155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

gurman200Hurá, konečně kniha, která si neklade za cíl osvětlit problematiku syrové stravy! Ostatně, toho je všude až dost, velmi oceňuji, že tady tento nutný úvod vzali autoři jen velmi stručně a jasně – a tím pádem i velmi zajímavě a čtivě, protože si odpustili agitaci, jež ve všežravcích probouzí pocit viny… a chtějí především ukázat na chuťovou rafinovanost, kterou raw food nabízí. A která je aplikovatelná do jakéhokoliv stravovacího stylu. Je to opravdu stylová gurmánská kuchařská kniha!

 


Množství a změna jídelníčku: je to moc nebo málo?
Se syrovou stravou mám své pokusné zkušenosti a je pravdou, že třeba nejrůznější druhy smoothie jsem do svého jídelníčku zařadila natrvalo. Přesto jsem občas při pročítání neskutečně úžasných receptů nechtěně sklouzávala k ekonomické výhodnosti nebo nevýhodnosti. Pravdou je, dokazují to zkušenosti nadšenců této stravy na facebooku, že se časem množství snědeného začne snižovat, tedy sníte méně, ale velmi důležitým faktorem pro plnohodnotné syrové stravování je kvalitní ovoce a zelenina, ořechy, semena. A to se dostáváme za prvé do potíží při shánění (bio obchody, farmáři, vlastní výpěstky, eshopy…) a do potíží s ufinancováním, protože tady bych osobně neměla ráda kompromis. Na druhou stranu člověka napadne, jak moc se zaplácáváme laciným pečivem a nekvalitními potravinami… oproti tomu je pohled do této kuchařky doslova jedno velké WAU: „Proboha, a tohle všechno si opravdu zasloužím!?“ Ano, samozřejmě, pro podobný styl stravování bylo lidské tělo stvořeno!
Raw food považují autoři za výborný jídelníček při regeneraci. A tady souhlasím. Jste-li po nemoci, unavení nebo bojujete s nějakou chronickou alergií či vleklým zdravotním problémem, ZKUSTE TO. Zkušenosti autorů ukazují, že čistka těla probíhá poměrně rychle, v řádu dnů a týdnů a že to není vůbec nikterak energeticky omezující dieta. Právě naopak. Na syrové stravě lze  uběhnout i maraton.

gurman6


Osobní zkušenost? Povznášející
Mohu potvrdit, že syrová jídla přináší do života opravdu pocit povznesení a ta energie, která je živá – je opravdu cítit. Víc než těžké tučné nebo sladké kalorie, smažený řízek nebo harlekýn dort. Proto tuto knihu beru jako báječné oživení mého vaření, mé kuchyně – skvělá inspirace na lehká jídla na léto – tipy na zdravé mlsání. Fascinující chipsy z kadeřávku, náhrady živočišného mléka nebo sušené krekry, které hravě nahradí chléb. Úžasné.  

Nejrychlejší příprava jídla: Všechno do 10 minut!
Kuchyně vitariána má několik výhod. Za prvé ušetříte za plyn, elektriku, ba i velmi za saponáty, protože nádobí se myje většinou jenom horkou vodou. Pro začátek si vystačíte s mixérem, ale v této knize najdete také tipy na další šikovné pomocníky. Neberte je tedy jen jako nutnou reklamu, ale i jako cosi, co rozšíří vaše obzory na trhu s těmito spotřebiči.  A pokud někdy nepočítáme dobu nutnou pro namáčení surovin (ořechy, sušené ovoce a zelenina), pak příprava jednotlivých jídel nepřesahuje 10 minut. Samozřejmě kromě těch báječných moučníků, které jsou pověstné svou lahodností. S těmi si prostě musíme vyhrát.  Velký dík patří autorům právě za výborně rozepsané moučníky, ba i bonboniérové čokoládové pralinky k nerozeznání od těch normálních a méně zdravých. Ale jako ukázku jsem vybrala něco, co najde své využití právě nyní, na jaře.
„Bylinky jsou jedny z mála rostlin, které nejsou ovlivněny genovou manipulací. Byly naštěstí neustále opomíjeny díky své pověsti plevelu a tím manipulace ušetřeny, a proto si také zachovaly vysoké  množství živin. Plevelovité byliny se většinou dají najít na vlastní zahrádce nebo v lese, kam se nedostanou žádné pesticidy. My se vždy těšíme celou zimu na začátek jara, kdy se opět začnou postupně objevovat bylinky, protože si ceníme jejich omlazujícího a ozdravného účinku. Všichni víme, že naše prabáby a pradědové znali tajemství léčivosti bylin.
V dnešní době byliny konzumujeme maximálně ve formě čaje – a to často sáčkového, který bývá dokonce různými způsoby ošetřován a tím i znehodnocován. My jsme se však nadchli pro nový  způsob použití bylin v syrové kuchyni…“

gurman8


A následuje výčet divokých rostlin, které lze v malém množství přidat do mixovaných smoothie,  od bršlice kozí nožky až po sedmikrásky, pampelišky nebo krev čistící medvědí česnek. Bršlice mne zaujala, má pronikavou vůni a působí výborně proti zánětům.
Z knihy si vezmete cokoliv i pro běžné vaření, protože tu je velmi přehledně sepsáno vše od různých zdravých ingrediencí, jak je vybírat a k čemu se využít až po bylinky či ony již zmiňované kuchyňské pomocníky. Růžena a Andreas Wegenerovi vytvořili kuchařku, která velmi příjemně inspiruje a hlavně se na ní velmi hezky dívá.  Člověk má chuť si některé recepty vyzkoušet. Pokusila jsem si umixovat raw kečup a příjemně překvapil. Jako omáčka, která se hodí naprosto ke všemu.
Vitariánské vaření učí člověka přemýšlet o stravě, o kombinacích, opět přijít na chuť nejjemnějším chuťovým niancím a naučit se kombinovat chutě v jejich nejryzejších podobách.
Chápu, že ŽIVÉ VAŘENÍ BAVÍ.
Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.

Autoři: Růžena a Andreas Wegenerovi
Název: 155 receptů Růženy a Andrease, Gurmánská živá strava
Vydání: první
Fotografie: Růžena a Andreas Wegenerovi
Vydalo nakladatelství IFP Publishing, s.r.o., 2014, www.ifp-publishing.cz
Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Soutěže

Sny se mi plní, říká Taťána Kročková, autorka knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Zatímco její první kniha se jmenuje Tajemství snů a jak ho rozluštit, která vyšla v minulých dnech, její další připravovanou publikací by měl být tentokrát - román. To o sobě v následujícím rozhovoru prozradila Taťána Kročková, zástupkyně šéfredaktorky serveru Kultura 21. Celé povídání se ale netočí jen kolem nové knihy o snech, ale také o kultuře jako takové, o zálibách, vášních či o tom, jak moc jí vyhovuje vesnický způsob života.

Písně Hany Zagorové jsou říší bez hranic

Bohatý průřez nabízí kolekce písní Hany Zagorové z let 1968 až 2020. Skladby jsou řazeny chronologicky podle let a na šesti cédéčcích je jich sto dvacet. Vedle notoricky známých hitů tam lze najít i vyložené perličky.
Supraphon
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Rozhovor

Z Nebe spadne nová deska. Frontman komentuje začátky a úspěchy mladé kapely

200 nebeSkupina Nebe: "Doufáme, že to za nějaký čas budeme moci Richardovi všechno vrátit"

...

Hledat

Příhody telátka potěší malé poplety i rodiče

Ve vydavatelství Radioservis vyšla audiokniha Příhody telátka poplety určená pro malé děti, ale určitě pobaví a potěší i dospělé.
Radiotéka

Z archivu...

Čtěte také...

Mluvící podivné zvíře nejmoudřejším rádcem

bertikacmuchadlo perexPetra Soukupová je autorkou knih pro dospělé čtenáře. Tak tohle tvrzení už neplatí. Letos na podzim vydala svou první (a snad ne poslední) knížku určenou dětem. Bertík a čmuchadlo je příběhe...


Literatura

„Kreativitu vyčerpat nemůžete. Čím více jí vyčerpáte, tím více jí máte.“

inspir200Tak znie citát americkej spisovateľky Mayi Angelou, ktorý nájdeme v tejto knižnej novinke, ďalšej zo série omaľovánky pre dospelých. Protistresové omaľovánky pre dospelých sú dnes veľmi populárne. Každé väčšie kníhkupectvo má špeciálne miesto vyhraden...

Divadlo

Rossiniho opera v Brně, odvážná Zkouška lásky ve 21. století

Zkouska lasky perexHudební fakulta Janáčkovy Akademie múzických umění v Brně má své malé, ale moderní divadlo v ulici Orlí. Zde se představují studenti a absolventi Komorní opery Hudební fakulty se svými zajímavými výsledky studia. Posledním ti...

Film

Jak správně napsat rozbor filmu

RozborFilmu perexRadomír D. Kokeš se řadí k vyznavačům neoformalismu, jak potvrzuje jeho spoluúčast na české předmluvě ke kanonickému spisu Bordwella a Thompsonové Umění filmu. To znamená, že upřednostňuje průzkum toh...