Vikingové a jejich Thor

Vikingové a jejich Thor

Tisk

vik 200Při vyslovení hesla „Vikingové“ si vybavím nádhernou přírodu severu, bojové drakkary a umění mořeplavby, tajemnou mytologii, nezlomné muže a v neposlední řadě i kulturu. Ať už bohatou historii obyvatel Skandinávie, či novodobé kulturní prostředky, jež vyprávějí o době dávno minulé.

 

Já se vydám do rozmanitých vod komiksu a nabídnu povídání o jednom z nejlépe zpracovaných námětů, jež se vikingů  dotýkají – grafický román Thor Vikingové od ikonického scénáristy Gartha Ennise a pečlivého kreslíře Glenna Fabryho.

Příběh začíná v roce 1003, kdy je Harald Jaekelsson se svými muži proklet vědmákem, aby brázdili oceán a nenalezli oddech. Díky prokletí se ocitnou v New Yorku, nezničitelní, ale o tisíc let později a dělají to, co umějí nejlíp – plení, drancují a zabíjejí. Najednou se ale zjeví pán hromu Thor a chce jim zatrhnout zábavu. Zastavit běsnící Vikingy však není tak jednoduché, jak si představoval. Thorovi přijde na pomoc kouzelník Doktor Strange, který chce věštbu zlomit pomocí potomků vědmáka, jmenovitě „válečnice“ Sigrid, křižáka Magnuse a nacistického pilota Erika. Bitva sem, bitva tam a potoky prolité krve. Nebezpečí je zažehnáno, zloduši prohráli. Ale příběh končí jaksi rychle a uspěchaně.

Thor Vikingové, to jsou s ničím se nepárající jatka a násilí se špetkou humoru a sarkasmu. Jen ten konec přijde rychle a nenadále, klidně mohl být propracovanější. Ne jen taková přehlídka násilí. Co jiného však od Ennise čekat? Kresba je nádherná, propracovaná a detailní. Líbí se mi využití barev, jak nejsou příliš temné a působí jaksi hřejivě a pro danou látku vhodně.

Thor samozřejmě nesedne každému. Já toho namyšleného severského boha, co se tváří jako by sežral všecku moudrost světa, taky nějak nemusím, ale tento komiks patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co se dá o tomto superhrdinovi najít. U bran Asgardu, dejte Thorovi šanci i vy!

vik 1

 

Garth Ennis (* 1970) je v komiksovém prostředí legendou, neboť má na kontě řadu krvavých, sarkastických a úžasných sériií (např. Preacher, Banda, Hellblazer, Punisher).
Glenn Fabry (* 1961) je britský kreslíř, kterého v českém prostředí můžeme znát jako autora obálek k Preacherovi.


Název: Thor Vikingové
Autor: scénář: Garth Ennis ; kresba: Glenn Fabry
Žánr: superhrdinský příběh
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2011, paperback
Počet stran: 120
Hodnocení: 85%

( 0 hlasů )

vikingove 1

http://kultura21.cz/spolecnost/10262-festival-skandinavskeho-domu-vikingove


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrubý Rohozec

hruby rozhozec 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Ne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jeden dům, dvě rodiny, tři těla

rodina z podkrovi 200Toto tvrzení zdobí obálku nejnovější knihy Lisy Jewellové s názvem Rodina z podkroví, která vyšla v nakladatelství Grada.

 

...

Literatura

Francouzský román k zasnění i oddechu

stastni lide200Pokračování románu autorky Agnes Martin-Lugand nám vrací Francouzku Diane, která propadla kouzlu irského ostrova, který se stal jejím útočištěm po smrti její dcery a manžela. Chytila zde nový dech a chuť do života za velkého přispění neoma...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Jak probíhaly boje o smýšlení publika

Infoboj 200Každý režim, mocenské seskupení či nejšířeji civilizační okruh sleduje dva základní cíle: jednak hájí a vychvaluje sám sebe, jednak zlehčuje a odsuzuje případné protivníky, ať již je nachází ve svém vlastním prostoru, nebo mimo něj. Platilo to ...