Co viděla hodinářova dcera?

Co viděla hodinářova dcera?

Tisk

Hodinarova dcera perexV létě roku 1862 se na březích Temže u Birchwood Manor vylodí skupinka mladých umělců pod vedením talentovaného Edwarda Radcliffa. Jejich plán je jednoduchý – strávit léto v odloučení a nalézt inspiraci pro svou další tvorbu. Pobyt však skončí jinak, než si představovali – jedna žena z jejich skupiny je mrtvá, druhá nezvěstná a navíc se ztratilo cenné dědictví.

 


Žena s koženou brašnou

O sto padesát let později mladá londýnská archivářka Elodie Winslowová nachází koženou brašnu, v níž jsou dvě věci – vybledlá fotografie zatčené ženy a skicář, ve kterém je kresba dvojdomku u řeky. Kdo je žena na fotografii a co ukrývá? Netuší, že našla klíč k vyřešení dávného neštěstí ani to, že někdo tenkrát všechno viděl. Birdie Bellová, hodinářova dcera.

Knihu Hodinářova dcera napsala australská spisovatelka Kate Mortonová. Ta dokáže mistrovsky proplétat časové linie a propojovat osudy jednotlivých postav. Tohle své umění prokázala ve všech svých předešlých románech, z nichž k nejlepším patří Tajemství letního dopoledne, Ztracený slib nebo Šepot vzdálených chvil.

Dobře skryté nápovědy

Tahle kniha rozhodně není oddychovým čtením, právě naopak. Vyžaduje pozorného a soustředěného čtenáře, protože je v ní spousta postav hrajících v příběhu důležitou roli. Navíc se pohybují v různých časových rovinách, od viktoriánské Anglie přes třicátá léta, druhou světovou válku, osmdesátá léta až po současnost. Příběh je propracovaný do nejmenších detailů a nachází se v něm drobné nápovědy, jak se asi všechno odehrálo, ale jejich přítomnost si pravděpodobně uvědomíte až po dočtení.

Rafinovaný a komplikovaný příběh

Hlavní roli v příběhu hrají umění, láska, tajemství, ztráta, krádež a vražda. O místy temnou atmosféru se stará především jedna netradiční vypravěčka, jejíž zakomponování do knihy je opravdu skvělým a originálním nápadem. Propletenec postav a událostí se pomalu rozmotává a vede ke konci, který vyrazí dech. Některá spojení mohou působit jen jako velká souhra náhod – ale nedějí se náhody i ve skutečném životě? Kate Mortonová zkrátka ví, jak stvořit rafinovaný a komplikovaný příběh, takže pokud milujete právě takovéhle druhy knih, její novinka vás nezklame.

Hodinarova dcera obal

Hodinářova dcera
Autorka: Kate Mortonová
Originální název: The Clockmaker's Daughter
Žánr: historický román, román pro ženy
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2019
Počet stran: 432

Hodnocení: 100%

www.knizniklub.cz/knihy/370853-hodinarova-dcera.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Operní režisérka: „Odvážné kroky nás posouvají kupředu“

klasterky rozhovor 200S odvahou sobě vlastní se do přípravy novodobé premiéry opery J. A. Bendy Vesnický trh pustila zkušená operní režisérka Magdalena Švecová. Dílo spatří světlo světa poprvé na zahájení festivalu Klášterní hudební slavnosti 30. k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Klaudie na rozcestí: chce dítě a je jedno s kým

klaudie200Nakladatelství Motto ve společnosti s Albatros Media přináší čtenářkám, které mají rády příběhy o partnerských a rodinných vztazích, již třetí knihu Beáty Matyášové. I tentokrát začíná jméno hlavní ...


Literatura

Stavbařův průvodce Evropou

stavbaruvPruvodce perexExistují stavby, které jsou krásné, technicky dokonalé a mnozí z nás o nich také mnoho vědí. Na druhou stranu ale existují mnohé stavby, které jsou...

Divadlo

Cupito, dupito... aneb po čertech dobrá podívaná
ImageV neděli 15. ledna zavítalo do zlínské Zelenáčovy šopy divadlo Povidlo s loutkovou pohádkou Kašpárek v pekle. Hadroví herci provedli diváky lesem, hradními komnatami i peklem. Hlavní hrdina kašpárek, hlava pomazan...

Film

Člověk a jeho symboly

logo-portalŠvýcarský psychiatr a psychoterapeut Carl Gustav Jung (1875-1961) patří vedle staršího rakouského kolegy Sigmunda Freuda (1856-1939) k nejznámějším osobnostem, které i laické veřejnosti přiblížily taje (pod)vědomí, nevědomí a...