Na začátku malá lež, na konci zlomení lidé

Na začátku malá lež, na konci zlomení lidé

Tisk

Zlomeni lide perexLucy Kingová může slavit! Po náročném plánování konečně unikla z nejhoršího vztahu svého života a teď je připravená na nový začátek. Nové město, nový domov, noví přátelé! Co by se mohlo pokazit?

 


Vera a John, Lucyini noví sousedé, jsou milí, empatičtí, laskaví a přátelští. Jsou jako rodina, která jí chybí. Když se John ocitne v ohrožení kvůli pomluvám, které se o něm šíří, začne všechno nasvědčovat tomu, že tenhle sympatický manželský pár z Lucyina života brzy zmizí. To však Lucy nehodlá dopustit a aby o své přátele nepřišla, přistoupí na jejich šílený plán a rozhodne se kvůli nim lhát. Měla to být jen jedna malá lež… ale skončilo to smrtí.


Na útěku před manipulativním partnerem
Knihu Zlomení lidé napsala americká spisovatelka Leah Konen, kterou čeští čtenáři znají díky knihám Láska a jiná vykolejení nebo Jsem romantik, ale léčím se.


Příběh je psaný v ich-formě a jeho vypravěčkou je samotná Lucy, která se zaměřuje na dvě témata. Tím prvním je snaha začít nový život, která se prolíná se vzpomínkami na jejího manipulativního partnera. Ze začátku není úplně jasné, proč je Lucy na útěku, víte jen o tom, že měla nějaký problémový vztah. To, co ve vztahu zažívala, je odhalováno postupně, což dodává knize tajuplnou atmosféru. Když se ukáže, co byl Lucyin expřítel vlastně zač, začne z jejího strachu opravdu mrazit.


Druhým tématem jsou Lucyini sousedé John a Vera, s nimiž rychle navázala blízký vztah.


Několik nelogičností a překvapivý závěr
V první polovině příběhu zarazí několik nelogičností. Proč Lucy odcestovala zrovna do města, které navštívila se sestrou svého expřítele? Nebylo by rozumnější odjet na nějaké místo, které by expřítel neměl šanci vypátrat, protože by k němu nevedly žádné stopy? A proč se tak rychle upnula na Johna a Veru? Měla za sebou vztah, který ji ukázal, že nemůže věřit ani těm nejbližším, tak jak je možné, že hned po příjezdu věnovala svou důvěru úplně cizím lidem?


V druhé polovině dojde na realizaci šíleného plánu, který měl pomoct Johnovi, Veře i Lucy. Když se stane tragédie, celý děj se zamotá a odrazu přestane být jasné, kdo říká pravdu a kdo lže. Na světlo světa vycházejí nová odhalení, která vás donutí přehodnotit všechno, co jste si mysleli. Vztahy se vyhrocují, napětí narůstá a jeden dějový zvrat střídá druhý, ale totožnost pachatele zůstává tajemstvím až do samotného konce. Jeho odhalení však příběh neukončuje, protože po něm následuje poslední zvrat, kterému kniha vděčí za neotřelý závěr.


Protože je druhá polovina knihy dokonale promyšlená a propracovaná, vyplatí se občasné nelogičnosti ignorovat a pokračovat ve čtení. Jako celek je totiž kniha skutečně fascinujícím příběhem, jehož pointa vás nenechá lhostejnými.

Zlomeni lide

ZLOMENÍ LIDÉ
Autorka: Leah Konen
Originální název: All The Broken People
Překlad: Petr Bokůvka
Žánr: thriller
Vydáno: Ikar, 2021
Počet stran: 336

Hodnocení: 85 %

www.ikar.cz
www.knizniklub.cz/knihy/385195-zlomeni-lide


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Pobořilová: „Zaskáčete si v těsné blízkosti interpretů v jedoucím trolejbuse! To přece chcete někdy vyprávět svým dětem!“

Poborilova 200Ve středu 15. dubna proběhne 6. ročník netradičního hudebního festivalu Busfest, který se odehrává na palubě jedoucích zlínských trolejbusů. Centrum veškerého dění bude klasicky situováno na točně u Sportovní haly, kde odpoledne vypukne boha...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Anders de la Motte uzavřel svou sérii ročních období

jarni obet 200Jarní oběť je závěrečným dílem z volné série oblíbeného švédského spisovatele Anderse de la Motta. Po Zimním ohni přichází jaro a s ním i oběť.

...

Literatura

Laskavé čtení z Tritonu baví malé i velké

Triton perexSváteční dny konce loňského roku jsem si osvěžila třemi knihami z Tritonu, které mi pomohly navodit správnou rodinnou pohodu. Ráda se totiž vracím k dětským knihám, ráda v nich hledám klid a radost, která z leckterých knih pro dospělé se kamsi vyt...

Divadlo

Návod na přežití v Divadle MANA: o lásce, naději a síle přátelství

Navod na preziti 200Návod na přežití - to je dubnová novinka, kterou připravuje divadlo MANA v pražských Vršovicích. Návod na přežití, je dojemná tragikomedie o stáří a nemoci, ale hlavně o životním nadhledu a nezdolném optimismu se skvělými herečkami...

Film

Svatý Václav aneb historický velkofilm z roku 1929

svaty vaclav plakatV souvislosti s prezentací Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci pracovníci Národní galerie připravili na měsíce září -  prosinec roku 2012  řadu doprovodných programů a akcí s vazbou k vystaveným...