Zjistěte, kdo k vám chodí do krmítka

Zjistěte, kdo k vám chodí do krmítka

Tisk

poznate ptaky 200Příhodně před zimou vyšla v nakladatelství Kazda kniha Poznáte ptáky našich zahrad? od biologa Ulricha Schmida.

 

 

 

Tato knížka má dvě části – první je spíše teoretická a druhá nazvaná Ptáci v zahradě je jakýmsi atlasem ptáků a jedna je lepší než druhá. Úvod se zabývá ptáky v zahradě, zmiňuje také projekt „Hodinka pro ptáky našich zahrad“, věnuje se lučními rostlinami i stromům na zahradě, možnostem hnízdění, krmením ptáků nebo jejich pozorováním.

Atlas je rozdělen na tyto části: Pěvci, Šplhavci, rorýsi, sovy a kukačky, Holubi, bahňáci, racci a chřástalovití, Dravci, Kormoráni, brodiví, volavky, potápky, hrabaví a kachnovití. Celkem se jedná o 100 druhů opeřenců, kdy u každého z nich je minimálně jedna fotografie, popis jeho znaků, výskytu a zajímavostí. U některých druhů se nachází také zvýrazněný Tip pro vaši zahradu.

Čtení mě moc bavilo, líbily se mi fotografie daných ptáků a zaujaly a často také rozesmály mě především fonetické přepisy jejich zvuků. Zde je popis u všem známého Kosa černého: „Hlasový projev je rozmanitý, vedle hlasitého „tyx-tyx-tyx…“, které někdy opakuje tak vytrvale, až to člověka začne rozčilovat, je zejména nápadné varovné, potlačované „djúck“, spatří-li nějaké vetřelce na zemi, například kočku, a vysoké ostré protáhlé „sííí“, kterým zase upozorňuje na nebezpečí ze vzduchu (dravce). (str. 86)

Kromě toho, že se člověk může na knihu obrátit ve chvíli, kdy potřebuje identifikovat nějakého pro něj neznámého opeřence, se také může dozvědět spoustu nových informací. Mně například překvapilo, že byl brkoslav vnímán předky jako předzvěst něčeho zlého a vžilo se pro něj označení „morový pták“ a zaujal mě krutihlav svým maskováním, chtěla bych někde vidět malého půvabného Mlynaříka dlouhoocasého nebo králíčka.

Poznáte ptáky našich zahrad? je podle mě přesně ta kniha, kterou by každý měl mít v knihovně. Jedinou její nevýhodou může být menší velikost písma, ale ta je kompenzována velkým množstvím informací a opravdu názornými fotografiemi.

Ulrich Schmid (*1957) je biolog a autor vědeckých publikací. Od nejútlejšího mládí se pohyboval v přírodě s dalekohledem a lupou a později se z této vášně pro něj stalo téměř povolání. Několik let strávil na ptačích ostrovech na pobřeží Severního moře pozorováním táhnoucích ptáků. V současnosti vede oddělení komunikace ve Státním přírodovědeckém muzeu ve Stuttgartu, zaměřené na vzdělávání a práci s veřejností.

poznate ptaky

Poznáte ptáky našich zahrad?
Autor: Ulrike Schmid
Překlad: Lenka Pučalíková
Žánr: populárně naučná, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 92 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Poznejte ptáky našich zahrad

https://www.knihykazda.cz/poznate-ptaky-nasich-zahrad/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději se ženami, které si vytáhly Černého Petra

Nevidim ani tmuNakladatelství Prostor vydalo novou knihu Aleše Palána Nevidím ani tmu. Je plná jedinečných fotografií přední české fotografky Alžběty Jungrové a silných emotivních příběhů šesti žen, se kterými autor vedl rozhovory o naději, která někdy v ži...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sarah Waters – Platící hosté

platici200Poválečný Londýn. Rozdíly, zmatek, téměř nekonečné vzpamatovávání se z válečných hrůz. Do toho jedna zchudlá rodině, jeden zdánlivě šťastný manželský pár, jedna skrývaná touha... Jedna vražda. To jsou zásadní body děje románu Sarah Waters, Platíc...


Literatura

Údolí rozhodnutí znovu po čtyřiasedmdesáti letech…

udoli rozhodnuti200Rozsáhlá sága vyprávějící o osudech bohaté ocelářské rodiny Scottů byla poprvé vydána ještě během druhé světové války v roce 1942 a o tři roky později byl na motivy tohoto románu natočen úspěšný film. Americká autorka Marcia Davenp...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

lapelica plakat200Jako každoročně se také letos - v druhé půli února - mohou zájemci o španělsky mluvené filmy seznámit s tvorbou nejen španělskou, ale také zemí Jižní a Střední Ameriky (samozřejmě s výjimkou Brazílie, kde se mluví portugalsky). Přehlí...