Katapult, hoblovačka ze starého světa

Katapult, hoblovačka ze starého světa

Tisk

katapult live futurumDinosauři českého bigbítu mají zase jednu novou placku. Pod názvem Made in Rock ´n´ Roll se skrývá záznam živého vystoupení v pražském klubu Futurum. Nahrávka, která vznikla loni v listopadu, vybízí k zamyšlení nad fenoménem Katapult. Vychválit? Zatratit? Ignorovat?  

 

 

Třetí možnost si hned zakazuji. Těžko mohu předstírat, že Katapult pro mě neexistuje. To nejde, vždyť je to kus důležité fáze mého života. A jsem si jistý, že je nás víc – dnešních dospěláků středního věku, kteří někdy v pubertě prostřednictvím kaťáckých fláků podléhali kouzlu rockové hudby. A teď jde o to, kdo si to po letech dokáže přiznat a komu je to jaksi trapné.
 
První, co mě při poslechu čtrnáctipísňového živáku napadlo, byla nabízející se snadnost, s jakou je možné sedmatřicetiletý (ze dvou třetin omlazený) Katapult smáznout. Možná by stačilo pár ostrých vět: tahle kapela se totiž zasekla v čase, nijak se nevyvíjí a rozhodně se nemůže chlubit nadprůměrnými instrumentálními výkony či aranžérskými vychytávkami. A ze všeho nejvíc bych si jako nelítostný kritik mohl smlsnout na zpěvu Oldřicha Říhy. Je tak příšerný…
       
Ne! Ne! Ne! Hlavně se nenechat zatáhnout do stereotypních pohledů a slepých ulic, z nichž může posluchač nahlížet na kapelu Katapult. Nutno přiznat, že běžná měřítka, s nimiž pracují hudební kritici, v tomto případě ztrácejí smysl.

katapult made in rock n roll live futurum

Kaťáci jsou především společenským úkazem, ozvěnou „starého světa“, po němž se někomu z vás může i stýskat. Navíc „rockový důchodce“ Olda Říha svým vystupováním stále připomíná, že muži nemusejí být jen „zrovnoprávněnými vyměklinami pro 21. století“, ale třeba i neotesanými chlapáky, kteří na své okolí občas působí jako „burani a vejtahové“.

Pokud při poslechu tohoto alba zapnete uši i srdce, může se vám stát, že Katapultu odpustíte všechny jeho nedokonalosti. A přitom začnete přemýšlet, co je to za „chemii“, která způsobuje, že publikum zpívá část některých odrhovaček samo (například v písni Smutná nevěsta). Prastaré hity (Stovky hotelů, Půlnoční závodní dráha, Hlupák váhá…) splývají s novějšími kousky (Casablanca, Metrosexuál, Oči…) s takovou samozřejmostí, až si řeknete, jak je dobře, když se některé věci nemění. Žádný posun, žádný experiment, jen tytéž koleje a pořád dokola. V této souvislosti se sluší pochválit omladinu - basáka Andyho Budku a bubeníka Ondřeje Timpla za to, že zvládli své nové role ve starém bigbítovém stroji.
 
Sakra, co když ten nedostižný suverén Říha má v něčem pravdu, když často opakuje cosi o obyčejném rokenrolu a obyčejných příbězích pro obyčejné lidi. Je snad Katapult jedna z posledních jistot v tom neurotickém světě, který se tak zvláštně propojuje a zároveň rozpadá?            

Made in Rock ´n´ Roll – Live Futurum Praha
Interpret: Katapult (Oldřich Říha, Andy Budka, Ondřej Timpl)
Žánr: Rock
Skladby: 1/ … a co rock ´n´ roll!!!, 2/ Starý desky hrajou dál, 3/ Stovky hotelů, 4/ Láska na první pohled, 5/ Casablanca, 6/ …Oči…, 7/ Třináctá komnata, 8/ Smutná nevěsta, 9/ Snad je ti něčeho líto, 10/ Každej den a každou noc, 11/ Hlupák váhá, 12/ Půlnoční závodní dráha, 13/ Metrosexuál, 14/ Made in Rock ´n´ Roll
Stopáž: 70:40    
Vydavatelství: Supraphon, 2012  
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto /obálka: Supraphon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Teď už jen sklízíme z bohaté úrody celoživotní inspirace

houser200Mám ráda české autory, ostatně, tohle už jsem říkala několikrát. Nejen proto, že domácí produkci tak nějak nejlépe rozumím, ale v neposlední řadě i proto, že jsem sama autorka. Ráda se nechávám inspirovat a obohacovat názory zkušenějších a úspěšných sp...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Lou Kuenzler, Sandra Rigby, Andrew Weale: Kouzelná zvířátka

zviratka noc perexNádherné a klidné čtení, před spaním bych si jako dítě nepřála nic jiného, než třeba toto: „Uvolněte se, zavřete oči a představte si nádherný vysoký strom se ...

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...