Vztahy, vzlety a pády

Vztahy, vzlety a pády

Tisk

prvni chyba200V srpnu vydalo nakladatelství Cosmopolis román pro ženy První chyba od britské autorky Sandie Jonesové. Vztahový příběh s propracovanými psychologickými profily hlavních hrdinů je trochu přitažený za vlasy, zato se však dobře čte.

 

 

 Autorka knih pro ženy

Sandie Jones je autorka bestselerů. Přes 20 let byla novinářkou na volné noze a přispívala do novin a časopisů jako např. Sunday Times, Daily Mail, Woman's Weekly, Hello magazine. Psaní bylo její dlouholetou vášní, ale trvalo dlouho, než jí došlo, že by se jím mohla živit. Sen se splnil s vydáním její prvotiny Matčina hra (The Other Woman). S manželem a třemi dětmi žijí v Londýně.

Vztahová motanice

Poznáváme úspěšnou Alice, manželku a matku, majitelku firmy, která si jde za svým. Nenapadlo by ji, že může najít štěstí poté, co její první muž zemřel, ale opak je pravdou. Nyní má dvě zdravé děti, milujícího manžela Nathana a nejlepší kamarádku Beth. Ale co když všechno není takové, jak se na první pohled zdá? Co když vztahy mají neviditelné trhliny a vaši nejbližší jsou těmi, kteří vám lžou a podvádí? Jak poznat pravdu a jak z toho ven?

Tři linie příběhu, dva páry

Příběh je rozdělený na tři přibližně stejně dlouhé části. Nejdřív se podíváme na zoubek Alici v současnosti, pak se zaměříme na příběh Beth před devíti lety a poté budeme zkoumat vztah Alice a Beth nyní. Nesmíme zapomínat na muže, tedy na prvního manžela Alice, svatouška Toma Evanse a jejího druhého muže, neméně dokonalého partnera, Nathana Daviese. Jejich propletení s ostatními postavami je postavené na hlavu, ale v rámci toho, aby příběh šlapal a dával smysl, tak to tak asi být musí.

První chyba byla zároveň ta poslední…

Spisovatelka napsala čtivou knihu o vztazích a psychologii hlavních hrdinek, nicméně ukňouraná a hysterická Alice mi lezla krkem. Vůbec jsem jí nefandila, právě naopak. I proto jsem si knihu neužila tak, jak jsem očekávala. Navíc šílený překombinovaný konec to pro mě zabil. Pokud vás baví vztahové příběhy a nevadí vám naivní a předvídatelné postavy, tak pro vás První chyba může být pohodovou odpočinkovou četbou.

prvni chyba

Název: První chyba
Autor: Sandie Jonesová
Žánr: thriller, román pro ženy
Originální název: The First Mistake (2019)
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 344
Hodnocení: 70 %

https://www.grada.cz/prvni-chyba-12112/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herci lákají na novou muzikálovou komedii Adam a Eva

muzikal adamaeva perexDivadlo Broadway Praha připravuje muzikálovou komedii ADAM A EVA, na jejímž vzniku se podílí řada zkušených tvůrců, například scenárista a režisér Zdeněk Zelenka, autorka libre...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Děsivý Krotitel

krotitel 200Když se zrodí zlo, kolika osudů se dotkne? Přiznávám, že tento marketingový slogan mě konečně přivedl ke královně švédské krimi Camille Läckberg. Její poslední román je zhuštěné zlo, přesto musíte naprosto fascinovaně číst dál a dál. Příběh se za...


Literatura

Dějiny lidí: žijeme i myslíme odlišně

dejiny lidi perexMartin Rychlík (*1977) patří mezi přední tuzemské etnology a historiky kultury, národopisná zjištění posbíraná u nejrůznějších etnik po celém světě dokáže vtěsnat do historického rámce a vysledovat jejich proměny napříč různými k...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...