Je libo argentinskou literaturu? Přečtěte si knihu Tohle je moře

Je libo argentinskou literaturu? Přečtěte si knihu Tohle je moře

Tisk

Tohle je more 200Tohle je moře je třetím román argentinské prozaičky a novinářky Mariany Enriquezové a pokud vás láká přečíst si něco jiného, určitě byste po něm měli sáhnout.

 

 

Osobně jsem se na knihu nechala nalákat především anotací zmiňující slavné rockové hvězdy a také zmínkou o prvcích fantastična i řecké mytologie. A v neposlední řadě mě zajímala právě autorka z Argentiny.

Tohle je moře vypráví kouzelný příběh o tajemných bytostech, které si berou pod svá křídla slavné rockové hvězdy, jsou jejími věrnými společnicemi, ale jsou to právě ony, jež je zabíjejí. Jedná se o jakési sesterstvo se zvláštními pravidlyi chováním. V knize je prezentován příběh skupiny Fallen, ale řeč je také o Kurtu Cobainovi, Sidu Viciousovi nebo Jimu Morrisonovi. Čtenáři se před očima rýsuje jednak hudební svět a jeho světlé i slabé stránky, tak také ten magický. Ten navozuje zvláštní atmosféru a obtížně se do něj proniká.

Knížečka je velmi útlá – má jen 120 stránek, takže ji přečtete během odpolední kávy. Tato délka přímo předurčuje, že příběh nebude nikterak propracovaný a detailní. Námět je jistě zajímavý, ale tím, že nejde do hloubky a pracuje hlavně s atmosférou, se o dost ochuzuje. Pro mě bylo Tohle je moře zajímavou exkurzí do jiné literatury a nepopírám, že by mnou neprojel mráz, když jsem si četla o mnou oblíbených rockových velikánech.

Mariana Enriquezová (nar. 1973) je argentinská prozaička a novinářka. Vystudovala žurnalistiku a sociální komunikaci a vede kulturní rubriku v deníku Página/12. Věnuje se především románové a povídkové tvorbě a generačně náleží ke skupině autorů takzvané nové argentinské prózy. Její soubor povídek Co nám oheň vzal (2014, česky Host 2016) vyvolal obrovský zájem jak mezi čtenáři, tak mezi nakladateli po celém světě. Tohle je moře (2017) je jejím třetím románem, práva na něj se prodala do osmnácti zemí.

Tohle je more

Tohle je moře
Autor: Mariana Enriquezová
Překlad: Lucie Trägerová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2019
Počet stran: 120
Hodnocení: 70 %

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/prekladova-beletrie/tohle-je-more-1545


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není to jen “romantická rytírna", říká o jihlavském Merlinovi Barbora Jandová

barbora jandova  PEREXV sobotu 31. ledna uvede v premiéře Horácké divadlo v Jihlavě hru Tankreda Dorsta Merlin aneb Pustá zem. Zatímco režisérem inscenace je Peter Gábor, dramaturgyní je v tomto případě Barbora ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Básně z jazzové dásně potěší

BasneJazz perexJana Koubková oslaví tento rok na konci října významné životní jubileum. Nejen proto vydalo nakladatelství Galén její v pořadí již třetí knížku (předchozí dvě jsou Recepty proti samotě a Zutí provádím s chutí).


Literatura

Doreen Virtue: Karty, jež odhalí smysl života?

doreen virtue karty smyslu zivotaVánoční čas – to je nejen příjemné rozjímání, ale také bilancování. Pokud cítíte zoufalou prázdnotu, protože váš život není naplněný tak, jak byste si přáli, nevíte, kam se sami se sebou vrtnout, pak ještě před...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...