Srdce včely má pět komor – o včelách a vášni k nim

Srdce včely má pět komor – o včelách a vášni k nim

Tisk

IMG 20191002 120431Život Helen je plný stěhování, práce, vyčerpání a povinností. Momentálně si zvyká na novou hektickou práci a na další místo, kde bydlí, a které snad někdy nazve i domovem. Mezi snad jediné chvíle klidu patří návštěvy kamaráda Luka a jeho úlu. Včely a jejich život ji hned od začátku fascinují, líbí se jí, jak Luke pracuje s úlem, jak se při jeho práci vždy jakoby zastaví čas. Jelikož včely nesnesou jakýkoliv zásah do svého úlu, je třeba být v jejich přítomnosti tichý, klidný a koncentrovaný. Helen je včelařstvím natolik okouzlená, že o něm neustále mluví a tak se ji rozhodnou přátelé o Vánocích překvapit.

V obálce najde poukaz, který oznamuje, že se všichni složili a koupili jí včelstvo, společně s mapou, kde si ho může na jaře vyzvednout. Helen je zaskočená, překvapená a dojatá zároveň a zároveň jí dochází, že teď už je jen krůček od pořízení vlastního úlu.

A tak se její záliba ve včelách stává pomalu vášní. Ponoří se do knih o historii včelaření a začíná vybírat pro své včelstvo ten nejlepší úl. Prostřednictvím jejího zkoumání včel a jejich života se o nich poučí více zároveň i čtenář. Helenina kamarádka jí dokonce domluví i návštěvu v muzeu, kde si může včelu prohlédnout pod mikroskopem zblízka, dozví se tak i více o jejich anatomii. Helen si uvědomuje, že mít včely není stejné jako mít nějaké domácí zvíře.

Včelaření dává životu smysl a řád

Včely si nikdy nemůžeš plně ochočit, žijí si svým vlastním životem a jejich společný vztah bude založený z větší míry na respektu k nim, vždy budou svobodné a nezávislé. Téměř jakýkoliv větší zásah z její strany do fungování úlu, může mít klidně i za následek úhyn celého včelstva. Její láska a obdiv k včelám každý den roste a taky způsobuje pozitivní změny v jejím životě - její chaotický život nabral konečně smysl a směr. Nenechává se už zcela pohlcovat prací a čím dál větší část jejího času tráví se včelami, ať už doopravdy nebo prostřednictvím knih.

Díky včelaření, začíná poznávat nové lidi a přátele, dokonce jednoho zajímavého mladého muže. Chvíle se včelami Helem přináší klid, více se zaměřuje na přítomnost, myšlenky se jí netoulají bůhví kde, dalo by se říci, že je to pro ni forma meditace. Se včelami se zastaví čas, problémy a termíny zmizí, vše na čem záleží, je úl a život v něm. Život, který je skrytý, nikdy jej plně nevidíme, stále plný tajemství. Můžeme do něj jen někdy nakouknout, možná maličko ho poupravit, ale to je tak vše. V úlu má každá včela své místo, zná svůj účel, a to co se může zdát chaosem, naopak je perfektně fungující mechanismus - je neuchopitelný, krásný, udivující, svobodný a plný překvapení.

O autorovi:

Helen Jukes je spisovatelka, učitelka psaní a hlavně také včelařka, původem z Leicestershire. Její články se objevily v mnoha publikacích jako Caught by River, BBC Wildlife, Resurgence, Junket a LITRO. Jako učitelka tvůrčího psaní působí na Oxfordské univerzitě a jako včelařka spolupracuje s charitou Bee Friendly Trust, založenou včelařem Lukem Dixonem, aby podpořila naše porozumění včelám a pomohla pěstovat udržitelná stanoviště. Není tedy překvapením, že její první kniha s názvem Srdce včely má pět komor (2018, v českém vydání 2019) je věnována včelám, jejich světu, tajemstvím, životu a kráse.

Ukázka z knihy:

Po cestě zpět do Oxfordu s krabicí plnou včel se pokouším najít slovo, které by ten pocit vystihovalo. „Bylo to jako teplo. Jakoby z nich vycházelo teplo. Cítil jsi to někdy?” zeptám se Luka. Neustále se otáčím dozadu, jelikož čekám, že z kufru každou chvíli vyletí roj včel. Luke si s mysticismem moc nezadá, ale dává průchod svým zkušenostem a rád o věcech přemýšlí. „ No v úlu teplo je. Včely si uvnitř udržují zhruba pětačtyřicet stupňů, aby se plod mohl vyvíjet. Dnes je chladno. Možná jsi cítila, jak teplo uniká…“

To dává smysl, ale nemyslím si, že to bylo tím. To teplo nevycházelo z úlu, ale z prostoru kolem mě. Možná, že slovo teplo to nevystihuje přesně. Nedaří se přijít na to správné. Když zastavíme na benzínce, otevřu kufr a přitisknu obličej ke kovové mřížce. Včely jsou vzhůru nohama a jejich nožičky cvakají a cupitají. Jsou nádherné, chce se mi říct. Jsem jimi uchvácená. Jakmile znovu vyrazíme na cestu, říkám to Lukovi, ale mám oči natolik dokořán, že to vyzní přehnaně a hloupě. Tolik drobných nožiček, menších, než je šířka vlasu. Nemůžu se dočkat, až budeme doma.

Název: Srdce včely má pět komor
Autor: Helen Jukes
Překlad: Vendula Hlavová
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 266
Vydalo nakladatelství: Nakladatelství KAZDA s.r.o.
Hodnocení: 85 %

IMG 20191002 120431

Foto: Lenka Kališová

https://www.knihykazda.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dívky ve sněhu. Sedí ve vězení ten pravý?

divky ve snehu perexDívka v ledu, Dívky ve vodě, Dívky ve sněhu… Začíná být náročné se v těch knížkách orientovat. Tahle je prvním dílem krimi série (mimochodem stejně jako Dívka v ledu) a proto jsem na ni byla hodně zvědavá - když by to bylo d...


Literatura

Klaudie na rozcestí: chce dítě a je jedno s kým

klaudie200Nakladatelství Motto ve společnosti s Albatros Media přináší čtenářkám, které mají rády příběhy o partnerských a rodinných vztazích, již třetí knihu Beáty Matyášové. I tentokrát začíná jméno hlavní ...

Divadlo

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER 2022 udělil čtyři Marty

encounter200Čtyři pozoruhodné výkony včera při závěrečném ceremoniálu vyzdvihla mezinárodní porota 32. ročníku Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER, který v termínu od 29. března do 2. dubna pořádala Divadelní fakulta JAMU. Festivalové s...

Film

Jak se na internetu píše nejen o filmu

o filmu perexKdyž skončila doba výhradně tištěných médií s pisateli řekněme předem vybranými a do popředí se prodrala éra internetová, proměnil se i způsob psaní. Na internetových platformách – ať již písemných nebo audiovizuálních – se totiž může up...