Jarek Nohavica, zpívající básník

Jarek Nohavica, zpívající básník

Tisk

Nohavica jarek perexS životopisy slavných osobností se v poslední době roztrhl pytel. Ne všechny portréty se povedly. Tentokrát však z pytle vypadl poměrně povedený kousek. Knížka Jarek Nohavica autorky Dany Čermákové na první pohled potěší.

 

 


Je vidět, že má ke „zpívajícímu básníkovi“ vřelý vztah: „Tuto knihu věnuji mému Toníkovi, velkému obdivovateli Jaromíra Nohavici, díky kterému jsem poznala, kdo aristokrat folku je. Jeho písně mi hrává po večerech na kytaru – moc krásně…“ 

Půvabné věnování zařadila autorka na úvod své knihy o našem, troufnu si říci nejznámějším folkovém zpěvákovi, bohémovi, slezském patriotovi atd., atp. Nevím, kdo je Toník, neznám ani autorku tohoto textu, ale potěšila mě. Písničky Jarka Nohavici totiž opravdu lidovějí, má mnoho posluchačů, kteří vykoupí během několika desítek minut místa kteréhokoliv koncertního sálu, kde má Jarek Nohavica vystupovat. Je proto zaručeno, že mnozí z nich chtějí vědět něco více o zpěvákovi samotném. Právě jim vychází autorka vstříc.

Knížka je velmi pěkně formálně i obsahově zpracována. Autorka prokládá osobní výpovědi Jarka Nohavici i dalších osobností naší folkové scény se svými vlastními poznámkami a postřehy, cituje záznamy STB („Po zadokumentování protispolečenské činnosti objekta byl tomuto příslušnými orgány vysloven zákaz veřejného vystupování do konce roku 1984,“ – mimochodem, kromě zvláštního obsahu sdělení i zvláštní čeština), přebírá rozhovory ze soudobých společenských časopisů (jejich přehled je uveden v závěru knihy), aby dokreslila nejrůznější aspekty složité osobnosti zasazené do společenského rámce. Vše se velmi dobře čte.

Jaromír Nohavica je člověk neustálého hledání a objevování nových věcí, člověk výzev a odpovědí na ně. Čtenář může jeho zkušenosti konfrontovat se svými. Dozví se řadu informací, z nichž některé uvádějí na pravou míru řadu spekulací. Graficky je kniha citlivě řešená. Jemně šedé nadpisy kapitol lehounce uvádějí následující text, vše působí nesmírně čistě. Doprovodný fotomateriál nepůsobí nepatřičně oslavně, fotky přibližují Jaromíra Nohavicu jako sympaťáka, který sám sebe nebere příliš vážně. Kult osobnosti zde rozhodně nehrozí. Celá knížka je zkrátka pohlazením po duši.

Dana Čermáková je podle všeho zkušená novinářka a publicistka, která se ve svém díle věnuje zejména velkým osobnostem naší kultury (Libuši Šafránkové, Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Menzelovi atp.) a gastronomii. Je mi tím velmi sympatická.

Knihu doporučuji nejen fanouškům Jarka Nohavici a milovníkům folku, ale i autorům nejrůznějších biografií jako inspiraci.

nohavica jarek

 

Jarek Nohavica

Autorka: Dana Čermáková
Žánr: populárně naučná literatura – biografie a memoáry
Nakladatelství: Imagination of People
Rok vydání: 2014
Počet stran: 192 + 16 stran obrazové přílohy
Zdroj foto: ČTK

Hodnocení: 100 %

( 11 hlasů )

www.knihcentrum.cz/jarek-nohavica/d-157622/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chtěla bych být takovou babičkou!

Valerie Zawadska 200Audioknihu BABIČKA POZDRAVUJE A OMLOUVÁ SE od Fredrika Backmana, autora celosvětově úspěšného románu MUŽ JMÉNEM OVE, načetla Valerie Zawadská. Hravé, jímavé a humorné vyprávění líčí neobyčejný vztah babičky a vnučky, ale také uka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bohové, hrdinové, zloduši a legendy starověkého Říma. Seznamte se s jejich příběhy

rimske myty perexVe starověkém Římě hrála mytologie důležitou roli. Zasahovala do náboženství i politiky a souvisela i se založením věčného města. Dnes se s odkazy na tyto příběhy můžete setkat dříve, než s příběhy samotnými.


Literatura

Která ze tří temných korun bude zářit na trůnu?

Tři temné koruny, perexFantasy román Tři temné koruny od Kendare Blake mne na první pohled upoutal už svou temně černou obálkou. Temné koruny, temná obálka, temný příběh. Bylo rozhodnuto. Na chvíli se ponořím do temného světa a těším se, j...

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Gradující drama Znovu a jinak. Najdete se v něm.

altCo je v životě nejdůležitější? Jít si vždy za svým snem i za možností tvrdého pádu nebo uspokojení z fádního života? Poslední film Jasona Reitmana nás zavádí do města Minneapolis v Minnesotě za Mavis Garyovou (Charl...