Bohatě ilustrovaná kniha nejen pro čínofily

Bohatě ilustrovaná kniha nejen pro čínofily

Tisk

cina200V lednu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum publikace Čína s podtitulem Ilustrované mýty a legendy, která se čtenářům snaží přiblížit bohatou historii, příběhy a legendy nejlidnatější země světa.



O čem to je?

Jak název napovídám, v knize najdeme souborné informace o mytologii staré Číny a čtenářům jsou zprostředkovány informace, příběhy a umělecké památky, které byly dříve v povědomí pouze folklorních specialistů a badatelů. Doba chaosu a hrdinů nám prozradí, jak vznikl vesmír, odkud se vzal člověk a dozvíme se i o životech legendárních hrdinů jako je například Pchan-ku, Fu-si, Šen-nung a mnoho dalších.

Co v knize najdeme?

Kniha disponuje Obsahem, předmluvou, samotné tělo knihy tvoří jednotlivé příběhy (například Posvátná hora Kchun-Lun, drak a fénix, Jak Žlutý císař postavil vůz), samozřejmostí je Epilog a na závěr je zde Čínská dynastie v datech. Nechybí více než 100 ilustrací s podrobnými popiskami a vysvětlivkami (název, dynastie, technika, velikost, místo vystavení), které čerpají z více než dvou tisíc let čínského umění! Nechybí malby, keramika a porcelán, typické nefritové šperky, ale taky bronzové sochy (právě ty mě překvapily svým stářím a propracovaností nejvíc) či výzdoby hrobek.

Proč si knihu přečíst?

Dlouhá kulturní tradice Číny je spletitá a pro Evropana mnohdy nepochopitelná, ale autoři si dali tu práci a snažili se vytvořit komplexní vyprávění o tom, co ji formovalo. Báje z této země lépe pochopíme a snad lépe uchopíme i čínskou kulturu. Poučíme se také o celé řadě rozličných uměleckých děl.

Jaký je můj verdikt?

Očekávala jsem nevím proč něco trochu jiného, například obsáhlejší úvod do tematiky nebo osvětlení čínské kultury, ale obsah knihy se mi rozhodně zamlouvá. Bohaté ilustrace na mě dýchly východem, stejně jako typické mytologické příběhy. Knihu doporučuji jak lidem, kteří oceňují bohatou čínskou kulturu, tak i těm, kteří se s ní teprve seznamují. Nebudete zklamáni!

cina

Název: Čína - Ilustrované mýty a legendy

Autor: Te-chaj Chuang, Ting-chao Čang, Ťing Siang
Originální název: Illustrated Myths and Legends Of China (2018)
Žánr: encyklopedie, mytologie
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 176
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/387051-cina-ilustrovane-myty-a-legendy.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kazan: „Dokud se o tu troubu nespálíte, nepoznáte, že je horká…“

creative zen tereza kazanNedávno se na pultech knihkupectví objevila její kniha Chameleonka. Tereza Kazan sepsala čtivé příběhy, které většinou jako modelka prožila na cestách světem. Některé jsou zábavné, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Novou řadu pohádek pro nejmenší Lucie Seifertové odstartoval Bruncvík

Lucie Seifertová se v historii pohybuje jako ryba ve vodě. Asi nejznámější je mezi čtenáři její maxileporelo Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných událostí, které obdivují čtenáři od nejmenších po největší,...


Literatura

Nelítostný Joe Pike jako Ochránce nežádoucího svědka

Ochrance 200Bývalý policista, mariňák, žoldnéř s pestrou minulostí, prodejce střelných zbraní Joe Pike – to je hlavní hrdina románu Roberta Craise Ochránce. Zápletka zdá se být naprosto jednoduchá: na jedné straně jsou taj...

Divadlo

Nový muzikál Mýdlový princ na prknech Divadla Broadway

MP perexUž od začátku ledna probíhají v pražském Divadle Broadway zkoušky na nový muzikál Mýdlový princ, jehož premiéra je ohlášena na 12. března 2015. Zatímco režisérem inscenace, která je avizována rovněž jako hudební komedie, je...

Film

Yves Saint Laurent - recenze

200filmNa plátna českých kin vstupuje nový snímek ve Francii známého herce a režiséra Jalila Lesperta. Předlohou mu byl život jednoho z nejslavnějších módních návrhářů dvacátého století, Yves Saint Laurenta. Toho herecky věrohod...