípkové Růžence, o Červené Karkulce, o Marušce s dvanácti měsíčky a o Budulínkovi. Hudbu složil Ja...