Strhující závěr oblíbené dystopické trilogie o smrtkách

Strhující závěr oblíbené dystopické trilogie o smrtkách

Tisk

zvon perexPo potopení plovoucího města Trvalka a zmizení Citry a Rowana stačilo několik let, aby se celý svět od základů změnil. Smrtka Goddard se stal vrchním sekáčem ve StředoMerice a tím jeho plány rozhodně nekončí. Chce, aby svět ovládli smrtky nového řádu.

 


Nimbus se odmlčel a lidé propadají panice. Co musí udělat, aby s nimi začal znovu mluvit? Greyson Tolliver, který je jediný člověk na světě, s nímž Nimbus mluví, přijal roli Zvona, tonistického svatého muže. Víra tonistů mu nic neříká, ale pokud je potřebné, aby byl Zvonem, tak jím bude. Hrozí však, že na sebe přivolá hněv Goddarda, který tonisty nenávidí. Je možné zastavit Goddarda a zabránit tomu, aby přetvořil svět k obrazu svému? To je otázka, která trápí nejen Graysona.


Závěřečný díl trilogie
Kniha Zvon je závěrečným dílem dystopické trilogie, kterému předcházely knihy Smrtka a Nimbus. Autorem trilogie je oblíbený americký spisovatel Neal Shusterman, jemuž v Česku vyšly i knihy Bez šance a Sucho.


Když se z hlavních postav stanou vedlejší
Citra a Rowan, hlavní hrdinové předchozích knih, se ve Zvonu stali vedlejšími postavami. Jejich úloha není nijak významná a děj kupředu posouvají jiné známé i nové postavy. Ano, i díky Citře a Rowanovi se události daly do pohybu, ale nejsou zachránci světa ani jediní vyvolení, jak bývá v young adult literatuře zvykem. O tom, jak by měl nový svět vypadat, rozhodují různé frakce smrtek, tonistů i Nimbus, který má svůj vlastní plán. Každý se snaží, aby bylo po jeho, ale akce protivníků a nepředvídatelné události všechno komplikují.


Významnou roli zastává Greyson Tolliver, který vystupuje jako Zvon, bývalá Nimbova zástupkyně Loriana, kapitán/ka Jeri, smrtka Faraday s bývalou knihovnicí Munirou, smrtky Possuelo, Goddard a Randová a samozřejmě Nimbus. Kromě nich se tu ale objevuje i spousta dalších postav, a tak má kniha hned několik dějových linek, které se vzájemně proplétají.


Konec, v němž se spojují všechny příběhy
Některé z příběhů v knize jako by s těmi ostatními vůbec nesouvisely. Neal Shusterman je však mistrovský vypravěč, který na konci spojil všechny příběhy v jeden, a i těm nesouvisejícím dodal smysl a pevně je zasadil do konceptu světa, který vytvořil. Závěr je nečekaný, ale originální, a i když nenadchne každého, rozhodně nepostrádá logiku.


Cesta k tomuto velkolepému konci je plná akce, nebezpečí, hledání pravdy a nových odhalení. Svět, ve kterém lidstvo porazilo smrt, je čtenářsky atraktivní a detailně propracovaný. Když k tomu přidáte čtivý styl psaní Neala Shustermana, dostanete knihu, která nejen pobaví, ale přináší i spoustu podnětů k zamyšlení.

zvon

ZVON
Autor: Neal Shusterman
Originální název: The Toll
Překlad: Petr Kotrle
Žánr: young adult
Vydáno: Yoli, 2021
Počet stran: 544

Hodnocení: 100 %



Odkaz: https://www.knizniklub.cz/knihy/455728-zvon.html#specification-content


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Redlová: „Prolistovat se opravdovým bookletem k CD, to má prostě něco do sebe.“

lucie redlovaOtec, matka, křižovatka
Lucie Redlová si na svém nejnovějším albu Křižovatka řekla o přízeň lidí, kteří hledají v hudbě víc než jen výrazné rytmy a vlezlé melodie. Dospělé písničkářs...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Díky schopným policajtům se nakonec vrazi zpovídají ze svých zločinů“

legendy kriminalistiky 200Nakladatelství Albatros Media se rozhodlo převést na papír knih Legendy kriminalistiky – dokumentární krimi seriál České televize z pera Miroslava a Dany Vaňurových. Pokud se chcete podívat do zákulisí vyšetřování n...


Literatura

Příběh jedné rodiny na pozadí politických událostí. Neobyčejné osudy obyčejných lidí

200 hostJsem dítě devadesátých let. Narodila jsem se po revoluci a totalitu poznala jen z vyprávění. STB, domovní prohlídky, prověrky a nakonec i cinkání klíčů si umím jen představovat. Doposavad jsem se s realitou minulosti – o...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Film Občan K. aneb Co se do výstavy nevešlo?

obcan k ztohovenDo kin právě míří film ukazující pozadí unikátního projektu Občan K. Projekt, který přibližně před dvěma lety vzbudil pozornost mnoha lidí, včetně policejních složek, nenásilnou i když trochu kontroverzní metodou připomíná,...