Spousta zajímavostí nejen o lese

Spousta zajímavostí nejen o lese

Tisk

mala-lesni-skola 200Malá lesní školka s podtitulem O životě v přírodě je další povedená kniha o přírodě, která vyšla v nakladatelství Kazda.

 Autorem knihy je německý dokumentarista, spisovatel a dobrodruh Andreas Kieling, který procestoval celý svět a na Facebooku najdete jeho videoblog s názvem Malá lesní škola (Kliene Waldschule). V něm diskutuje o aktuálních otázkách a předává ostatním své zkušenosti. A právě ty shrnul v této knize.

Činí tak prostřednictvím krátkých kapitol zaměřujících se na nejrůznější problematiku. Nejprve se zaměřuje na les a jeho ochranu, pokračuje zamyšlením nad vlky, medvědy a množící se divou zvěří, přináší rady o pozorování ptáků i dalších zvířat a popisuje například i srny, daňky nebo jelení říji. Různé praktické informace doplňuje i jeho zážitky a celkově tak přináší velmi zajímavé čtení.

Ani jsem nevěděla, že se oficiálně nemá stoupat na pochod – je to možné jen se svolením kompetentních osob nebo že za poškození stromu, co je přírodní památkou, může v Německu přijít až na 50 tisíc eur. V tomto ohledu musím pochválit také nakladatelství za poznámky pod čarou týkající se tuzemské legislativy. Jednak jde o zajímavé srovnání, za druhé se často jedná o důležité věci – třeba o táboře v lese.

mala lesni skola autor

Jako praktickou informaci si zapamatuji starý trik filmařů o tom, že chodí cikcak a tak se nenápadně přiblíží ke zvířatům a také že zvířata nejlépe vnímají modrou a zelenou barvu a naopak většina savců nerozeznává červenou. Velmi mě také zaujala paralela s vlky a dopravními nehodami a autor mi tím byl moc sympatický: „Avšak spousta těch, co se bojí, že jim v lese zkříží cestu vlk a napadne je – pravděpodobnost se přitom v reálu rovná nule -, nemají žádné obavy, mají-li si sednout do auta a riskovat, že se stanou jednou z těch četných obětí dopravních nehod, které každoročně oplakáváme. Je to absurdní, prostě jen absurdní.“ (str. 92)

Taky jsem se pobavila v kapitole o houbách, kde Andreas Kieling popisoval, jak zkoušeli hnojník inkoustový nebo jak jeho babička říkala, že „všechny houby, které jsou červivé nebo rozežrané od slimáků, můžou jíst i lidé, jen se musí povařit“. A zapamatovala jsem si tuto větu: „Hrozí-li vám při nedělní procházce, že vás srazí srnec, pak tento jedinec nemá vzteklinu, nýbrž je zaslepený láskou.“ (str. 149)

Po Malé lesní škole šáhněte, když se chcete dozvědět něco nového o přírodě a nechcete se zrovna nořit do náročných encyklopedií nebo naučných knih. Díky krátkým kapitolám si navíc „přírodu“ můžete dávkovat a vychutnávat si ji po částech.

Andreas Kieling už jako dítě s nadšením fascinovaně pozoroval mravence, roháče a jiný hmyz a žasl, co všechno lze v lese objevit a zažít. V roce 1976 dobrodružně emigroval přes tehdejší Česko¬slovensko do Západního Německa a od roku 1990 cestoval po světě. Autor bestsellerů, vítěz ankety časopisu Spiegel a nositel několika cen za filmy o zvířatech je známý i díky svým přednáškám a televizním pořadům (mj. seriál Kielings wilde Welt, tedy Kielingův divoký svět, v rámci úspěšné dokumentární série Terra X pro německou televizi ZDF). V roce 2016 začal na facebooku zveřejňovat svoji „Malou lesní školu“ (Kleine Waldschule), které se podařilo získat přes 300 000 příznivců. V současnosti žije v kraji Eifel na rozhraní spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc.

mala-lesni-skola

Malá lesní škola
O životě v přírodě
Autor: Andreas Kieling
Překlad: Magdalena Havlová
Žánr: Les, populárně-naučná
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 208
Hodnocení: 75 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Odhalte taje lesa

Zdroj foto: Thore Kieling

https://www.knihykazda.cz/mala-lesni-skola/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hanou Hegerovou jsme se poznali u malíře Karla Laštovky, vzpomíná Radek Krejčí

hegerova perexJedním z letitých přátel šansoniérky Hany Hegerové byl i operní pěvec Radek Krejčí. Prvně se potkali začátkem 80. let minulého století v salónu malíře Karla Laštovky. Zatímco ona byla už slavná zpěvačka, on svou uměleckou dráhu teprve zač...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Práce policisty člověka může změnit

dve tvare policisty200Po knize Můj příběh jménem policie od Jana Dudy je zde další zajímavá zpověď z tohoto prostředí. Má název Dvě tváře policisty a sepsána je pod jménem Jonathan Srpen.

 

...

Literatura

S jako symbol pro naději

superman a lide z oceli 200Jedno z největších jmen komiksové literatury Grant Morrison (zasáhl do příběhů o X-Menech, Batmanovi, JLA) spolu s esy Ralphem „Ragsem“ Moralesem a Andym Kubertem ...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Mise: mistrovství Norska v patchworku

nazapadZ letošní Severské filmové zimy jsme vám představili film Heavy trip o víceméně úspěšné finské kapele, která nakonec putuje za svým snem. Jako druhý vybíráme norské drama, ve kterém otec a syn podnikají misi - dopravit se společně na norské mistrovství v ...