Cesta kolem světa s jídlem a pivem
Kultura21.cz

Cesta kolem světa s jídlem a pivem

jidlo a pivo200Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.

 

 

 

Kuchařka je rozdělena na 5 velkých částí, mezi kterými je občas jako předěl zajímavý text o pivu jako takovém. Upozorňuje na zajímavé druhy, a také na to, co se k nim hodí. První kapitola se jmenuje Na zahájení a najdete v ní například indické cibulové bhaji nebo čínské palačinky plněné trhaným kachním masem. Další části nazvané Malé a Velké potvůrky se zaměřují na různé maso a nechybí zde třeba křupavá křepelka, jehněčí kofta a telecí cordon bleu. Obsáhlá kapitola je Lilian gish (= ryba v určitém dialektu), obsahující recepty na ryby a jiné mořské plody. Závěr patří Nejlepším kámošům piva.

Recepty obsahují vždy krátký úvod, což je buď stručný popis daného pokrmu, autorova vzpomínka, a také důležité doporučení, jaké pivo se k tomu jídlu hodí. Autor je opravdu zcestovaný milovník piva, ale nemusíte se vůbec bát, že by vám cpal nějaké názory nebo vás přesvědčoval, jaké si máte dát pivo. Spíše vám Ross sdělí, jaké má k danému jídlu rád on.

Ross Dobson musí na první dojem zaujmout svým stylem psaní. Jen během úvodu, kde popisuje proč je jídlo a pivo tak dobrá kombinace, jsem se hodně smála a nemohla se dočkat dalších stránek. Styl psaní je tedy velmi lidský a plný humoru. Až má člověk dojem, že nečte kuchařku, ale spíše nějaké zápisky vašeho kamaráda. A když se na jedné stránce objevil smažený sýr, srdce zaplesalo:

„Tahle pochoutka se těší ve východní Evropě, obzvlášť pak v České republice, kolébce piva plzeňského typu, velké oblibě. Každý pokrm obsahující smažený sýr je přitom předurčen k tomu, aby byl skvělý, tenhle snad nejvíc ze všech. Trojobal uzavírající sýr jen znázorňuje jeho skvělou nebo ne až tak skvělou (pokud se řadíte mezi škarohlídy) chuť. Na talíři bych smažený sýr doplnil nakládanou okurkou, višňovým džemem, případně limetou nebo mandlovým pickles – a k tomu plzeňské samozřejmě. Smažený sýr a plzeňské: Bůh existuje.“ (str. 52)

Při letmém prolistování knihy jsem se bála, že budou recepty plné neobvyklých surovin, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Recepty jsou sice ze zahraniční kuchyně, ale suroviny jsou u nás běžně k dostání a já jen zjistila, že si musím udělat zásoby koriandru a ochutnat spoustu pokrmů s chilli.

Jídlo + Pivo je skvělá kniha plná zajímavých informací a receptů, na které vyloženě lákají skvělé a velmi kvalitní fotografie. Jsou jak z instagramového profilu, pečlivě naaranžované, a přesto působí „chlapsky“ a sbíhají se u nich sliny. Pokud hledáte dárek pro nějakého milovníka piva nebo nadšené kuchaře a kuchařky hledající nějaké nové recepty, je pro ně tato kniha ideální. V mé knihovně bude zabírat velmi čestné místo.

Ross Dobson je šéfkuchař, spisovatel a vycházející hvězda na kuchařské scéně v Austrálii. V angličtině vydal 14 knih, jmenovitě například Wholefood Kitchen, Casual Entertaining, Fired Up, Kitchen Seasons, Chinatown. Jeho sloupečky můžete najít v australské edici časopisu BBC GoodFood.

 

jidlo pivo

Jídlo + pivo – výborné jídlo k pivu
Autor: Ross Dobson
Žánr: kuchařka
Překlad: Zuzana Dyková
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 240
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Nakladatelství Omega



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Rozhovor

Michal Singer: „Šílení vůbec nejsou umělci a další jim podobní. Praštění jsou přece – ti všichni ostatní….“

singer michal 200Na slovíčko jsme tentokrát pozvaii umělce Michala Singera, o jehož poslední výstavě s názvem Argonautika se v poslední době hodně mluvilo. Jak ho tento epos oslovil a jak dílo vznikalo, si můžete přeč...

Hledat

Banner

Z archivu...

Čtěte také...

Kdy skončí naše utrpení – dopisy a básně z Terezína

Do rukou českých čtenářů se nyní dostává, zásluhou nakladatelství Academia, unikátní svědectví o tragickém osudu jedné z mnoha obětí holocaustu, nadané a obdivuhodné ženy, československé občanky a vlastenky Ilsy ...


Literatura

Bílá paní na hlídání – večerníček v knížce

200litVezměme to pěkně popořádku: nejdřív byla kniha Pavla Brycze s ilustracemi Evy Sýkorové-Pekárkové. Úspěšná kniha. Odborníky ceněná, čtenáři oblíbená. Z knihy pan autor osobně vytvořil scénář, pan výtvarník VHRSTI vytvořil obrázky a pan režisér Petr Friedl p...

Divadlo

Služky - První inscenace sezony 2015-16 v BuranTeatr Brno

Sluzky 200BuranTeatr hraje po mnoha různých stěhováních už několik let na Sokolském stadionu v Brně. Má tam své stabilní zázemí, má tam své diváky, o které díky pestré a nápadité nabídce inscenací nikdy nemá nouzi. Stejně tak bylo plno i na první premiéře sez...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...