Rozepnutá: Román o lásce, o které se nemluví

Rozepnutá: Román o lásce, o které se nemluví

Tisk

rozepnuta 200Nakladatelství Mladá fronta vydalo ještě před koncem roku 2014 další literární skvost. Jde o román Rozepnutá australské spisovatelky Nicky Reedové.

 


Klasickou zápletku v podobě nevydařeného manželství nebo neopětované lásky rozhodně nečekejte
. Na dvě stě sedmdesáti dvou stranách prožijete příběh Pety Wheelerové, která se na vlastní narozeninové oslavě „nešťastnou náhodou“ pomiluje se ženou.  Zdánlivě nevinný úlet nabývá na významu už druhý den, protože se ukazuje, že zapomenout na aférku asi nebude možné. A to ani přesto, že je Peta už řadu let šťastně vdaná.


Dokáže si pětatřicetiletá knihovnice svoji orientaci přiznat a ze dne na den tak opustit dosavadní život? Jak se s novou situací vyrovná její rodina? A co dívka Belinda, se kterou se Peta onen osudný večer pomilovala? Setkají se ještě někdy?

rozepnuta


Neuvěřitelně silný příběh ze současné Austrálie se dle mého názoru mimořádně povedl. Je plný událostí, takže rozhodně nemáte šanci se nudit. Problematiku coming outu (tedy procesu, během kterého si člověk uvědomuje a přijímá svoji menšinovou sexuální orientaci) vykresluje citlivě, ale reálně. Nebudete mít žádný problém se s hlavní hrdinkou zcela ztotožnit a její životní peripetie budete sledovat s velkým napětím. Tak jako já. Kniha si určitě zaslouží obrovskou pozornost – a to jak ze strany žen, tak i ze strany mužů. Román by mohl být přínosný také pro ty, kteří coming outem zrovna procházejí, anebo pro ty, kteří někoho takového znají.


Pro mě byla kniha velice příjemným zpestřením dlouhé řady v loňském roce přečtených ženských románů. Tímto Mladé frontě děkuji za skvělý počin. Pokud Nicky Reedové v budoucnu vyjde další do češtiny přeložená kniha, určitě si ji bez přemýšlení koupím.

Název: Rozepnutá
Autor: Nicky Reedová
Přeložila: Jana Hejná
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 272
Hodnocení: 100 %

Foto: Mladá fronta

www.mf.cz

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Lednice

lednice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Uslzené Květiny pro Lauru

kvetiny pro lauru 200Nakladatelství NOXI přišlo v červenci s druhým vydání knihy Květiny pro Lauru z roku 2006. Jedná se o román od populární slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové, který je opět velmi čtivý…

 ...


Literatura

Ziegler: Thothův tarot, Zrcadlo duše aneb dědictví pana Crowleyho


thoruv tarot 200Aleister Crowley a jeho tarotová sada patří ke klasice, která snad nebude nikdy překonána. Ještě více nepřekonatelná, zaplaťpánbůh, je ovšem pověst samotného autora. Tak toho byste si v dnešní době zopakovat nechtěli, věřte mi. ...

Divadlo

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...

Film

Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Milovana

Dnes vám nabídnu tip na starší švédský kousek Till det som är vackert, u nás uvedený pod názvem Milovaná. V hlavní roli zde uvidíme Alicii Vikander - tento snímek jí otevřel dveře do světa filmu a upozornila jím na sebe. Za roli Katariny byla ocen...