155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

Tisk

gurman200Hurá, konečně kniha, která si neklade za cíl osvětlit problematiku syrové stravy! Ostatně, toho je všude až dost, velmi oceňuji, že tady tento nutný úvod vzali autoři jen velmi stručně a jasně – a tím pádem i velmi zajímavě a čtivě, protože si odpustili agitaci, jež ve všežravcích probouzí pocit viny… a chtějí především ukázat na chuťovou rafinovanost, kterou raw food nabízí. A která je aplikovatelná do jakéhokoliv stravovacího stylu. Je to opravdu stylová gurmánská kuchařská kniha!

 


Množství a změna jídelníčku: je to moc nebo málo?
Se syrovou stravou mám své pokusné zkušenosti a je pravdou, že třeba nejrůznější druhy smoothie jsem do svého jídelníčku zařadila natrvalo. Přesto jsem občas při pročítání neskutečně úžasných receptů nechtěně sklouzávala k ekonomické výhodnosti nebo nevýhodnosti. Pravdou je, dokazují to zkušenosti nadšenců této stravy na facebooku, že se časem množství snědeného začne snižovat, tedy sníte méně, ale velmi důležitým faktorem pro plnohodnotné syrové stravování je kvalitní ovoce a zelenina, ořechy, semena. A to se dostáváme za prvé do potíží při shánění (bio obchody, farmáři, vlastní výpěstky, eshopy…) a do potíží s ufinancováním, protože tady bych osobně neměla ráda kompromis. Na druhou stranu člověka napadne, jak moc se zaplácáváme laciným pečivem a nekvalitními potravinami… oproti tomu je pohled do této kuchařky doslova jedno velké WAU: „Proboha, a tohle všechno si opravdu zasloužím!?“ Ano, samozřejmě, pro podobný styl stravování bylo lidské tělo stvořeno!
Raw food považují autoři za výborný jídelníček při regeneraci. A tady souhlasím. Jste-li po nemoci, unavení nebo bojujete s nějakou chronickou alergií či vleklým zdravotním problémem, ZKUSTE TO. Zkušenosti autorů ukazují, že čistka těla probíhá poměrně rychle, v řádu dnů a týdnů a že to není vůbec nikterak energeticky omezující dieta. Právě naopak. Na syrové stravě lze  uběhnout i maraton.

gurman6


Osobní zkušenost? Povznášející
Mohu potvrdit, že syrová jídla přináší do života opravdu pocit povznesení a ta energie, která je živá – je opravdu cítit. Víc než těžké tučné nebo sladké kalorie, smažený řízek nebo harlekýn dort. Proto tuto knihu beru jako báječné oživení mého vaření, mé kuchyně – skvělá inspirace na lehká jídla na léto – tipy na zdravé mlsání. Fascinující chipsy z kadeřávku, náhrady živočišného mléka nebo sušené krekry, které hravě nahradí chléb. Úžasné.  

Nejrychlejší příprava jídla: Všechno do 10 minut!
Kuchyně vitariána má několik výhod. Za prvé ušetříte za plyn, elektriku, ba i velmi za saponáty, protože nádobí se myje většinou jenom horkou vodou. Pro začátek si vystačíte s mixérem, ale v této knize najdete také tipy na další šikovné pomocníky. Neberte je tedy jen jako nutnou reklamu, ale i jako cosi, co rozšíří vaše obzory na trhu s těmito spotřebiči.  A pokud někdy nepočítáme dobu nutnou pro namáčení surovin (ořechy, sušené ovoce a zelenina), pak příprava jednotlivých jídel nepřesahuje 10 minut. Samozřejmě kromě těch báječných moučníků, které jsou pověstné svou lahodností. S těmi si prostě musíme vyhrát.  Velký dík patří autorům právě za výborně rozepsané moučníky, ba i bonboniérové čokoládové pralinky k nerozeznání od těch normálních a méně zdravých. Ale jako ukázku jsem vybrala něco, co najde své využití právě nyní, na jaře.
„Bylinky jsou jedny z mála rostlin, které nejsou ovlivněny genovou manipulací. Byly naštěstí neustále opomíjeny díky své pověsti plevelu a tím manipulace ušetřeny, a proto si také zachovaly vysoké  množství živin. Plevelovité byliny se většinou dají najít na vlastní zahrádce nebo v lese, kam se nedostanou žádné pesticidy. My se vždy těšíme celou zimu na začátek jara, kdy se opět začnou postupně objevovat bylinky, protože si ceníme jejich omlazujícího a ozdravného účinku. Všichni víme, že naše prabáby a pradědové znali tajemství léčivosti bylin.
V dnešní době byliny konzumujeme maximálně ve formě čaje – a to často sáčkového, který bývá dokonce různými způsoby ošetřován a tím i znehodnocován. My jsme se však nadchli pro nový  způsob použití bylin v syrové kuchyni…“

gurman8


A následuje výčet divokých rostlin, které lze v malém množství přidat do mixovaných smoothie,  od bršlice kozí nožky až po sedmikrásky, pampelišky nebo krev čistící medvědí česnek. Bršlice mne zaujala, má pronikavou vůni a působí výborně proti zánětům.
Z knihy si vezmete cokoliv i pro běžné vaření, protože tu je velmi přehledně sepsáno vše od různých zdravých ingrediencí, jak je vybírat a k čemu se využít až po bylinky či ony již zmiňované kuchyňské pomocníky. Růžena a Andreas Wegenerovi vytvořili kuchařku, která velmi příjemně inspiruje a hlavně se na ní velmi hezky dívá.  Člověk má chuť si některé recepty vyzkoušet. Pokusila jsem si umixovat raw kečup a příjemně překvapil. Jako omáčka, která se hodí naprosto ke všemu.
Vitariánské vaření učí člověka přemýšlet o stravě, o kombinacích, opět přijít na chuť nejjemnějším chuťovým niancím a naučit se kombinovat chutě v jejich nejryzejších podobách.
Chápu, že ŽIVÉ VAŘENÍ BAVÍ.
Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.

Autoři: Růžena a Andreas Wegenerovi
Název: 155 receptů Růženy a Andrease, Gurmánská živá strava
Vydání: první
Fotografie: Růžena a Andreas Wegenerovi
Vydalo nakladatelství IFP Publishing, s.r.o., 2014, www.ifp-publishing.cz
Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Dusil: „Nic bych neměnil, všechno nějak plyne…“

dusil marek200Cítí se spíše folkařem, ale zároveň v sobě nechává probublávat spodní rockový proud. S formací Marek Dusil Blend chystá nové album a své písně nejraději předkládá v prostém akustickém hávu. Rád hraje pro vnímavé publikum. Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Než slehne rudý prach: Svět je jen hromada špíny

rudy prachOči plné rudého prachu. Pěkně štípou, hlavně zezačátku, ale ve chvíli, kdy se rozkoukáte, objevíte svět, z něhož se nechce ven, ačkoliv byste v něm za žádnou cenu při troše zdravého rozumu nechtěli žít. Syrovost a tak rozdílné morální hodnoty, pro...


Literatura

Sejdeme se v knihkupectví – tajemství a hádanky

sejdeme seStrýček Billy byl pro Mirandu vždycky jedno velké dobrodružství. Když se objevil, nikdy nevěděla co čekat, ale jedno bylo jisté – bude to neskutečná zábava. Nikdy jí přesně neřekl, o co dané odpoledne půjde, právě naopak. Prostřednictvím hádanek a ...

Divadlo

Celebrity

Celebrity 200Představení Celebrity je spíše než hrou hořkou výpovědí o stavu dnešní doby, a to nejen života celebrit, chcete-li slavných osobností, ale i našich životů a toho, co vše jsme schopni obětovat v zájmu naší důležitosti.

Film

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...